Tarihi 19 Aralık 2016

Nefes Kredisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF), Ziraat Bankası ve DenizBank'ın işbirliği ile hayata geçirilen, KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanmalarını sağlayacak olan 'Nefes Kredisi'ne başvurular devam ediyor. Anlaşmaya göre;
TOBB, DenizBank ve Ziraat Bankası'na 500 milyon lira civarında mevduat aktaracak.
Ziraat ve DenizBank da bunun karşılığında KOBİ'lere 5 milyar liraya kadar kredi sağlayacak. Bu kredi desteğinin yüzde 15'ine bankalar, yüzde 85'ine ise KGF kefil oldu. Kredi başvuruları geçtiğimiz hafta başladı.
Bugüne kadar 4 bin başvuru yapılmış. Halen kredi başvuruları devam ediyor. Krediye başvuru yapacak işletmelerimiz için birkaç önemli noktayı hatırlatmak istiyorum...

Vade ve faiz:
TOBB üyelerine sunulacak olan kredinin vadesi 12 ay, ödemeler aylık eşit taksitlidir. Brüt faiz oranı aylık yüzde 0.825, yıllık ise yüzde 9.90'dır.

Koşullar:
Kredinin limiti 100 bin lira ile sınırlıdır. Krediye yıllık cirosu 40 milyon liranın altında olan ve çalışan sayısı 250'den az olan her sektördeki KOBİ'ler başvurabiliyor. Kredi her işletmeye 1 kez kullandırılacaktır.
Bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapaması için kullandırılamayacaktır.

Masraf ve komisyon:
Bankalar tarafından sadece 250 lira masraf alınacak. Hazine Müsteşarlığı'nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyon dışında herhangi bir masraf veya komisyon talep edilmiyor. Kredi için Kredi Garanti Fonu (KGF) KOBİ'lere yüzde 85 oranında kefalet sağlıyor.

Başvuru:
Ziraat Bankası ve DenizBank'ın herhangi bir şubesine giderek; bankanın talep edeceği kredi evrakları ile müracaat edilebiliyor. KOBİ'ler Nefes Kredisi'ne başvurabilmek için öncelikle il ve ilçelerde TOBB'a bağlı odalardan 'TOBB Nefes Kredisi İçindir' ibareli faaliyet belgesi alacaktır. Bankaların ve Kredi Garanti Fonu'nun yapacağı değerlendirmenin sonucunun olumlu çıkması durumunda, bankalardan kredi kullandırılacaktır.