Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 11 Şubat 2016

Büyük denge

BÖLGEDE hiçbir ülke bize rağmen bir şey yapamaz.
Yapamayacak da... Ama elimizi zayıflatmak için herkes ne kadar kart varsa masaya sürecek.
PYD bunlardan biri. DAEŞ de, El Kaide de, PKK da bunlardan biriydi. Günümüzde savaşlar böyle gidiyor. Siyasi zaferlere böyle ulaşılmak isteniyor. Bizim etrafımızda ne ararsan var. Suriye merkezli BÖLÜŞÜM her devletin iştahını kabartıyor. Binlerce kilometreden gelip burada oyun kuran Amerika, kendi içinde de bunu tartışıyor. Hem oradaki tartışmaları, hem de içerideki gizli gizli, sessiz sessiz atılan adımları izliyorum.
Özellikle bazı isimlerin bastığı her yere dikkat ediyorum. Ortaya çıkma ihtimali bulunanlara DIŞARIDAN HENÜZ "TAMAM!" komutu gelmediğini görüyorum. Bizde böyledir. Bir hareket doğacağı zaman kesinlikle dışarıdan talimat gelir. Ama biz bunu görmeyiz! Şu an Ankara'ya baktığım zaman Erdoğan'a karşı geniş katılımlı bir blok var! Ama ortaya çıkamaya cesaretleri yok. Evlerde, yürüyüşlerde, köşe lokantalarda bir araya gelen çok! Ama hiç kimse karşısındakine net olarak "Var mısın? Çıkalım mı?" diye soramıyor! Patronlar ligi de böyle...
Bakışlarla anlaşıyorlar...
Neyse bunları yazarız. Yakında!
Biz yine Amerikalı dostumuza dönelim.
Geçtiğimiz günlerde özel bir yemekte çok üst düzey isimlerle bir aradaymış.
Saatlerce Türkiye ve bölge konuşulmuş.
Toplantı EKONOMİ ve ORTADOĞU için yapılmış. Adamların gözü kulağı burada. Bakalım neler konuşulmuş! "Amerika'nın ekonomi konularındaki dahi ismi olarak gördüğüm Daniel Tarullo yanıma gelip oturdu. Dostumdur!
Sıcak bir sohbet başladı. Sonra Türkiye ve Ortadoğu konularında sözüne çok ama çok güvenilen etkili isimlerden Daniel Shapiro katıldı. Çok güzel bir sohbet oldu. Fikirlerimi söylemekten çok onları dinledim. İkisi de hem Clintonlar'ın hem de Obama'nın yanında bulunan isimler.
Tarullo dünyanın yeni bir sürece girdiğini ısrarla aktardı. 2016'ın sonu gelmeden yeni dünyayı göreceğimizi söyledi. Ama iddialı sözler de etti: 'ABD karşıtı liderler, gönderilecek. ABD'ye yakın olan liderler ülkelerini yönetecek. Putin, Amerikan karşıtlığı söz konusu olunca en önde giden isim! Gidecek. Başka seçeneği yok. Askeri bakımdan Putin'i gönderemezsiniz.
Mümkün değil. Ekonomik yumuşaklık nedeniyle petrol fiyatlarıyla başladık. Putin diz çökecek, şansı yok. Sadece 1 yılda destek yüzde 16 düştü. Rusya'da halk sokağa çıktığı zaman, Putin gider. Sokağa çıkmak için Ruslar bekliyor. Putin'e yakın oligarkların paraları, donduruldu. Yurt dışından Rusya'ya para akışı tamamen kesildi. Rusya'da yatırım yapmak isteyen kim varsa, bedel ödeyecek. Bunu her işadamı biliyor. Putin'in yerine geçecek isim bile belli. O isim göreve geldiğinde petrol fiyatları, 100 doların üzerine çıkacak...' Ben bu fikre katılmıyorum ama bir ekibin içindeki güçlü bir isim olarak bunları söyledi. Sonra Ortadoğu'yu ve özellikle Türkiye'yi senin için Daniel Shapiro'ya sordum. O da ilginç şeyler söyledi: Türkiye'nin İsrail'le en kısa sürede barışması gerekiyor! Ortadoğu'nun güçlenen yüzü Türkiye olacak. Bu net ve kesin! Ancak bazı şartları yerine getirmek zorunda. Bunun için öncelik İsrail'le barışması çok önemli. Bu adımı görmeliyiz. Türkiye, Körfez sermayesinin sıcaklığını gördü. Türkiye'yi ekonomik olarak çökertmek zor. Kimse artık bunu yapamaz. Ancak Rusya'nın aksine askeri bakımdan belli bir noktaya çekebiliriz. O nedenle Türkiye de, pastanın tamamına sahip olmanın hayalinden vazgeçmeli.
Herkese yetecek kadar pasta var. Eğer o pasta yere düşerse, herkes üzülür...' Bunlar Amerikalı dostumun dostlarıyla sohbetinden aktardıkları...
Ben hiç böyle düşünmüyorum.
Amerika PYD'ye destek de verse, PKK'yı canlı da tutsa, DAEŞ'e yol da verse sonunda gelip bizimle anlaşmak durumunda! Zorunda! Çünkü dünya üzerinde başka dertleri var. Amerika içinde özellikle PARAYI ELİNDE TUTANLAR RUSYA'sız bir denge için start vermiş durumda. Düğmeye bastılar!
Türkiye'de bunları takip eden fazla kişi yok ama gerçek budur! Bunu bilmeden yürüyemezsiniz! Ülkenizi savunamazsınız!
Bir adım bile atamazsınız! Adamlar 1945'ten beri dünyayı parmaklarında oynattı! Cetvelle AVRUPA'yı bölüp oynadılar! "DOĞU" diye "BATI" diye dünyayı böldüler! İdeolojiler meydana getirip günü geldiğinde çöpe attılar... DENGEDE durmak için DENGENİN ne olduğunu bilmek şarttı!
Bu dengelerin babası olan KARANLIKLAR PRENSİ Henry Kissenger, geçtiğimiz gün bu DENGE için çalışanlara çıkıştı!
Neler söyledi neler... "Yeni Dünya Düzeni, elbette çok önemli. Rusya, Yeni Dünya Düzeni için çok kritik noktada. Rusya, her türlü yeni küresel dengenin ayrılmaz bir parçası. Bunun aksini düşünen, dünyadaki dengeyi bilmiyordur. ABD ile Rusya hep masada olmalı. Rusya ve ABD ilişkileri, 10 yıl öncesine göre çok daha kötü durumda. Hatta korkunç görünen bir ilişki var. İki ülkede de birçok uzman, ABD ve Rusya'nın Yeni Dünya Düzeni'ni kurma konusunda işbirliğine gidebileceğine ihtimal vermiyor. Yeni soğuk savaşın başladığını düşünüyor. Ben Washington'daki dostlara, 'Rusya'nın olmadığı bir Yeni Dünya Düzeni olmaz. Bu çok iyi niyetli bir gösteri olur ama sonucu da kaosları çıkarır. Eğer iki kutuplu bir denge olmazsa, devletler iktidarlarını kaybeder ve kontrol edilemeyen bölgeler artar' dedim. Bu da masum bir dünyayı yok eder. Bu sorunlar, ne kadar güçlü olursa olsun tek bir devlet tarafından çözülemez. Bugünkü tablo, ABD, Rusya ve diğer büyük devletlerin sürekli işbirliğini gerekli kılıyor. Ancak ABD ve Rusya Yeni Dünya Düzeni'nde anlaşmalı. Tek kutuplu bir dünya artık yok, olması da mümkün değil..."
Anlamadıklarını düşündüğü için olsa gerek ekledi: "Tek kutuplu bir dünya hayalden bile öte, bu olamaz olmamalı. Bazı ülkeler bu dengelere destek vermeli. Tek kutuplu olmadığı gibi iki kutupla da olmamalı yani..." İşte ben son günlerde FİNANS BARONLARININ DENGEYİ BOZMAK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTIKLARINI GÖRSEM DE Amerika'da da benim gibi düşünenler var! Öyle benim gibi sıradan biri de değil bunlar! Kissenger söylüyorsa ciddiye alınmak zorundadır! Putin gitmeyecektir.
Sorunlar olsa da Türkiye, Amerika ve Rusya arasında bir denge unsuru olacaktır. Bir yol bulacaktır.
Tamam! İki ülkede PYD'ye destek veriyor! Tamam! İkisi de silah, cephane, savaşçı ve komutan yolluyor! Ama bunlar bizi masada sıkıştırmak için! Kissenger Türkiye'siz olmayacağını en iyi bilen isim! Sadece bizim çok güçlü olmamız istenmiyor. Onlar bunu isterken biz de daha fazlasını isteyeceğiz ve bir yol bulunacak! Bulunmalı.
Türkiye dünya üzerindeki kilit roldeki tek ülke. Ortadoğu, savaşların, dinlerin, medeniyetlerin, enerjinin merkezi. Biz olmadan kimse burada at oynatamaz!
Biz olmadan kimse burada yol alamaz.
Elimize silah almasak bile büyük gücüz.
Bölge bizim çünkü. Bunu en iyi yabancılar bilir! 92 yaşındaki Kissenger bir vakit "İnsanların sorumsuzluğu yüzünden bir ülkenin komünist olmasına seyirci kalamayız. Meseleler, Şilili seçmenlerin kararına bırakılamayacak kadar önemlidir..." demişti!
Amerika KÜRT meselesine de böyle bakıyor!
Dünyada Kürtler'in Türkiye'den başka hiçbir yerde duramayacağını ve mutlu olamayacağını biliyorlar! Devlet kuramazlar, kursalar da yaşatamazlar!
Bunu da biliyorlar! Ama yine de bizi PYD ile korkutmaktan geri durmuyorlar!
Asla ve kat'a Türkiye'den başka kimseyle yapamazlar! Çünkü bölgede zayıflar! AKLIN YOLU BİRDİR! Nereden gidersen git o yol ANKARA'ya çıkar!
Masada kazanmak zorundayız. Tek yapmamız gereken Amerika'nın zayıf noktasını bilmek! Neye ihtiyacı olduğunu keşfetmek! Gerisi kolay. Bakmayın PYD ile her gün POZ verdiklerine.
Bizimle kalacaklar!
Ha burada KÜRTLERLE orada da burada da görüşüyorlar! Olsun!
Gelecekleri nokta belli!
Biz HANCIYIZ onlar yolcu! Irak'a girdiler kalamadılar. Suriye'de asla kalamazlar! Bildikleri için kendileri gelmiyor. Gelmeyecek de...
Biz varken kimseye ihtiyaç yok zaten!