Tarihi 29 Ocak 2015

İhracatçı ve KOBİ'lere büyük imkan

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu yaptı. Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarının satır aralarındaki en önemli ayrıntı, önümüzdeki aylarda faiz indiriminin devam edecek olmasıydı. Hatta bu amaçla Şubat başında bir olağanüstü toplantı yapılması ihtimali de açıklandı.
Düşen petrol fiyatları kaynaklı olumlu maliyet gelişmeleri aynı zamanda çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye katkı yapıyor.
Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme yaşanması ve petrol fiyatlarının genel enflasyon düzeyine olumlu etkisi başta hizmetler olmak üzere birçok alt gruba olumlu yansıdı.

45 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Böylesi olumlu bir gelişmeyi tam da fırsata dönüştürme zamanı.
Küresel ekonomi frene basmışken reel sektörümüzü desteklememiz şart. Başçı'nın "2015 yılında son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" açıklaması, bu yılki büyüme hedefimizin gerçeklemesi için şartların iyileşmesi anlamına geliyor.

FAKTORİNG FİRMALARI ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

TCMB proaktif davranarak ihracatçıları desteklemek için 5 önemli adım attı. TCMB reeskont düzenlemeleri çerçevesinde firmalarca döviz üzerinden düzenlenmiş azami 240 gün vadeli senetlerin aracı bankalarca reeskonta getirilmesi karşılığında TCMB tarafından ihracat reeskont kredisi kullandırıyor.
2014 yılında 13 milyar ABD Doları olarak gerçekleşen ihracat reeskont kredisi yoluyla TCMB rezervlerine sağlanan katkının getirilen yeni imkanlarla 2015 yılında 15 milyar ABD Doları'nın üzerinde olması beklenmektedir.

4 ÖNEMLİ ADIM

Birinci adımda
, ihracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm hizmetleri, sağlık hizmetleri, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, taşımacılık hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetleri de reeskont kredisi kapsamına alındı. İkinci adımda, Türk Eximbank ve ticari bankalar döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı için reeskont kredisi kullandırımına aracılık edebilecek. Üçüncü adımda, ticari bankalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisine ilave olarak sevk öncesi ihracatın finansmanı için de reeskont kredisi kullandırma imkânı getirildi. Dördüncü adımda, faktoring firmalarına temlik edilen sevk sonrası ihracat alacaklarına ilave olarak döviz kazandırıcı hizmet ve sevk öncesi ihracat alacaklarına da bankalar aracılığıyla reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirildi.

UYGUN MALİYET

İhracatçıların faktoring firmalarına temlik ettikleri ve faktoring firmalarınca da Türk Eximbank'a ciro edilen bonoları Merkez Bankası tarafından reeskonta kabul edilmeye başlanmasıyla birlikte doğrudan Eximbank müşterisi olmayan ihracatçılar da uygun maliyetli finansman imkânına kavuştu.

LİMİT 17 MİLYAR

Son olarak reeskont kredisi limiti 15 milyar ABD Doları'ndan 17 milyar ABD Doları'na yükseltildi.
Bu tutarın 15 milyar ABD Dolarlık bölümü Türk Eximbank'a, 2 milyar ABD Dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edildi.