DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Nisan 2014

Bilinçsiz diyet saç döker

Hocam 3 aydır zayıflayayım diye diyete başladım. Ama galiba diyet olayını fazla abarttım. Saçlarım çok dökülüyor. Yemeye tekrar başlasam mı?

Tabi ki olabilir. Özellikle hızlı kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan açlık diyetleri bedenin normalde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir.
Yan etki varsa uygulamayı bırakın. Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş.
Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir.
Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de saçlardır. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor.
Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor. Kafanıza göre diyet kafada saç bırakmayabilir. Dikkat edin.


Ailemizde ve akrabalarımızın çoğunda böbrek taşı var. Bu taşla nasıl mücadele ederiz? Kurtuluş var mı? Ne kadar su içmeliyiz?


Öncelikle normal halinizi bilip takip edin. Günde ne kadar su içtiğinizi, idrarınızın normal renginin nasıl olması gerektiğini bilmelisiniz. Bir günde ne kadar idrar çıkardığınızı takip edin.
Berrak idrar çıkaracak kadar su için.
Normal kiloda erişkin bir kadının günde 1.5-2 litre, erkeklerin ise 2-2.5 litre su içmesi yeterli olur. Özellikle 40 yaşından itibaren mutlaka yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırın. Böylece böbrek hastalığı erken evrede tespit edilebilir. Tuzdan uzak durun. Düzenli egzersiz yapıp, gelişigüzel, sık sık ağrı kesici kullanmayın.

Doktor bey tansiyonum yükseldi.
Herkes tuzu azaltmam gerektiğini söylüyor. Gerçekten tuz tansiyonda bu kadar etkili midir?

Bilmem. Ama 2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan "Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması"na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.
1 büyük çay kaşığı tuzun içinde yaklaşık 2,3 mg sodyum bulunur. Yani ülkemizde ortalama günlük olarak her birimiz 8 evet tam 8 çay kaşığı tuz tüketiyoruz. Maşallah demiyorum.
Nazar değsin. Bu kadar tuzu tuzluktan dökmüyorsanız bile hazır gıdalardan, özellikle ekmek tüketiminden dolayı bedenimize alıyoruz. Sağlık için bir günde en fazla 3 çay kaşığı kadar tuz tüketilebilir diyoruz. Bunun yaklaşık 2 çay kaşığı kadarı hazır gıdalarla alınabiliyor. Yani eğer sofralardan tuzluğu kaldırmazsanız tuzla buz olursunuz.

Annem dış kulak iltihabı oldu.
Kulak kepçesinde şişme, kızarma ve ağrı var. Ihlamur içse bunlara iyi gelir mi? Ne önerirsiniz?

Anlattıklarına göre annen muhtemelen 'Perikondrit' dediğimiz kulak kepçesi iltihabı olmuş. Kulak kepçesi kıkırdağını besleyen zarın akut bakteriyel iltihabıdır.
Darbe sonucu oluşan ezilme, yırtılma ve kanama nedeniyle olabileceği gibi, kronik orta ve dış kulak iltihabının bir yan tesiri olarak görülebilir. Kulak kepçesi ödemli, kırmızı ve hassastır. Ateş yükselmesi, kulak çevresinde lenf bezi büyümesi görülür. İyi tedavi edilmezse şekil bozukluğu oluşur. Yani çay pansumanı yerine kulak burun boğaz uzmanı pansumanı gerekir. Tabii bunun içinde muayene olması gerekir. Tedavisi antibiyotiktir. Ancak abse oluşmuşsa boşaltılmalıdır. Geç kalmayın.