Tarihi 10 Ağustos 2017

Altında ralli başlangıcı mı?

ABD ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiler geriliyor. Bu gerilim altın fiyatlarında yeni bir rallinin başlangıcı olabilir. Uzun süredir Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ABD'ye yönelik sert mesajlar veriyordu. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü Kuzey Kore'ye bulunduğu tehdidin ardından, Çarşamba günü de twitter hesabından, "Nükleer cephanemiz hiç olmadığı kadar güçlü" açıklamasında bulundu. Açıklama sonrası gerginlik, güvenli liman varlıklarına olan talebi artırdı. Altın vadelilerindeki kazançlar, 14 Haziran'dan bu yana olan en yüksek seviyeye genişledi ve altın son 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Spot altın, artan jeopolitik gerginlik ile yüzde 1.2 kadar yükseldi ve ons başına 1,281.72 dolara ulaştı. Aralık vadeli altın kontratları ise yüzde 1.6'lık bir yükselişle ons başına 1,282.40 dolara tırmandı.
Altının gram fiyatı, Çarşamba günü 145 liraya çıkarak 9 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gerginlikten dolayı yükseliş trendine giren altın fiyatları, gelen sert açıklamaların devam etmesi ile teknik açıdan kısa vadeli direnç seviyelerini kırdı. Altın fiyatlarının yönü üzerinde ABD ve Kuzey Kore tarafından gelecek, haber ve açıklamalar belirleyici olacaktır. Altının ons fiyatında 1.275 dolar direncinin üzerinde kapanış yapılması durumunda, 1.296 dolar seviyeleri gündeme gelebilir.

PERDE ARKASI
Gerilimin neden ortaya çıktığını da kısa hatırlamakta yarar var. Kuzey Kore Pasifik Okyanusu'ndaki ABD toprak parçası olan Guam Adası açıklarına orta-uzun menzilli füzelerin fırlatılması için yeni bir plan hazırlandığını açıkladı. ABD Başkanı Trump, bu açıklama üzerine, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine devam etmesi durumunda ABD'nin buna 'ateş ve öfkeyle' yanıt vereceğini söyleyerek, sert bir yanıt verdi. Pyongyang yönetimi ise Trump'ın açıklaması karşısında geri adım atmayarak Guam Adası'nı füzeyle vuracaklarını açıkladı. Trump'ın ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın açıklamalarındaki tona bakılırsa ABD'nin olası bir askeri müdahalesinden bahsediliyor. Trump ve Tillerson'a göre Kuzey Kore'ye yönelik diplomatik çabalar sonuçsuz, bunun yerine bir askeri müdahale şart. Altın fiyatlarının kısa vadeli yönünü belirleyecek iki ihtimal var. Tarafların gerilimi tırmandıracak açıklamalarına son vermesi durumunda altının ons fiyatı 1240- 1250 dolar aralığına geri çekilebilir. Aksi durumunda uzun sürecek bir rallinin başlangıcı olabilir. Gerilimin uzun süre devam edeceğine yönelik güçlü işaretlerin olduğu düşünülürse altın fiyatlarındaki oynaklığın bir süre daha devam etmesi beklenmelidir.