Tarihi 1 Temmuz 2010

Tahılları çok fazla pişirmeyin

Tahıl deyince aklınıza ilk gelecek besinler; ekmek, pilav, makarnadır.

Kim sevmez bunları?

Yok denecek kadar azdır.

Yaşamımızda her ana öğünde olması gereken temel besin grubu.

Bu besin grubunu yeterli tüketmezseniz, kaslarınız erir, kas kaybı sağlığınızı bozar.

Yeterli tahıl alamadığınızda, beyin sadece karbonhidratlarla beslendiğinden, zihinsel veriminiz düşer.

Tüketilmesi zorunlu olan bu besin grubunu, glisemik indeksi düşük olanların tercih etmesi sağlık açısından çok önemlidir.

Beyaz undan yapılmış unlu mamüller yerine, tam buğday, tam tahıl, kepekli pirinç, bulgur, kepekli ya da tam tahıl makarnaları tercih edin.

Bunları pişirirken yanlış pişirme yöntemleri ile istemeden şeker yüzdesini artırabilirsiniz.

Ufak parça makarna yerine spagettiyi tercih etmeniz kilo sorunu olanlar için daha doğrudur.

Bir gıda ne kadar küçükse, çiğneme süresi de o kadar kısalıyor.

Zaten kilo sorunu olanların en büyük yanlışlarından biri de hızlı yemek yemeleridir.

Parçalamadan yutarlar, beyinden mideye giden uyarı süresi dolana kadar da yerler.

İkinci bir zararı da ufak parçalar haşlanırken ateşle daha çok temas ettiklerinden nişasta oranları çoğalıyor.

Nişastanın ortaya çıkmasında büyük partiküllü besinlerde daha geçtir.

Ayrıca spagetti makarna uzun olduğundan, tüm yüzeylerin tava ile teması daha azdır.

Kilo sorunu, diyabetli olanlar pirinç ve makarnayı çok haşlamasınlar.

Haşlama süresi uzadıkça, nişastanın saflaşıp açığa çıkması, ısının etkisiyle hızlanıyor.

Patatesi çatlayıncaya kadar pişirmeyin.

Patatesi pişirdikten sonra 24 saat buzdolabında saklarsanız, haşlamayla gevşeyen gözenekler soğukla kapanır.

Molekül yapıları soğuk ile birlikte, şekerin daha çabuk yükselmesini engeller.

Şekeri yüksek yiyecekleri ne kadar çok tercih ederseniz, birde bunları yanlış pişirme yöntemiyle glisemik indeks yüzdelerini artırırsınız.

Midede doygunluk hissini yakalamanız gecikeceğinden oburluk artar.

Oburluğun sonunun nereye varacağını siz düşünün.

YARIN: Sağlıklı yeme takıntısı