DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Nisan 2014

Şeker hastası perhiz yapmalı

5 aydır şeker hastalığım var. İlaç alıyorum. Bazen aniden kan ter içinde kalıyorum. Şekerimi ölçtürdüm. Bazen 70 bazen de 82 çıkıyor. Yani yüksek değil. O zaman neden böyle oluyor?

Bu anlattığın şikayetler şeker düzeyinin düştüğü zamanlarda olabilir. Zaten ölçümlerin de düşük çıkmış. Hipoglisemi oluşmasını önlemek için egzersizi yemeklerden 1-2 saat sonra yap. Kan şekeriniz 80 mg/dl'nin altında ise egzersize başlama. Kan şekerinizin durumuna göre ilaç tedavisini yeniden doktorunla düzenle. Perhize uymadan ilaç kullanırsan gereğinden fazla kan şekerin düşebilir. Sürekli dengesiz bir şekerin ve şikayetlerin olur. Yani perhiz yapmayan şeker hastası iflah olmaz.

Patronla aramız pek iyi değil. Son 5 aydır depresyon ilacı kullanıyorum.
Hayatım istediğim gibi gitmiyor. Son 1 aydır da sertleşme sorunum başladı.
Eşim geçen gün "Başka bir kadın mı var?" diye sorunca ölmek istedim.
Lütfen bana bir yol gösterin.

Önce sabır. Hem stres sertleşme sorunu yapar, hem de depresyon ilaçları yan etki olarak sertleşme sorunu yapar. Bu hastaların yaklaşık yüzde 25'inden çeşitli ilaçlar sorumludur.
Bu ilaçlar genellikle anti depresan ilaçlar, uyku ilaçları, tansiyon ilaçları, ağrı ilaçları ve prostat kanserinde kullanılan ilaçlardır. Eşin hemen kendisi için en kötü ihtimali söylemiş. Oldukça cesur ve dürüst davranmış. Onu bilgilendir.
Her türlü sıkıntıyı paylaş. Erkeklik gururu gibi bir yanlışa düşme. Her şey bizim için.

41 yaşındayım. 6 aydır eklemlerim ağrıyor. 2 hafta önce Romatoid artrit tanısı koydular. Doktor kontrol zamanını söylemedi. Ne sıklıkta doktor kontrolüne gelmeliyim?

Bu hastalık, tüm romatizmal hastalıklar gibi takip hastalığıdır. Tedavi kararlarının tüm aşamalarında hekim ve hasta arasında sıkı haberleşme gerekir. Kontrol süresi her hastaya göre değişir.
Kullanılan ilaçların tümünün, belli aralıklarla izlenmesi gereken, kan hücrelerinde düşüklük, böbrek ve karaciğer değişiklikleri gibi yan etkileri mevcuttur. Bu etkilerin çoğu ilaç cinsini ve dozlarını ayarlayarak kontrol edilir. Doktorunla temas kur.

Teyzemin kızı rahim kanseri olmuş.
Bize anlattığı pek bir şey yoktu. Benim adetlerim düzenli. Rahim kanserinin şikayetleri nelerdir?

Rahim kanserinin de ilk bulgusu anormal, düzensiz, zamansız aşırı kanamalardır. Cinsel ilişki sırasında artan iç ağrı da görülebilir. Düzensiz kanama veya ağrı şikayetiniz olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Menopoza girdikten sonra kanamalarınız olursa beklemeden doktora gidin. Miyomlar (rahimin iyi huylu urları), polipler ve rahimdeki bazı değişiklikler de kanamaya sebebiyet verir ama bunların doktorunuz tarafından ayırt edilmesi gerekmektedir.