Tarihi 26 Ekim 2014

Evlenecek gençlere 10 bin lira!

Kredi ile evlenilir mi demeyin. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz hafta ilginç bir konuyu gündeme taşıdı. Palandöken, evlenmek isteyen ama maddi imkansızlıklardan dolayı evlenemeyenlere evlilik kredisinin bir an önce uygulanmaya başlaması önerisinde bulunmuş. Türkiye'nin yoğun gündeminde Palandöken'in açıklamaları geri planda kalmış olabilir. Ancak Palandöken, 20 ayrı sektördeki işletmeyi ilgilendiren 15 milyar liralık bir ekonomiden bahsediyor. Maddi yetersizliklerine destek olması amacıyla başlatılan proje ile 25 yaşın altındaki çiftlere 10 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Üniversite mezunları için ise yaş sınırının 26 olması planlanıyor. Kredinin geri ödemesi 2 sene sonra başlayacak.

SAYI AZALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2012 yılında 603.751 çift evlenirken bu rakam 2013 yılında 600.138'e gerilemiş.
Evlenmeler Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 0.6 oranında azalırken en yüksek evlenme hızı yüzde 8.63 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Bu bölgeyi yüzde 8.49 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 8.47 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi izliyor. En düşük evlenme hızı ise yüzde 6.78 ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde.
Büyükşehirlerin yoğunlaştığı bölgelerde evlenme hızının yavaşladığı görülüyor. Evlenme hızındaki yavaşlamanın nedenleri konusunda elimizde bir veri yok.

Özellikle maddi yetersizlikler nedeniyle evlenemeyenlerin bu oran içinde katkısını bilmiyoruz.
Ancak büyükşehirlerde evlenme yaşının giderek yükseldiği bir gerçek. Bu artışta eğitim sürelerinin giderek uzamasının büyük katkısı olabilir. Bugün neredeyse her 3 üniversite mezununda biri yüksek lisans yada doktora yapmayı tercih ediyor. Ayrıca iş hayatında kariyer fırsatlarını değerlendirmek isteyen birçok genç, belirli kariyer hedefine ulaşmadan evlenmeyi tercih etmiyor.

Tablo bu durumdayken evlilik hızındaki yavaşlamanın evlilik kredileri ile çözülebileceğini çok düşünmüyorum. Ancak bankalar bu tür ürünleri müşterilerine sunabilmeli. İşin doğrusu bankaların bu başlıkta farkındalık yaratacak kredi ürünleri yok. Bankalar evlilik kredisi başlığı altında olmasa da ihtiyaç kredisi olarak zaten evlilik aşamasında olan çiftlere kredi desteği sağlıyor. Evlilik kredisi başlığı altında ürün sunan dört banka var. VakıfBank 20 bin TL limitli, 18 ay vadeye kadar kefilsiz kredi kullandırıyor. Yapı Kredi ise 36 ay vadeye kadar ihtiyaç kredisi limitleri kapsamında evlilik kredisi kullandırıyor. Garanti Bankası ve Finansbank da ihtiyaç kredisi limitleri ve vadeleri sınırları içinde evlilik kredisi kullandırıyor.