Tarihi 9 Ağustos 2016

5 soruda yeni BES

Çalışanların otomatik olarak bireysel emekliliğe girmesine imkan tanıyan yasa tasarısı, Meclis'te... Yeni düzenlemeyle 10 yılda 90 milyar lira ek tasarruf bekleniyor.
Otomatik katılımla ilgili tasarı ile 45 yaş altı SGK Kanunu 4A ve 4C ile çalışan herkesin BES'e alınması hedefleniyor. Bugün yaklaşık 18 milyon çalışanın 13 milyonu 45 yaşın altında. Yeni düzenlemeyle yaklaşık 6.7 milyon çalışanın otomatik BES kapsamına alınması hedefleniyor. İşte Yeni BES sistemi ile ilgili sorularınız ve cevapları:
1. Ne zaman başlayacak ve kimler girecek?
Otomatik katılım 1 Ocak 2017'de başlayacak. 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanlar, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olacak.
2. Devlet katkısı sürecek mi?
Mevcut BES katılımcılarına devlet 1 Ocak 2013'ten beri, yatırdıkları her 100 liraya karşılık 25 lira katkıda bulunuyor.
Yatırılan para üzerinden yüzde 25 oranındaki devlet katkısı otomatik BES katılımcılarına da sağlanacak. Yeni sistemde devlet, otomatik olarak sisteme giren herkes için ilk girişte bin lira katkı yapacak. Sistemde 3-6 yıl kalanlar katkının yüzde 15'ini, 6-10 yıl kalanlar yüzde 35'ini alabilecek. 56 yaşını doldurmamış ancak 10 yıl süreyle para yatırmış olanlar ise devlet katkısının yüzde 60'ını almaya hak kazanacak.
3. Kimler emekli olabilecek?
En az 10 yıl sistemde kalma ve 56 yaş koşuluyla emekli olunacak. BES'ten emeklilik hakkı elde edenler ile vefat veya maluliyet nedeniyle ayrılanlar devlet katkısının tamamını alacak.
4. Cayma hakkı var mı?
Çalışan 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak. Çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verebilecek. Bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.
Çalışan, yeni işyerinde emeklilik planı yoksa, önceki sözleşmesi kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek.
5. İşverenin sorumlukları neler?
Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak. Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak.