Tarihi 26 Mart 2015

Arda Turan'ın ekonomisi

Çarşamba günü milli futbolcu Arda Turan'ın "Faizler düşmeli" açıklamasını okumuşsunuzdur. Arda'nın sadece faizlerle ilgili değil, diğer konularda da yaptığı açıklamaların tamamını okudum. Yaptığı tespitler son derece yerinde. İspanya'daki futbolculuk kariyerinin Arda'ya çok büyük katkılar sağladığı ortada. Arda, şu an dünyanın en iyi liglerinden birinde ve son yılların en başarılı takımlarından birinde oynuyor.
Yaptığı açıklamaların dikkat çekmesi de son derece doğal. Fakat Arda'nın "Faizler düşmeli" açıklamasının bazılarını neden bu kadar rahatsız ettiğini anlamakta güçlük çekiyorum. Eleştirilere tekrar tekrar bakıyorum. Eleştirilerin ne kadar haksız, yersiz olduğunu görüyorum.

HAKSIZ ELEŞTİRİLER

Eleştirenlerin bir kısmı, Arda'nın ekonomiden anlamadığını ve bu konuda yorum yapmasının yanlış olduğu söylemiş.
Ekonomiden anlamaz dedikleri Arda, 8 yaşında futbol oynamaya başlamış. 12'sinde Galatasaray'a transfer olmuş ve 18 yaşında Galatasaray'ın profesyonel oyuncu olmuş. Yani eleştirenler o yaşlarda anne babalarının maddi destekleri ile o yıl üniversiteye adım atarken, Arda kazandığı parayla ailesini geçindirmeye başlamış. Yaşıtları sıcak okullarda eğitim görürken, Arda çamurlu sahalarda kar-kış demeden tekme yiyordu. Arda, 20 yıllık futbolculuk hayatının çok önemli bölümünü milli futbolcu olarak Galatasaray ve Atletico Madrid gibi takımlarda oynayarak geçirmiş. Oynadığı takımlarda kupalar kaldırmış. Transfermarkt verilerine göre, 30 milyon euro ile dünyanın en değerli 55. futbolcusu olarak gösteriliyor. Dünyanın en çok kazanan futbolcuları arasında gösterilen Arda Turan'ın ekonomiden anlamadığını söylemek ne kadar doğru? Eleştirenlerin bir bölümü ise Arda'nın futbolcu olarak böyle bir açıklama yapmasını yadırgamış.
Özeti, herkes kendi işini yapsın deniliyor.
Oysa bunu söyleyenler, Arda Turan'ın aynı zamanda bir işadamı olduğunu unutuyor. Arda, iyi kazanan birçok futbolcu gibi kazandıkları ile yatırım yapıyor.
İyi kazanan her futbolcu gibi yatırım planlarını açıklamış. Yatırım yapmayı düşünen bir işadamı olarak faizlerin düşmesini istemesi doğal değil mi? Arda Turan'ı eleştiren diğer bir kesim ise faizlerin düşmesinin yanlış olduğunu söyleyenler. Yani Arda "Faizler düşmesin, zamanı değil deseydi", eleştirilmeyecekti.
Faizlerin neden düşmesi gerektiğini defalarca buradan yazdım. Dışardaki sert esen rüzgarı da dikkate alarak Merkez Bankası'nın atacağı doğru adımlar faiz indirimini hızlandıracaktır. Arda'nın faizler düşmesi temennisinde bulunması yanlış mı?