DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 16 Kasım 2010

Vücuda et lazım

Et, içerisinde kaliteli ve kolay kullanılabilir protein yapıtaşları içeren en önemli protein kaynağıdır. Protein ise besin öğelerinden en önemlisidir, Yunancada 'protos' yani 'birinci' demektir. Özellikle çocuklarda, ergenlikte ve gebelikte az da olsa tüketilmelidir, yeri başka besinlerle kolay doldurulamaz. Proteinler bebek ve çocukların buluğ çağına dek büyüme ve gelişmesinde, yapılanmada önemlidirler, erişkinde ise onarımda ve tamir mekanizmalarında çok önemli rol oynarlar. Kan yapımı için proteine ihtiyaç vardır, kandaki pıhtılaşma faktörleri de proteinden yapılır.

KALP KASINA YARARLI
Birçok hormonun ve vücudumuzda solunum dahil pek çok işlevi katalize eden enzimlerin bünyesinde yer alır.
Kalp kası ve iskelet kası sağlığı için vazgeçilmezdir. Hücre zarımızda, cildimizde ve saçlarımızda yer alırlar. Proteinler vücutta yağ gibi depo edilemezler, o yüzden düzenli olarak dışarıdan alınmaları gereklidir. Eğer alımları kesintiye uğrarsa vücut protein ihtiyacını, iskelet kasından, hatta kalp kasından, karaciğerden ve böbrekten temin eder, bu da vücut dengelerinin alt üst olması demektir.

PROTEİN KAYBI YOKTUR
Kaliteli protein demek, daha çabuk ve en az kayba uğrayarak kana karışıp, vücudun kolaylıkla yapı taşlarını kullanabildiği protein demektir. Proteinler, amino asit adı verilen yapıtaşlarından oluşur ve bunların bir kısmı vücutta yapılabilirken, bir kısmı yapılamaz, dışarıdan alınması hayatidir, bunlara biz esansiyel amino asit deriz. Kaliteli protein esansiyel amino asit açısından zengin protein demektir, gram bazında, ağırlık olarak fazla protein içermesi, bir gıdanın kaliteli protein içerdiği anlamına gelmez. Proteinin besleyici değerini etkileyen diğer faktör de bağırsaklardan emilirken uğradığı kayıptır. Bitkisel proteinlerin çoğunda bağırsaklardan emilirken ortalama yüzde 20 civarında kayıp olur, bu kayıp ette yoktur. Et, esansiyel amino asit açısından da oldukça zengindir, dolayısıyla vücudun ihtiyacı olan 'kaliteli protein' içerir.