Tarihi 3 Mayıs 2015

Dolarda Fed Baskısı

Haftayı Fed açıklamaları ile kapattık. Fed, para politikası toplantısında beklendiği gibi politika faizlerinde bir değişikliğe gitmedi.
ABD ilk çeyrek verisinin beklentilerin çok altında kalmasının ardından Fed'in daha 'güvercin' bir ton kullanabileceği yönündeki beklentiler vardı. İlk çeyrek büyümesindeki zayıflıkta, geçici faktörlere dikkat çekti.
Fed'in açıklamaları genel olarak beklentilere paralel olmakla birlikte, bu detay bir miktar 'şahin' olarak algılandı.
Ekonomik büyümede olumsuz hava koşulları ve diğer geçici faktörler etkili oldu. İstihdam piyasasına ilişkin birçok gösterge atıl kapasitenin fazla değişiklik göstermediğine işaret ediyor. İlk çeyrekte ABD'de üretim ve istihdam piyasasında bir yavaşlama görülmekle birlikte, büyümenin ve işgücü piyasasına ilişkin göstergelerin de hedefe doğru iyileşme eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Dolar endeksi Fed açıklamasının ardından bir miktar toparlanırken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %2'nin üzerinde tutundu.
ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin makro veriler artık daha fazla önem arz ediyor.

YAKIN İHTİMAL EYLÜL

Enflasyonun kısa vadede halihazırdaki seviyelerinde kalması, orta vadede ise istihdam piyasasındaki iyileşme ve enerji, ithalat fiyatlarındaki düşüşün geçici etkilerinin azalması ile birlikte %2'lik hedefe kademeli olarak yükselmesi bekleniyor. Tüketim harcamaları yavaşlarken, tüketicilerin reel gelirleri düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle artış gösterdi. Konut sektöründe toparlanma ise yavaşladı ABD'de ilk çeyrek büyümesi yüzde 0.2 ile yüzde 1 beklentilerin altında gerçekleşti. Bunda, yüzde 4.4 beklenen kişisel tüketim harcamalarının beklentilerin oldukça altında kalması en önemli etkiyi yaptı. Doların ilk çeyrekteki güçlü seyri nedeniyle net ihracat büyümeye 1.3 puan negatif katkı yaptı. Dolar son 2 ayın en düşüğüne geriledi. Euro/Dolar paritesi, dolardaki değer kaybının yanı sıra Avrupa tahvil getirilerindeki yükseliş ve Yunanistan'a ilişkin pozitif beklentiler ile 1.1190 seviyelerini test etti. 2.65'in altına kadar gerileyen $/TL, bu sabah 2.70 seviyelerinde. Döviz sepeti ise yeniden 2.81'de. Fed açıklamalarında genel olarak iyimser bir tablo çizdi. Fakat açıklamada yakın zamanda faiz oranlarının artırılacağına dair bir işaret yok. Faiz arttırımı için ekonomik büyümede sürdürülebilir ve sağlam bir toparlanma olması gerekiyor. Fed'in beklenen faiz artırımının en erken Eylül ayında, hatta Eylül'den daha sonrasında yapılması bekleniyor.