Tarihi 1 Şubat 2015

İslami finans okur yazarlığı

Kamu katılım bankalarının faaliyete geçmesiyle birlikte sektördeki banka sayısı 7'ye çıkacak. Banka sayısının artması bu alanda yetişmiş bankacılara ihtiyacı artıracak.
Bu gelişmeleri dikkate alan İstanbul Üniversitesi önemli bir adım attı.
Üniversite'nin İlahiyat Fakültesi bünyesinde Prof. Dr. Servet Bayındır'ın başkanlığında İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı kuruldu.
Sayın Prof.Dr. Bayındır hocamız böyle bir Ana Bilim Dalı'nın kurulma nedenini şöyle açıklıyor: "İstanbul Üniversitesi'nin geçmişi 1453 yılına; Fatih Medreselerine dayanır. Gerek Fatih Medreseleri gerekse diğer medreselerde eğitim verilen bilim dallarından biri de İslam'ın İktisadi alanında insanlığa sunmuş olduğu ilkeler, prensipler ve çözüm önerilerinden oluşan Fıkhu'l-Muamelat idi.
Üniversitemizde 2014-2015 Eğitim Öğretim yılının Güz Dönemi'nden itibaren açılmış bulunan İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı (ABD) bu tarihsel sürecin bir sonucudur".

ÖĞRENCİ ALIMINA BAŞLANDI

Ana Bilim Dalı bünyesindeki programlarla, İslam iktisadı, İslam Bankacılığı, İslami Sigorta ve Fon Yönetimi, İslami Muhasebe vb. alanlarda disiplinler arası bir yaklaşımla yeni bilgilerin üretilmesi ve ihtiyaç duyulan kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. İslam İktisadı ve Finansı ABD bünyesinde halen üç ayrı program bulunuyor. Bunlar; Doktora, Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından oluşmaktadır.
Programa en fazla başvuru ilahiyat, iktisat ve işletme mezunlarından oluyor.
Mevcut öğrenciler kamu ve özel sektöre bağlı olarak finansal kuruluşlarda çalışan kişilerden oluşuyor. BDDK, Hazine ve Borsa İstanbul'un yanı sıra hemen bütün katılım bankaları ve banka dışı sektörlerden yüksek lisans ve doktora yapmak için gelenler var. Bu gün itibariyle Doktora programı için 7, Tezli Yüksek Lisans Programı için 10 kontenjan var. 2015 yılında Bahar ve Güz dönemi için dönemi için Doktora ve Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programlarına öğrenci alımı yapılacak. Dersler ilahiyat ve iktisat fakültesinin alanında uzman hocaları tarafından veriliyor.
Katılım bankacılığının sektördeki payı her geçen gün artarken bu alanda yetişmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç var.
Mezunların katılım bankaları dışında Hazine, BDDK, BİST, SPK gibi diğer ilgili kuruluşlarda da iş bulabilme olanakları çok fazla.