MÜGE ANLI

MÜGE ANLI

Tarihi 19 Mayıs 2010

Anne-oğul 17 yıl sonra canlı yayında buluştu

Güllü Öncü, 14 yaşındayken ailesi tarafından görücü usulüyle evlendirilerek, Belçika'ya gelin olarak gönderildi. Kayınpederi, kayınvalidesi ve görümcesiyle birlikte yaşamaya başladı. Her şeyin güzel olacağına sanıyordu ama yaşamı kısa sürede kabusa döndü. İddialarına göre kendisine evin gelini değil, hizmetçisi gibi davranılıyordu.
Kayınvalidesi ve görümcesi kendisine şiddet uyguluyordu.
Hatta bir keresinde bu şiddetin boyutu o kadar arttı ki Güllü'nün burnu kırıldı. Evlendikten birkaç ay sonra hamile kaldı.
Oğluna kayınpederi Kadir'in adını verdiler. Ancak Güllü'nün çilesi anne olduktan sonra daha da arttı. İddiasına göre kayınvalidesi ve görümcesi Güllü'nün bebeğe dokunmasına hatta yaklaşmasına bile izin vermiyor, genç kadına türlü iftiralar atıyorlardı. Kadir bebek 9 aylık olduğunda Durna Ailesi, Güllü'yü "Biraz ailesinin yanında dur, sonra dönersin" diyerek Türkiye'ye gönderdi. Kadir bebek ise Belçika'da kaldı. Birkaç ay sonra da Belçika'dayken kendisine imzalatılan belgelerle boşandığını öğrendi.

'BABAANNESİNİ 'ANNE' BİLİYOR'
Aradan tam 17 yıl geçti. Güllü bir daha ne Belçika'ya gidebildi ne de oğlunu görebildi. Tekrar evlendi, 3 çocuğu daha oldu. Ancak Kadir'in hasreti gün geçtikçe dayanılmaz bir hal aldı. "Ne olur oğlumu bul Müge Hanım… Oğlum babaannesini anne, dedesini ise baba biliyormuş. Nüfus cüzdanında annesi olarak benim ismim yazıyor.
Oğlumu nüfusumdan almak için bana para bile teklif ettiler, 'İmza at' dediler ama kabul etmedim. Tek istediğim annesi olduğumu bilsin… Başka hiçbir şey istemiyorum. İsterse yanıma gelmesin ama gerçeği bilsin. Yıllardır gözyaşı döküyorum. Ailem bana sahip çıksaydı, çocuğuma kavuşurdum.
Türkiye'ye döndükten birkaç ay sonra babam beni başkasıyla evlendirdi. Çok uğraştım ama oğluma ulaşamadım." diyordu.

KAYINPEDER: KADİR'İ BIRAKMAK İSTEMEDİK

Bir saat içinde Belçika'da yaşayan Durna Ailesi'ne ulaştık. Önce kayınpederi Kadir Durna bağlandı yayınımıza… "Biz Kadir'i bırakmak istemedik. Ancak Güllü imza verseydi pasaport çıkartıp, oğlunu Türkiye'ye getirebilirdik. 5 yıl önce internet'te gördü Kadir'i… Ancak annesi olduğunu söylemedik. Teyzesi olarak bildi. İmza verirse pasaportunu çıkarır oğlunu Türkiye'ye getiririz" dedi.

'ANNE DEMEK İÇİMDEN GELMİYOR'
Ailelerle uzun ikna görüşmeleri sonrası uzlaşma sağlandı sonunda… Güllü'nün tam 17 yıldır beklediği an gelmişti. Önce oğlunun fotoğrafını gösterdim kendisine… Elleri titredi, kelimeler boğazında düğümlendi… Ardından, "Alo… Ben Kadir…" diyen sesi duyunca şoke oldu adeta… "Oğlum nasılsın?" diyebildi. Hiç tanımadığı annesiyle ilk kez konuşan Kadir, "Annemin bir başkası olduğunu 9-10 yaşından beri biliyorum. Amcam söyledi ama konuşmazdık. Ben mutluyum. Annem de babam da var. Bu yüzden gerçek annemi bulmaya gerek görmedim. Gerçek annem benim adıma sevinsin. Kendisini bir kez internet'te görmüştüm ama annem olduğunu bilmiyordum. Türkiye'ye gelmem için imza atarak annelik yapabilir, beni görebilirdi. Şu anda ona 'anne' demek içimden gelmiyor. Kendisini görebilirim ama 'annem' olarak değil. Beni merak etmesin, ben çok iyiyim" dedi. Güllü, 17 yıl hasretini çektiği oğlunun bu sözlerini duyunca ne diyeceğini bilemedi. Kadir kendisine "Anne" demediği için yüreği kırıldı, ağladı durdu. Yıllardır kendisinden istenen imzanın oğlunu kendisinden tamamen koparmak için olduğunu sanmış, bu yüzden şiddetle karşı çıkmıştı… Şimdi ise bu imzanın pasaport çıkarmak için gerekli olduğunu anlayarak, hemen imza vereceğini söyledi. 14 yaşında ailelerin zoruyla gerçekleşen bir evlilik ve ardından yaşananlar bir anne ile oğulu 17 yıldır birbirinden ayırmıştı. Her ikisi de kendilerine göre haklıydı. Belli ki Kadir'in annesini anlaması, Güllü'nün ise oğlunu kucaklaması için biraz zamana ihtiyaçları var. Ama sonuçta herkes rahatladı Güllü oğlunun sesini duydu, eski kayınpederi ve kayınvalidesi bilinen ama konuşulmayan gerçeğin hayatlarını değiştirmeyeceğini anladı. Bizler ise yalanlar üzerine kurulan yaşamların insanları nasıl bir kördüğüme sürüklediği bir kez daha görerek dersimizi çıkardık.
Güllü, oğlu Kadir'in fotoğrafını görünce gözyaşlarına boğuldu.