DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Aralık 2013

Bel fıtığı cinsel hayatı etkiler

* Eşime 1 yıl önce bel fıtığı tanısı koydular. Son 2 aydır bel ağrısı var. Bir de cinsel ilişkide sertleşme sorunu başladı. Doktora gittik. Fizik tedavi uzmanı 'Cinsel hayatınız etkilenir' dedi. Halbuki biz bir şey anlatmadık. Fıtık cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Etkileyebilir. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir. Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir.
Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, belde güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizlikler de olabilir. İhmal etmeyin.
Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.

* Hocam 3 aydır zayıflamak için diyete başladım. Ama galiba diyetin dozunu kaçırdım. Saçlarım dökülüyor. Yemeğe tekrar başlasam mı?
Tabii ki olabilir. Özellikle hızlı kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan açlık diyetleri bedenin normalde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir.
Yan etki varsa uygulamayı bırakın. Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş. Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir.
Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de saçlardır. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor. Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor. Kafanıza göre diyet kafada saç bırakmayabilir.

* 42 yaşındayım. Yaklaşık 3 yıldır pastacının yanındayım gece yarısı işbaşı yapıyorum. Güneş yüzü göremiyorum. Adetlerim düzenli. D vitamini kullansam faydalı olur mu?
Öncelikle bir kez kan tahlili yaptır.
Herhangi bir ilaç kullanmadan sende ne kadar bulunduğunu bilelim. D vitamini yağda erir. Kemik yapı ve onunla ilgili dokular için önemli görevlere sahip bir vitamindir. Ayrıca yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımında da faydaları vardır. Özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir. Süt çocukları, et yemeyenler, güneş teması az olanlar ve yaşlılarda D vitamini eksikliği olabilir. Günde 20 dakika dizlere kadar ve dirseklere kadar açılıp, güneşe gösterilen cildimiz yeterli D vitamini üretebilir.
Doğal olanı budur. Yine de D vitamini açığı varsa tedavi/destek amaçlı D vitamini kullan. Fazlası da başka sıkıntılar çıkarır. Dikkatli ol.

* Geçenlerde arkadaşımın başparmağı şişti. Gut hastasıymış. Alkol de alıyor. Ben alkol kullanmıyorum. Benim başparmağımda da ağrı ve şişme oldu. Acaba ben de gut hastası mıyım? Aynı ilaçlardan arkadaşımdan istesem olur mu?
Eklemlerde, özellikle ayak başparmağında tipik olmak üzere tekrarlayan ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişlik, hareket kısıtlılığı durumlarında bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Eğer ürik asit kaynaklı böbrek taşı tespit edilmişse bu da hastalığın tanısında faydalı olacaktır. Ama baş parmak şişmesine neden olan başka hastalıklar da var. Bize küçükten 'her gördüğün sakallıyı deden sanma' derlerdi.
Başkasının ilaçlarını içme. En yakınındaki doktora gitsen hem reçeteni doğru alırsın, hem de takibin başlamış olur. Taşıma suyla değirmen dönmez.