Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 3 Mayıs 2016

Evlenince değişenler

İnsanlar belli bir süre sonra düzenli bir yaşam, aile kurma, çoluk çocuğa karışmak, hayatı paylaşmak için bir partnerle uzun bir yola çıkmak ister. Sonra o sanılan peri masalı bir anda belli bir saatten sonra kabak tadı vermeye başlıyor. İmzalar atıldı, ayaklara basıldı, bal ayları bitti, evlilik müessesesinde istikrarlı bir memnuniyet düşüşü gözleniyor. Nedendir peki?

MADDİ SORUNLAR: Genelde erkeklerin evlilikteki şekilleri ATM'dir. Bekarlığındaki har vurup harman savurması rahat ve relax olması evliliğinde eski hayatını özletir. Çünkü erkekler evdeki matematiksel hesaplar konusunda çok başarılı değildir. Kadınlar ise evlenmeden önceki hayatına devam etmek ister. Hesap kitap konusunu erkek yaptığından umrunuda değildir. Aynı pahalı kozmetik ürünler kullanılır. Aynı pahalı kıyafetler alınır.

KİŞİLİK KAYMASI: Evlenmeden önce lord görünümünde olan erkek evlendikten sonra metamorfoz geçirmiş gibi eski benliğine döner. "Evlendim bi kere bana artık bağlı zaten" diye düşünür. Evlenmeden önceki yaptığı onca şey kaybolur. Fred Çakmaktaş bile daha bi kibar durur yanında. Kadın ise Lord gördüğü adamın kaptan mağara adamından farklı olmadığını fark ettiğinde işler değişir. Size Lord gibi davranan kadın emir kiplerini kullanmaya başlayarak sizi sıradanlaştırır. Bu arada erkekler için de Lady olan kızlar evlenince bekarlığındaki dikkati göstermezler. Kadınların bakımsızlığını gören erkek adamlar ise karşısındakinden sıkılmaya başlayarak pörtföyünü genişletmek ister.

ŞİDDET: Mağara adamlarından beri değişmeyen durumdur. Sinirlenince evdeki durumu lehine çevirmek için ses yükselmesi ve duvara veya masaya yumruk gibi gösteriler yapar. Ama bu durum hiç bir zaman lehlerinde sona ermez. Aslında kadın için güzel bir kanıttır.

BASKI REJİMİ: Ataerkil yapıyı benimseyen erkek birey evde baskı rejimi uygular. Erkeğin sözü kesilmez, erkek ne derse o olur, cart curt... Kadın bir süre sonra isyan bayrağını çeker doğal olarak. Aslında ataerkil bir toplum olarak görülsekte evde hep son kararı annemiz verirdi. Hatırlayın! Yani biz aslında gizli bir şekilde anaerkil bir toplumuz. Özellikle iş hayatında iki tarafta çalışıyorsa erkek eskiden maddi gücü elinde tutuğu için sözü geçiyordu. Şimdi kadında çalışıyor geçmiş olsun, bu güç de erkeklerin elinden gitti.

YAŞ MUHABBETİ
İki yaşlı hanım otobüste konuşuyorlardı.
Biri sordu: Sahi kardeş, kaç yaşındasın sen?
- Biliyorsun işte, 30. Peki sen kaç yaşındasın?
- Ben de 27.
Sonra ikisi de yanlarında ayakta duran ve konuşmalarına kulak misafiri olan genç kıza sordular: Kızım sen kaç yaşındasın?
- Sizin hesaba göre daha doğmadım ben!

İDARE
Delikanlı evlenmeye karar vermişti ama her dar gelirli gibi o da müthiş korku ve endişe içindeydi. "Bak sevgilim," dedi. "Şimdiden söyleyeyim de, sonra söylemedi demeyesin. Ayda elime geçen para topu topu 1500 liradır. Ne bir kuruş eksik, ne de fazla. Bu kadar az bir parayla bir ay idare edebilir misin? Onu merak ediyorum... Genç kız delikanlıya uysalca sokularak cevap verdi, "Ben idare etmesine ederim ama sen neyle yaşayacaksın?"

AlkışlıYorum
İngilizce dersindeyiz. Bir öğrencim Afrika yazıyor defterine "Afrika C ile yazılır" diyorum, o da düzeltiyor. Kayıtlara geçsin artık ismi Cafrika.