DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Nisan 2014

Şeker aşkı vurabilir!

* 33 yaşındayım. Evliyim, 2 yıldır erken boşalma sorunu yaşıyorum. Doktora gitmedim. Bana bir yol gösterin. Şeker hastasıyım. Nadiren şeker ilacı kullanıyorum. Ne yapmalıyım?
2 yıl oldukça uzun bir süre. Şeker hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Erken boşalma da şikayetlerden birisi olabilir. Bu nedenle perhiz, su, hareket, düzenli tedavi ve stres kontrolü yapılması şart. Uzun süren, düzensiz beslenen, düzensiz ilaç kullanan kişilerde beklenen olumsuzluklar daha fazla görülür. Erken boşalmanın en önemli sebebi stres, sıkıntı, korku ve kaygıdır.
Bunun üstüne yorgunluk, uykusuzluk, ispatlama çabası, isteksizlikte eklenince 3 tane hap yutsan nafile. Zaten 3 tane hapta yutulmaz. Bir kez mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikayetlerin geçmezse mutlaka psikolojik destek al.
Önce uykunu al.
Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir.
Günlük hayatında her şeyini acele yapma.
Yavaşla. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil.
Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Bir yere yetişirken, bir randevuya yetişmeden önce, sonrasında yapılacak bir iş varken cinsel ilişkiye girmeyin. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

* 23 yaşındayım. Babam diyabet hastası. Bende henüz yok ama çıkmasından korkuyorum. Vücut yapım aynı babam gibi; bacaklarım ince üst tarafım özellikle göbek bölgem kilolu. Tatlıya çok düşkünüm. Fazla tatlı tüketmem hastalığı tetikler mi? Şeker hastası olmamak için ne yapabilirim? Diyabetin ameliyatla vs. kesin tedavisi mümkün mü?
Bu konuda erken kaygılanman çok iyi.
Tedbir alırsan hastalık ve zararlarından kendini koruyabilirsin. Mutlaka oral glikoz tolerans testi (OGTT) yaptır. Daha çok bilinen ismiyle gizli şeker testi. Başlangıçta kan glikoz yani şeker düşmelerine bağlı çok şekerli yemek yeme alışkanlıkları gelişebilir. Şekerli gıdaların çok ve yoğun tüketilmesi insülin çalışma sistemine zarar vererek, şeker hastalığı gelişimine neden olabilir. Şeker hastası olmamak için hazır ambalajlı şekerli gıdalardan, içinde şeker bulunan gıdalardan uzak dur. Mutlaka hareketli bir yaşam sür. En fazla boyun kadar kilon olsun. Mutlaka düzenli su tüket. Uyku düzenin ve sıkıntılı durumları idare etme yeteneğin gelişmiş olsun.

* Oğlumu evlendirmek istediğim kız şeker hastası. Günde 3-4 tane insülin iğnesi yapıyor. Oğlumun bu kızla evlenmesinde sakınca var mı? Şeker hastaları evlenebiliyor mu? Evlendikten sonra çocukları olur mu, mutlu olurlar mı? Bu konuda sizin görüşleriniz nelerdir?
Şeker hastalığı evlenmeye engel olan bir hastalık değildir. Şeker hastalığı tüm dünyada bir hastalıktan ziyade 'Bir yaşam şekli' olarak tanımlanır. Sağlıklı ve düzenli yemek yemenin şart olduğu bir durumdur.
Yani oğlun da mecburen sağlıklı beslenecek. Bu da seni sevindirir. Çocuk mevzusuna gelince; erkek ve dişinin üreme organları ve hücrelerinin sağlıklı çalışması gerekir. Kaldı ki hem kadın hem erkek sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olamayabilirler. Yani garanti yok.
Ayrıca karşılıklı seven, sayan, fedakarlık, sabır, şükür, gayret gösteren eşler,
her şartta mutlu olurlar.