Tarihi 6 Mart 2015

İhracatta faktoring nasıl kullanılır?

Firma olarak yabancı olduğunuz bir ülkede ticaret yaparken kime güveneceksiniz? Alacaklarınız için size kim garanti verecek? İhracat faktoringi, mal mukabili ve açık hesap satışlarda yüzde 100 garanti, tahsilat, alacak yönetimi ve finansman hizmeti verilmesidir. Ticaret hayatında; satıcı, peşin ve garantili satış yapmak ister, alıcının talebi ise vadeli ve herhangi bir teminat vermeden alış yapmaktır.
Buna göre mevcut çalışma şekilleri her iki tarafın da taleplerini yerine getirmekte yeterli gelmemekte, satışın gerçekleşmesini zorlaştırmaktadır. İhracat factoringi, faturaya veya mal ve hizmet satışından doğmuş ya da doğacak alacakları temellük ederek tahsilini üstlenmek ve bu alacaklara karşılık belli bir ücret ve komisyon uygulanarak ödemelerde bulunup mal mukabili satış yapan ihracatçı firmalara finansman sağlamak olarak tanımlanır.

Avantajları

Faktoring işlemi sayesinde firmalar birçok avantajı sağlayabiliyor. Vadeli satışlarda artışın getireceği ek finansman yükünü düşünmeden satışlar artırabilir ve mevsimlik satışların getirdiği ek finansman yükü karşılanabilir. Firmalar, hammadde alımlarında peşin ödeme yaparak nakit ödeme indiriminden yararlanabilir, üretim maliyetlerinizi aşağı çekebilir. Firmanın nakit gücü sayesinde kredi kurumları nezdinde kredi değerliliğiniz artar. Alıcı ile yapılan sözleşmeye uygun mal sevkiyatı gerçekleştirdiğiniz takdirde, olası risklere karşı kendinizi koruyabilir.

İhracattaki Rolü

Faktoringde satıcı, alıcı ve faktor olmak üzere üç taraf vardır.
Satıcı, faktoring hizmetinden yararlanan taraftır.
Alıcı, temlik konusu alacağın borçlusudur. Faktor, faktoring hizmeti veren, faktoring şirketidir. Satıcı, yurt dışında mal satmak istediği alıcılarla ilgili bilgileri alıcının kredibilitesini tespit etmek için faktora verir. Faktor, yurt dışındaki muhabir faktora bu bilgileri yollayarak alıcılar için limit talep eder. Talep edilen limitin alınması halinde, faktor her alıcı için belirlenen garanti limitlerini müşterisine limit onay bildirim formu ile bildirir ve muhabirden aldığı garanti çerçevesinde alıcıların ödememe riskini üstlenir.
Satıcı, alıcısına yollayacağı mallarla ilgili kesmiş olduğu faturaları alacak bildirim formu (NTR) ekinde ve fiili ihracın gerçekleştiğini tevsik eden (GB, konşimento, sipariş formu vb.) yükleme belgelerini faktora teslim eder. Bu alacaklar karşılığında faktor, isteğe bağlı olarak satıcıya fatura meblağının belirli bir yüzdesini alacağın döviz cinsinden ön ödeme olarak kullandırabilir. Vade tarihinde alıcı temlik konusu fatura bedelini muhabire öder ve muhabir de kendisine ödenen bu tutarı faktora gönderir. Faktor, alacakların tahsilatını müteakip, müşteri ile yaptığı anlaşmaya göre, müşterinin borçları düşüldükten sonra kalabilecek alacak bakiyeyi müşteriye öder. Faktoring garantisinin söz konusu olduğu durumlarda alıcının mali güçlüğe düşmesi nedeni ile tahsil edilemeyen alacaklar ise uluslararası faktoring kuralları çerçevesinde muhabir tarafından faktora ödenmesini müteakip faktor tarafından faktoring sözleşmesi hükümleri çerçevesinde satıcıya ödenir.