DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Aralık 2010

Cinsel istek'siz'lik!

İstek: Türk Dil Kurumu Büyük Sözlük'te şöyle tanımlanıyor: Bir şeye duyulan eğilim, arzu, şevk. Yerine getirilmesi başkasından istenilen şey, talep. Yani istek; hem sizin, hem de sizin için "başkasının" bir şeyleri yapmasını gerektiren bir durumdur. Cinsel ilişki ile ilgili istek de aynıdır. Yani hem sizin cinsel ilişki ile ilgili isteğiniz vardır, hem de bununla ilgili gerekenleri yerine getirmek durumunda olan eşiniz. Eşiniz içinde durum aynıdır. Yani hem eşinizin cinsel ilişki ile ilgili istekleri vardır, hem de sizin bu istek ile ilgili gerekenleri yapmak zorunluluğunuz vardır.

COŞKUNUZU ARTIRIN

Cinsel ilişki ile ilgili doğal ve eşler tarafından kabul edilebilir sağlıklı istekler karşılanmadığında "Cinsel İsteksizlik" başlayabilir. Yani cinsel istek gerçekten "SİZ"lik bir durumdur. Doğal hayatta çiftleşmek isteyen canlıların çoğu eşlerinin dikkatini, ilgisini çekmek için çeşitli yöntemler denerler. Cinsel ilişki isteği uyandırmak isteği insanlar içinde doğaldır. Eşler birbirlerinin dikkatini ve ilgisini çekmek için farklılıklar, eşlerinin hoşuna gideceğini bildiği davranışlar sergileyebilirler. Bu ilişkinin coşkusunu ve dikkatini değiştirecektir. Bununla beraber çeşitli yöntemlerle yapılan "kişisel uyarılmalar", eşlerin birlikte yapacakları cinsel ilişkiye karşı olan ilgi ve isteğini azaltabilmektedir.

TEMİZLİK ÖNEMLİ
* 52 yaşındayım. Eşimle ilişkimizde sıkıntı yaşıyorum. Ben sigara içiyorum. Eşim nefesimin koktuğunu söylüyor. Bahane mi yapıyor bilemiyorum. Nefesimin kokusu nasıl geçer?

CEVAP

Eşlerin cinsel ilişki sırasındaki uyumu tam olmalı. Eşler birbirlerinin cinsel ilişki isteğini arttıracak şekilde davranmak doğrudur. Gerek cinsel organ temizliği, gerekse bedenin temizliği ve kokusu çok önemlidir. Nefesin kokusu da önemli. Sigarayı bırakın. Nefes kokusu kadar erkek cinsel organ sertleşmesini azaltan en önemli alışkanlıklardan biri sigaradır. 50'li yaşlardan sonra daha belirgin etki gösterebilir. Eğer eşiniz de sizin yaşlarınızdaysa, menopoza girmek üzere ya da girmişse, bedensel ve ruhsal hali farklılaşmış olabilir. Birbirinize değer verin. Kuşkucu olmak, suçlayıcı olmak yanlıştır. Cinsel ilişkinin doyumunu olumsuz yönde etkiler.

SUÇLU ARAMAYIN
* Menopoza girdiğimden beri ilişki isteğim azaldı. Zaten eşim de eskisi gibi değil. O da, ben de sıkılır olduk. "İlaç al" diyenler var. Artık fazla istemediğim bir şey için ilaç almak da istemiyorum. Başka bir çare var mı?

CEVAP
İstek kaybının birçok nedeni vardır. En önemli nedenlerden biri "düşük östrojen" hormonudur. Ancak, ani azalmanın en önemli nedeni, kendisi ve eşi ile ilgili beklentilerindeki korku, uyumsuzluk, şüphe ve hatta "depresyon hali" olabilir. İlgisizlik ile ilgisiz görün-mek aynı kötü sonuçları
doğurur. "Suçlu arayarak mutlu olunmaz." Sonuçta "suç" diye bir durum yoktur. "Başarısız olma ihtimali var" diye cinsel ilişkiden kaçmak, istemiyormuş gibi yapmak sonuçta cinsel ilişki isteğini azaltır ve soğutur. Suçlu olmasa da, mutsuzluk bir ceza gibi eşlere eşit dağılır. İlaç tedavileri yalnız ve ancak doktorunuzun önerisiyle olmalıdır.

İLİŞKİ GÖREV DEĞİL!
* Ben 55 yaşındayım eşim 51. Ben istekli olduğumda eşim olmuyor. Bazen sırf benim için isteksiz olmasına rağmen ilişkiye giriyoruz. Ben de yeterince sertleşemeden, erken boşalıyorum. Bu hep böyle mi gidecek. Neden eşim beni düşünmüyor?

CEVAP
Sizin haz aldığınız kadar, eşiniz haz almıyor demektir. Buna rağmen kendisi istemese de, sizin için cinsel ilişkiyi kabul etmesi çok büyük fedakârlık. Yaşlarınız elli'yi geçtiği için beden farklılıklarınız cinsel ilişki isteğinizi azaltabilir. Sağlıklı ve doyumlu cinsel ilişki için, birlikte istekli olmalısınız. Onu isteklendirebilmek için neler yapmanız gerekiyor, gözlemlemelisiniz. Önerilen en önemli yöntemlerden biri eşlerin cinsel ilişki öncesi yeterince birbirlerine dokunup, sevmeleridir. Cinsel ilişki öncesi sevgi dönemini uzatmak rahatlatıcı ve isteği arttırıcı olabilir. Unutmayın: Üzüm üzüme baka baka kararır...

ÖNCEHAZ ALINMALI
* İsteği arttıracak gıda var mı?

CEVAP
Eğer siz sihirli bir şeyler arıyorsanız çeşitli tavsiyeleri duyabilirsiniz. Bu tip gıdalar tek başına her şeyi sihirli bir şekilde düzeltemez. Cinsel ilişki isteği; öncelikle sizin ruh, beden ve sosyal durumunuzla ilgilidir. Cinsel ilişki ile ilgili arzularınız başkalarına göre azsa, gıdalarla arttıramazsınız. Beden olarak cinsel ilişkiden yeterince haz almıyorsanız, bir bitki sizi "dev" yapmaz. Sosyal yapınız içinde, huzurlu olduğunuz tanımlamalardan saparsanız, daha istekli hale gelemezsiniz. Kendi doğal halinizi bilip kabullenmek, cinsel ilişki sayısının değil, kalitesinin artması için uğraşmak daha gerçekçi olacaktır. Ardından doğal olarak cinsel ilişki ile ilgili faydalı olduğu bilinen gıda maddelerinden fayda bekleyebilirsiniz.

Bu günlük reçete:
Acele etmeyin. (Acele işe, şeytan karışır.) Eşlerinizin cinsel isteğini nasıl arttırabileceğinizi gözlemleyin. Kişisel uyarılmaların, eşinizle cinsel ilişkinizin yerini almasına müsaade etmeyin. Sorunlar için suçlu aramayın, korkuyorsanız korkmayın ve "istemiyormuş gibi" yapmayın. Cinsel ilişki öncesi "sevgi dönemi" süresini uzatın. Cinsel ilişki uygulamalarınızda eşlerin birlikte onayladığı, doğru ve sağlıklı farklılıklar yapın. Cinsel ilişki yaşanılan mekânlarda eşlerinizin onaylayıp beğeneceği sürprizler düşünün. YETERİNCE İYİ UYUYUN!