DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 15 Kasım 2010

Yumurta sağlıklı mı değil mi?

Yumurta ve kolesterol ilişkisi yıllar boyu hemen her ülkede tartışıldı durdu. Bir dönem kolesterolü yükselttiği söylendi, dönem dönem, yayınlanan bazı araştırma sonuçları göze alınarak, daha ılımlı bakıldı bu kahvaltılarımızın baş tacı gıdaya ama tartışmalar hiç bitmedi. Ben kendi hastalarıma hiçbir zaman yasaklamadım yumurtayı, bu gıdanın hep yasaklandığı kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve sedef hastalarıma bile. Bazı hastalar sevinerek yaklaştılar bu duruma, bazıları da temkinli.
İnanamadı bazısı da yumurtanın 'masum' bir gıda olduğuna, sonradan öğrendiğime göre izin verdiğim halde kafalarındaki önyargıyı atamayıp yemeyenler dahi olmuş, şimdi telefon açıyorlar bana.

TANESİ 80 KALORİ
Yumurta, içeriğiyle tek başına, pırıl pırıl tüğleri, cam gibi gözleri olan bir canlı geliştirebilecek kapasiteye sahip yegane gıda. 2 tane orta boy yumurta, bir kişinin günlük ortalama protein ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılıyor. Kalorisi, besin içeriği ile kıyaslanamayacak kadar düşük, bir adeti yalnızca 80 kalori. Zayıflama kürlerinde mutlaka her gün bir adet yumurtaya yer verilmeli, sarkmadan, bitap düşmeden zayıflamanı püf noktalarından biri bu, çok basit ama çok önemli. Zayıflamasına yardımcı olduğum herkesin diyetine eklemişimdir bu minik 'bomba besini'.

GÖZ VE BEYİN SAĞLIĞINI KORUYOR
Kolin ve lesitin adında çok özel iki madde var ki yumurtada, göz ve beyin sağlığı için çok önemli. Ayrıca vücut için gerekli dışardan alımı zorunlu yağ asitlerini ve faydalı kolesterolü de alırsınız günde bir yumurtayla. Hormonal sistemin ve seks gücünün kolesterole ihtiyacı var.

Dünyanın en ünlü ve en eski beslenme uzmanlarından Gayelord Hauser daha 1972 yılında yazdığı bir kitapta şöyle bahsetmişti yumurtadan, hem de bu gıdanın hekimlerce acımasızca yasaklandığı o dönemde ; 'Yumurtadaki vitaminlerin, lesitin ve B vitaminlerinin damara kolesterol tutunmasını önlediği, iyi beslenen ve sportif yaşayan insanda damar sertliği yapmadığı, ne yazık ki, hekimlerce de iyi bilinmez…'. Sağlıkla kalın, yumurtanızın da doğal olmasına gayret edin, çimen ve solucan yiyerek beslenen tavukların yumurtalarını arayıp bulun.

BİR ÇOK VİTAMİN İÇERİYOR
Vücut tarafından kolay kullanılan, yüksek kalitede protein içerir. A, D, E ve B vitaminlerince zengin. Özellikle B vitaminlerinden, enerji metabolizması için çok önemli B2ve kan yapımının vazgeçilmezi B12 açısından oldukça zengin. Çocukların kemik gelişimi için de çok önemli bu minik gıda çünkü içerdiği D vitamini gıdalarla alınan kalsiyumun kemiklerde toplanmasını sağlıyor. E vitamini ise en kuvvetli antioksidanlardan, vücudumuzun paslanmasını yani yaşlanmayı geciktiriyor. Çok kıymetli mineraller de içeriyor yumurta, selenyum, iyot, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko gibi. Bakır ve çinko sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlıyor. İyot, tiroid bezi çalışmasını düzenleyip metabolizmayı dengede tutarken, selenyum de kansere karşı koruyor.