Erkan Tan

ERKAN TAN

Tarihi 28 Mayıs 2017

Sahurda doğru tercihler

Kardeşlerim, bugün Pazar.
Ramazanın ikinci gününde oruç ibadetiyle ilgili bazı beslenme bilgilerini sizlerle paylaşmak istedim.
Yaz mevsiminde ve çok uzun süre aç-susuz kalacağımız için bu bilgiler önemli. www. eyyubyilmaz.com internet adresinde bu bilgileri paylaşan Dr. Eyüp Yılmaz'a teşekkür ediyorum. Kendisini hiç görmedim. Bizzat da tanışmadım.
Bilgilerinden istifade ettim. Teşekkür ediyorum. Allah'ım tuttuğumuz, tutacağımız oruçları kabul et.
Amin.

BEDENE SU VEREN GIDALAR
Yüce Allah gıdalara farklı özellikler vermiştir. Sindirildikçe vücuda su veren gıdalar ve sindirildikçe vücuttan su çeken gıdalar. Bedenimize su veren gıdalardan bahsetmek istiyorum. Örneğin havuç ve kıvırcık, tereyağlı yumurta, semiz otlu yoğurt, cacık yediğinizi düşünelim. Bu ürünlerin sindirilmesi için, nerede ise çok ama çok az su harcanır ki bu nedenle kanınızdan fazla su çekilmediğinden sabahın ilk saatlerinde hiçbir susuzluk duymazsınız. Günün ilerleyen saatleri içinde taze kıvırcık ve havucun suyu bağırsaklardan emilmeye devam edeceği için, açlığın 6-7'nci saatinde bile sanki bir çeşmeden su içiyormuş gibi rahat olduğunuzu fark edeceksiniz. Tereyağlı 1-2 yumurtanın sarısı, rafadan olması halinde, sindirimleri için bir bardak su yeterlidir.
Tereyağının metabolizma atığı, et gibi fazla su istemeyeceği için, gün içinde su maliyeti pek fazla olmaz. Derin susuzluk hissi yaşamazsınız.

YAĞ SU KAYBINI AZALTIR
Ayrıca bilinmeyen bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum; yağlar bedenimizin su kaybını azaltır. Peki bu etkiyi nasıl yapar? Terlemeyi azaltır. Yağlar yakılırken, yani metabolize olduğunda, bir miktar su açığa çıkar. Ve yağların yakım ürünlerinin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan su çok azdır. Yanlış anlaşılmamak için baştan belirtmem gerekiyor, benim kast ettiğim yağlar sadece işlenmemiş, rafine edilmemiş yağlardır, sade tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, Hindistan cevizi vb. yağlardır. Açlığın süresini kısaltan yani hızlı acıkmamızın tek nedeni, glisemik indeksi yüksek tüm gıdalardır. Yani hamur ve şekerdir, bu ürünlerden ne kadar yemişseniz o kadar açlığı derinlemesine hissedeceğinizi garanti edersiniz.

SAHURDA EKMEK YEMEYİN
Bu bilgilerin size çok rahat bir Ramazan geçirmenize yarayacağını ümit ediyorum.
Vücudun su kaynaklarını tüketenlerin başında ekmek gelir, bu nedenle sahurda ekmek yememeniz çok önemli. Su veren gıdaları bir daha sayacak olursak: Tüm yağlı besinler; geceden suda bekletilmiş kavrulmamış badem, ceviz, fıstık, fındık.
Tereyağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı.
Tüm sebzeler, semizotu, roka, salatalık, tere, lahana, mor kıvırcık, özellikle havuç hem tok tutar hem de ekmek yerine kullanılabilir.

ÖRNEK SAHUR YEMEKLERİ
1) Semizotlu bir cacık, havuç, tereyağında yumurta, 3-5 adet suda bekletilmiş ceviz. 2) Semizotu salatası içinde, geceden ıslatılmış ceviz veya badem, tereyağında menemen. 3) Tarhana çorbası yanında bol bol az tuzlu yeşil zeytin, havuç. 4) Mor havuç, şalgam salatası, avokado karıştırın içine muhakkak ıslatılmış 3-5 ceviz veya bir avuç badem. 5) Hindistan cevizi tek başına harika bir sahurdur kesinlikle deneyin. Bu Ramazan açlık ve susuzluk yaşamayacağınız için sevabınız biraz düşük oldu diye düşüneceksiniz. Unutmayın ki dinimiz kolaylık dinidir.
Bedeninize eziyet etmeniz için oruç tutmuyorsunuz, Nimetin sahibini hatırlamak ve Allah'a şükretmek için oruç tutuyoruz.