Hayri Ülgen

HAYRİ ÜLGEN

Tarihi 8 Temmuz 2015

Spor nefes ve psikoloji üçgeninde sağlığımız

Spor yaparken, kasların en önemli ihtiyacı nedir? Evet, bildiniz!
Spor yaparken kaslarımızın en önemli ihtiyacı oksijendir. Çünkü vücudumuzun enerji açığa çıkarabilmesi için besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Kaslara yeteri kadar oksijen spor esnasında ulaşamazsa, kaslar ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için fermantasyon yapar.
Bu da kasların daha erken yorulmasına yol açar. Bizler kaçınılmaz olan bu kasların yorulma sürecini doğru nefes alma teknikleri ile erteleyebiliriz.
Nefes nefese kalmadan, yolumuza devam edebiliriz. Bu harika bir haber değil mi? Spor yaparken yanlış bir şekilde nefes alıp vermek istenmeyen durumlara yol açabilir.Sakatlıklara, akciğerde mikro yırtılmalara ve hatta ani kalp krizlerine bile yol açabilir.
Doğru nefes alma tekniklerine uygun yapılan bir spor ile vücuddaki kas yakımı yerine yağ yakımını sağlayabiliriz.
Ayrıca eğer istiyorsak kilo vermemizi hızlandırabiliriz.
Doğru nefes alma sadece spor yaparken önemli değildir. Vücudumuzda yeterli oksijenin bulunmaması günlük hayatımızda yorgunluk, depresyon, kaygı bozukluğu ve hatta bir takım hastalıklar olarak pek de istemediğimiz süprizler şeklinde karşımıza çıkabilirler.. Doğru nefes alma ile gelen oksijen hücrelerimizin coşmasını sağlar. Vücudumuza enerji dolar, başta beynimiz olmak üzere tüm organlarımız görevlerini çok daha düzgün yaparlar.
Vücuttaki atıkları uzaklaştırmak Lenf sistemimizin görevidir. Bu sistemi kendine has sıvısı olan ve damarlara sahip ikinci bir dolaşım sistemi olarak düşünülebiliriz.
Lenf sisteminde, dolaşım sisteminde olduğu gibi kalbin gerçekleştirdiği, pompa görevi yapan herhangi bir organ yoktur.

Spor Yaparken Nefesimiz Nasıl Olmalıdır?
Spor yaparken nefes alıp verme şeklimizin temel bir takım kuralları vardır. Bu kurallardan bir tanesi; spor yaparken zorlandığımız aşamada nefesin verilmesi gerektiğidir. Diğer bir kural ise rahatlama aşamasında nefesin alınmasıdır. Nefes nefese kalarak spor yapmamalıyız. Spor yaparken mutlaka nefes alış verişlerimiz arasında boşluklar olmalıdır. Döngüsel alınıp verilen nefeslerde aldığımız oksijenin hücrelerimize yeterli servisi yapılamayacaktır. Alınan oksijenin tekrar büyük bir kısmı dışarıya atılacaktır. Bu durum sağlığımız için çok tehlikelidir. Çünkü başta beyin hücrelerimiz olmak üzere tüm hücrelerimiz ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalacaktır.

Doğru Nefes Almanın Adımları:
-
Nefes verme süresi önemlidir.
Nefes alma süresine göre en az üçte bir oranında uzun olmalıdır.. -Dakikadaki nefes sayınız önemlidir. Dakika da 8- 12 arasında yapılan solunum idealdir.
Uzun yaşamak az sayıda nefes almanıza bağlıdır. Dakikadaki nefes sayısını düşürmek nefesi uzun kullanmakla ilgilidir. - Derin, kapsamlı ve ciğerlerin tamamı ile gerçekleştirilen solunum, nefes kaliteniz için önemlidir. -Doğru solunum için kesinlikle burundan nefes alıp burundan vermeliyiz-
Nefes alışverişleriniz sessiz olmalı.
Nefes alışverişleri sırasında çıkacak olan sesler zorlanarak gerçekleştirilen problemli bir solumum olduğunu gösterir.
Mutluluğunuz ve oksijeniniz bol olsun…!Gerçekten de spor yapmak insanların en önemli ilacının başında gelir. Bunun için bilinçli ve sağlıklı spor yapmanın en güzel reçetesini bana gönderen hocamız Bircan Yıldırım'a çok teşekkür ediyorum.
Bir öğretmenin bir eğitimcinin en güzel hazinesi bu olmalı. Teşekkürler hocam.

NATÜRKÖY'DE SPOR ŞÖLENİ!
Sapanca'da NatürKöy doğanın en güzel mesire alanlarından biridir. Gerçekten de havasıyla yaşamıyla her statüden insanların birleşip dostça yaşamasıyla köy kahvaltılarının ve Anadolu'nun güzel yemek ve kebaplarıyla örnek bir yer. NatürKöy'de yaşam tarzlarında din ırk ve mezhep ayrımı olmadan mükemmel bir hayat yaşarlar. Adeta bir cennet. Doğasıyla, Karadeniz sahil şeridiyle ve dost canlısı hizmetleriyle şehrin kalabalağından bıkanları her hafta kendilerine çekmeyi başarıyorlar. Geçenlerde ben de Vali Hasan Duruer'in davetlisi olarak gittim. Dostlarla beraber oldum. Gerçekten de çok beğendim. İnsanları mutlu ve keyifli bir şekilde piknik yaptıklarını herkesin spor yaparak günün stresini attıklarını gördüm. Tesisleri gezdim mükemmel, eğlence ve doğanın tüm güzelliklerini içeren bir yaşam tarzı vardı. Buranın işletmecisi genç başarılı eğitimci Irmak Tuğmaner, misafir perverliğiyle insanlara hayranlık uyandıran bir kişiliğe sahip. Böyle güzel tesisi yöneten başta Irmak Tuğmaner ve yönetimini tebrik ediyorum. Ayrıca burada her türlü sportif aktivete ve eğlenceler de var.

ERCİYES'İN YÜZÜ TEKKE'YLE GÜLER
Kayseri Erciyes geçen sezon yönetimin yanlış politikalarından dolayı Süper Lig'den düştü. Teknik Direktör Fatih Tekke son anda geldi takımı iyi futbol da oynattı ancak kurtaramadı. Pes etmedi bu sezon da takımın başında. İnanıyorum ki 1-2 takviyeyle bu takım gelecek sezon şampiyon adaylarından olur. Tekkey'le gülerler. Yeter ki yönetim teknik heyete sahip çıksın.

KARŞIYAKA CANLANIYOR!
Karşıyaka 1912'de kuruldu. Adeta bir asırlık çınar.
Şampiyonluk için kolları sıvadı. Önce Kayseri'yi şampiyon yapan Cüneyt Dumlupınar'ı alarak gösterdi. Arkasından da bu ligin tecrübeli oyuncuları Mehmet Eren, Çağlar Birinci ve Zurap ile kadrosunu güçlendirdi. Eğer Karşıyaka taraftarının basketboldaki gibi futbol takımlarına destek verirse 'Süper Lig' olur.

GÖZTEPE GERİ Mİ DÖNÜYOR?
Göztepe yıllarca Süper Lig'de mücadele etti. Oynadığı futbol ve yetiştirdiği futbolcularla alkışlandı. Geçen sezon şampiyon olarak PTT 1. Lig'e yükseldi. Şimdi bu sezon daha farklı bir yapılanmayla hedefe koşacaklar. İnanıyorum ki Göztepe taraftarlarıyla yine bütünleşirse gelecek sezon Süper Lig'e de çıkacaktır.