Tarihi 2 Aralık 2014

Piyasalarda bayram havası

Son günlerde petrol fiyatları, faiz ve borsa üçgeninde önemli gelişmeler yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün piyasa açısından birçok anlamı var. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Libya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela'dan oluşuyor. Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri, diğer ülkelerden gelen taleplere rağmen üretimin kısılmayacağını açıklamasından sonra, brent petrol 70 dolar seviyesine inerek, Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Haziran ortasında petrol fiyatları 115 dolar seviyesindeydi ve petrol fiyatları Haziran ayından bu yana yüzde 35 değer kaybetti.
Petrol ihraç eden ülkeler ile petrol ithal eden ülkeler açısından fiyatların sert düşüşü ile her şey tersine döndü.
Petrol ihraç eden ülkelerin en büyük gelir kaynağı petrol. Petrol fiyatlarındaki düşüş petrol ihraç eden ülkelerin büyümesi üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. Fakat bu gelişmeler petrol ithal eden ülkeleri olumlu etkiliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş hem cari açık hem de enflasyon üzerinde olumlu etki yapıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş, büyük enerji ithalatı nedeniyle dış ticaret açığı veren Türkiye'nin yüksek enflasyon ve cari açık ile mücadelesine destek oluyor. Petrol fiyatlarındaki devam eden düşüşe bağlı olarak enflasyonun önümüzdeki aylarda gerileyeceğini bekliyoruz. Cari açık ve enflasyondaki düşüş beklentisi TL'nin güçlenmesini sağlarken gösterge faiz de hızla düşüyor.
Petrol fiyatlarında devam eden düşüşün desteğiyle iki yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 7.50'nin altına gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana en düşük düzeye indi, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de 20 Haziran 2013'ten bu yana en düşük olan yüzde 7.71'e indi.

BORSA'DA PETROL BAYRAMI

Petrol fiyatlarındaki düşüş, altını ve Borsayı da etkiledi. Altın fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşün, küresel düzeyde enflasyon baskılarını azaltacağı ve böylece, güvenli liman olarak bilinen altına olan talebi ve fiyatları baskılayacağı beklentileriyle düşmeye devam ediyor.
Petrol fiyatlarındaki gerilemenin cari açığı ve enflasyonu da aşağı çekeceği beklentisi Türkiye'ye olan ilginin artarak sürmesine neden oldu. Yabancı girişinin hızlandığı borsada endeks 1.5 yıl aradan sonra 85 binin üstüne çıktı. Son 1 ayda Borsa'ya net 1 milyar dolarlık yabancı girişi oldu.