Tarihi 5 Ağustos 2016

Turizmciler inşaatı örnek alsın

Ülkemiz zor ve tarihi bir dönemden geçiyor. Şimdi birbirine destek olma ve sırt sırta verme zamanı. 15 Temmuz kalkışması sonrasında inşaat sektörü önemli bir kampanyaya imza attı. Emlak Konut GYO öncülüğünde yüklenici firmaların katılımıyla gerçekleştirilen TÜFE'li Satış Kampanyası çerçevesinde; yüzde 20 peşinat, yüzde 0.70 faiz ve 120 aya kadar vadeyle ev sahibi olmak mümkün olabilecek. 30 projede 15 bin konut ve ticari alanı içeren kampanya ile vatandaşın sosyal konut edindirme şartlarında ev sahibi olması hedefleniyor.
Böylece sektörde olası bir durgunluk ve istihdam konusunda oluşabilecek risklere karşı önemli bir adım atılmış oldu.

HATADAN DÖNÜLEBİLİR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz enflasyonunu açıkladı ve şaşırtıcı bir gerçek ile karşı karşıya kaldık.
Temmuz'un zam şampiyonu yüzde 54.09 artış ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olmuş. Turizm sektörünün daraldığı bir dönemde tur fiyatlarının böylesine artmasını kim, nasıl izah edebilir? TÜİK'e göre, Temmuz'da lokanta ve otelcilik hizmetleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.96 artış göstermiş. Yani gelen turist sayısı azalmış, ancak fiyatlar yükselmeye devam etmiş.
Malum Rusya ile bir takım sorunlar yaşadık. Bu sorunların etkisiyle ilk 6 ayda ülkeye giren turist sayısında ve turizm gelirlerinde azalma oldu. Turizm geliri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.6 azalarak 4 milyar 981 milyon 318 bin dolar oldu. Böyle bir tablonun oluşmasının tek nedeni sektörün basiretsiz kriz yönetimidir. Jeopolitik riskler her zaman olacak. Fakat turizm sektörünün baştan itibaren krizi yönetmede izlediği yola baktığımızda son derece hatalı kararlar aldığını görebilirsiniz. Sektör nerelerde hata yaptı? Bazı otellerin maliyetler nedeniyle kapatılması hataydı. Arzı kısmanın maliyeti yükselen fiyatlar ve enflasyon olarak geri döndü. Sektör öncelikle yerli turiste karşı olan algısını değiştirmek durumunda. Bu hatalar yapılmasaydı kısa dönemde yerli turist bu açığı rahatlıkla kapatabilirdi.
Turizm sezonunun kapanmasına 2 aylık bir dönem var. Turizmciler inşaat sektöründe olduğu gibi iç turizmi canlandıracak adımlar atabilir. Yakın zamanda memurların izinlerine yönelik kısıtlamanın kalkması bekleniyor. Ucuz tatil imkanının, istihdama ve büyümeye önemli katkılar sağlayacağını unutmamak gerekir.