DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Ekim 2011

Ne yapmalı?

İşte "Sayılı gün" çabuk bitti. 7 günlük reflü dizimizin 7. günü geldi.
Neler anlattık neler. Ama gün bu yazıyı kesip kullanmanızı istiyorum.
Reflü hastalığını azaltılarak, kesilmesi için bu dediklerimizi mutlaka yapın.
Yemek alışkanlığınız: Yemeklerden sonra en az 2-3 saat kesinlikle sırt üstü, yüz üstü uzanmayın. Yemeklerden hemen sonra yatmayın. Heyecanlı ve sinirli anınızda yemek yemeyin. Geç saatlerde yemek yemekten sakının. Çok sıcak veya çok soğuk besinler reflüyü arttırır.
Sakız çiğnemeyin: Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir.
Az az ye sık sık ye: Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde yiyin. Uzun süre aç kalmayın.
Yavaş yiyin: Yemek için zaman ayırın. Ya da zamanınız kadar yemek yiyin.
İyi çiğneyin: Besinler iyi parçalanır ve tükürükle iyi karıştırılırsa reflüden daha az zarar görürsünüz.
Hava yutmayınız: Gazlı içecekler, çerez, sakız, sigara, tıkalı burun, ağızdan nefes alıp verme alışkanlığı gibi nedenler insanın hava yutmasına neden olur. Bunları düzenleyin.
Hangi besinler reflüyü arttırır? Yağlı ve şekerli besinler. Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler. Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinler. Acı baharatlar, karbonatlı içecekler (soda, cola, gazoz vb.), domates, turunçgiller, kafein içeren besinler. Kuru baklagiller fındık, fıstık, kuru üzüm, leblebi, çekirdek gibi kuruyemiş tipi besinler. Lahana, karnabahar, turp, brokoli, salatalık, soğan, kuşkonmaz vb. sebzeler. Erik, kayısı, muz, kuru üzüm gibi meyveler. Süt, dondurma gibi şeker içeriği yüksek besinler.
Sigara: Tabi ki bırakın veya olabildikçe azaltın. Sigara içtiğiniz sürece reflü şikâyetleriniz tekrar eder.
Alkol: Alkol almayın. Alkol aldığınız sürece reflü şikâyetleri başa dönebilir.
Stres: Depresyon nedeniyle alınan ilaçlar da genellikle reflü şikâyetlerini arttıran özeliklere sahiptirler. Bu nedenle Reflü tekrarlayıcı olabilir. "Ayağını sıcak tut, başını serin, Gönlünü ferah tut, düşünme derin."
İlaç: Reflü tedavisi için doktor önerisiyle ilaç kullanın. Başka hastalıklar nedeniyle aldığınız ilaçlar varsa doktorunuza anlatın. Herhangi bir nedenle yeni başladığınız ilaçlar şikâyetleriniz arttırırsa hemen doktorunuzu bilgilendirin.