Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 25 Nisan 2017

Misafirin erken kalkması için yapılması gerekenler

Her zaman olmasa da kimi zamanlar eve gelen misafirler nedense misafirperverlikten çok memnun kalacaklar ki bir türlü gitmek bilmezler. Yine aynı misafirperverlikten artık gitmeleri gerektiğini de söyleyemeyiz. İşte o anlarda işinize yarayacak tavsiyeler.
Evde çocuk varsa, oğlummm kızımmm geç oldu hadi artık yatağa demek.
Eve gidince ne yapacaksınız diye soruyorum ben. %90 cevap yatacağız oluyor.
Siz giderseniz ben de yatacağım diyorum.
Anlayıp, kalkıyorlar. Samimi iseniz bu taktik sorunsuz çalışacaktır.
Elektrikli süpürge açarak misafirin yattığı odanın önünde şeref turu atmak.
Misafir erkenden kalkacaktır.
Uzun sessizlikler, bilgisayar ya da telefonda bir şeylerle uğraşmalar, arada bir "Abi geldiğin iyi oldu tekrar görüşelim" gibi dolaylı yorumlar da işe yarayabilir.
Sürekli göz ucuyla duvar saatine bakmak. Bir de esnemek.
Misafir ayakkabısını düzeltmek.
Sifonu bozun ve tuvalete gitmesi için ne gerekiyorsa yapın.
Yalandan telefonu çaldırıp açarak "Abi şimdi çıkamam misafirlerim var birazdan gelirim" demek.
Arkadaşımın büyükannesi ne zaman misafirlerinin gitmesini istese, eline bir ilaç alır, yutmadan önce herkesin duyacağı bir şekilde, üstüne basa basa "Doktor da bu ilacı yatmadan tam yarım saat önce al dediydi" dermiş. Allah uzun ömür versin kendisine, yaşı insanların zekası gençlerinkinden daha çok etkiliyor beni.
Evdeki küçük, şirin, sevimli bir çocuk alınır, bir köşede misafir gittikten sonra parka götürüleceği söylenir. Teyze gitmemekte direndikçe yavrucağın sabrı taşar ve yanınıza gelip başlar mızıldanmaya. Teyzelerin bu yavrucağın mızıltısı karşısında yüreklerinin yağları erir ve "Eh biz kalkalım madem" derler. Siz de usulen "Kusura bakmayın, çocuk işte" der, kapıyı gösterirsiniz. Çocukcağızı sonrasında parka götürmeyi unutmayın, kandırmayın yavrucuğu...
Ya unutturma da giderken çöpü vereyim atıverirsin bi zahmet. Hem kovuyorsun hem de eline çöp veriyorsun. Bildiğin aşağılık hareket ama işe yarıyor. Ağlayarak uzaklaşıyor evden.
"Buradan senin ev kaç kilometre?" diye sormak.
Yemek yedirdikten hemen sonra çay ve hemen de sonra meyve vermek en kibar yoluyla yol alın demektir.
Aile bireylerinin mutfak, tuvalet gibi evin diğer odalarında oyalanması ve misafirlerin salonda yalnız kalması çok etkili olmakla birlikte abartılırsa kırıcı olabilir.
eksiseyler.com

AYAKKABI
Temel yeni bir ayakkabı almak için mağazaya gitmiş. Beğendiği ayakkabının parasını ödeyip tam çıkacakken satıcı, "Aklınızda bulunsun Temel Bey, ayakkabı yeni olduğu için ilk hafta biraz sıkabilir" der. Bunun üzerine Temel: "İyi o zaman ben de ilk hafta giymem daaa" :)

UZUN YAŞAMAK
Temel ile Fadime 90'lı yaşlara merdiven dayamışlar. Gazeteciler ziyaretlerine gelip sormuş:
- Fadime Hanım kaç yaşına kadar yaşamak istersiniz? Fadime cevap vermiş:
110. Devamında Temel'e sormuşlar, - Peki Temel Bey siz ne kadar yaşamak istersiniz?
Temel: 111.
Gazeteciler dayanamayıp sormuş:
– Niye eşinizden 1 yıl fazla yaşamak istiyorsunuz?
– Ula en azindan ölmeden önce 1 yıl kafami dinlerum :)

AlkışlıYorum
Lisedeyken Türkçe, İngilizce ve Almanca derslerinden başarısız olmuştum. Karneye bakan babamın sitemini hala unutamıyorum:
"Bari birini geçseydin de hangi milletten olduğunu anlasaydık!" Pipet almak için reyon görevlisine, elindeki küçük meyve sularını gösterip; "Bunun hortumlarını(!) nereden alabiliriz?" diye soran bir arkadaşım var. Olmamalıydı...