DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 25 Kasım 2010

Domates kurtarıcı

Karotenler
Turuncu
, kırmızı ve sarı renkli meyve ve sebzelerde bulunan mucizevi kanser koruyucu özellikleri olan maddeler karotenoidlerler. Somon, karides ve yumurta sarısı gibi hayvansal ürünlerde de var. Beta-karotenlerin özellikle akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyucu olduğuna dair umut verici bilimsel çalışmalar mevcut. Son günlerde popüler olan 'likopen' de bir karotenoid ve özellikle prostat kanserine karşı koruyucu, domateste, hatta ketçapta, karpuzda, kırmızı biberde, siyah üzümde ve birçok kırmızı renkli meyve sebzede bol miktarda mevcut. Az bilinen başka bir karotenoid ise lutein.

Birçok göz hastalığını önlediği bilinen bu madde kalın barsak, meme ve akciğer kanserine karşı da koruyucu. Şeftali, kabak, kara lahana ve şalgam en zengin lutein kaynakları. Diyetinizdeki karotenoid miktarını artırmak için pişmiş domates ve havucu çorbalarınızda, yemeklerinizde kullanmayı alışkanlık haline getirin. Domates salçasını bolca kullanın, ama taze ve üzeri küflenmemiş olmasına dikkat edin. En sık tüketilen 'geçiştirme menüsü' olan tostlarınıza domates eklettirin. Balkabağını mutfağınıza sokun, pastalarınızın ve çorbalarınızın bir parçası yapın.

SELENYUMA DiKKAT EDiN
En güçlü antioksidan mineral olan selenyum, güçlü bir kanser koruyucusu. Zaten kanser oluşumunda oksijenin toksik yan ürünlerinin birikiminin rolünün olduğunu biliyoruz. Düşük selenyum içeren diyetle beslenen toplumlarda cilt, akciğer, kalın barsak ve karaciğer tümörlerinin daha fazla görülmesi çok dikkat çekici bir bulgu.
Ulusal Kanser Enstütüsünün 32 bin erkek üzerinde yaptığı bir araştırmada selenyum ve E vitaminin prostat kanserini önlediği kanısına varılmış. Selenyumu en zengin oranda içeren gıdalar, kabuklu pirinç ve esmer bulgur gibi tam tahıllar, tavuk ciğeri, fındık, ton balığı, kılıçbalığı, istiridye, shiitake mantarı (pişmiş veya kurutulmuş), karahindiba, brokoli, soya, domates ve yaban mersini.