Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 29 Eylül 2015

Egzoz gazı!

Hemen yanı başımızda binlerce çocuk bombalar altında can veriyor. Ateşten kaçarak yollara düşenler de umudu ararken boğulup gidiyor. Ama bunlar kimsenin umurunda değil. Dünya sadece izliyor. Afrika ve Ortadoğu ateş topuna dönmüşken, sokaklarda her gün yüzlerce masum insan hayatını kaybederken kimsenin "GIK" ı bile çıkmıyor. PKK ve IŞİD gibi vahşi örgütlere destek yağarken ve kirlenen dünya ortadayken son bir haftadır EGZOZ'u tartışmaya başladık... Atom bombasını kullanırken kılı kıpırdamayanlar şimdi EGZOZ gazına kafayı takmışlardı!
Neler oluyordu? Volkswagen skandalı niçin patladı? Ne hesaplar yapılıyordu?
Dünya üzerinde 11 milyon aracın EGZOZ gazı bir yazılımla SAKINCALI olmaktan çıkarılmıştı.
ABD bunu yeni görmüş ve düğmeye basmıştı! Almanlar da ALPLER'de düşen GERMANWINGS uçağındaki gibi suçu bir tek kişiye atmanın planını yapıyordu... Hem devlet bazında hem de tüketici bazındaki davalarla 18 milyar dolar cezanın kesileceği iddia ediliyordu. Şirket dünyanın en büyüklerinden olmakla birlikte hızla eriyor ve iflası konuşuluyordu.
Siparişler peşpeşe iptal ediliyor, VW resmen çok ciddi bir krizle karşı karşıya kalıyordu. Devletlerden bile zengin olan VW'den kim ne istiyordu?
Dünya yanarken egzoz gazı bizi kesmezdi! Kesmemeliydi!
VW CEO'su Martin Winterkorn geçen Çarşamba günü dokuz yıl boyunca yönettiği şirketten ayrılırken, "Motor emisyon testlerindeki hileden haberim yok!" dedi.
Almanya'da savcılar, Volkswagen'de yönetim kurulu başkanlığından istifa etmek zorunda kalan Martin Winterkorn hakkında soruşturma açtı. Şikayetin Volkswagen'den geldiği söylendi.
Germanwings uçağındaki gibi...
Alman devi bir haftada yüzde 50 değer kaybederken kimler kazanıyordu! Yılda ortalama 200 milyar dolar ciro yapan bir şirketle herkes DANS edebilir miydi? Böyle güç herkeste bulunabilir miydi?
Dünyayı sarsan VW skandalı Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, MAN, VW Ticari ve Scania gibi markaları da etkiliyordu! Çünkü hepsinin sahibi VW'ydi! Ve şimdi büyük sıkıntı içindeki VW birkaç ay önce, içinde Lancia, Alfa Romeo, Abarth, Jeep Chrysler, Dodge, Ferrari, Maserati gibi pekçok ünlü markayı barındıran FIAT'ı almak istedi! Dünyanın en büyüğü olmak için hamle yaptı yani! Ama ALMANLAR'ın karşısında bir güç vardı!
Dönelim geriye... Farklı bir noktaya gidelim... Bir başka krize...
FIFA'nın bir önceki başkanı Havalange'ı, Adidas'ın sahibi Horst Dassler getirmişti. Şu anda da Adidas'ın FIFA ile 2030 yılına kadar sponsorluk anlaşması var. FIFA skandalı patlayınca tıpkı bizde olduğu gibi bir el düğmeye bastı ve yüzbinlerce ADIDAS aleyhine tweet atıldı.
Operasyonlar artık böyle yapılıyordu!
Havalange ve Blatter, Dünya Kupası'ndaki takım sayısını arttırarak Afrika ve Asya'dan oy aldı. Bunun karşılığında Adidas, Asya ve Afrika ülkelerine çok büyük miktarda spor malzemesi dağıttı. FUTBOL ASLA ve KAT'a sadece FUTBOL değildir! Topun arkasında koca bir siyasi operasyon vardı.
Daha önceki Başkan İngiliz Sir Stanley Rouss (eski bir hakem), dünya kupasını AVRUPA MERKEZLİ oynatıyordu! Bu nedenle 9 Avrupa, 4 Güney Amerika ve geri kalan 3'ü de koca Asya ve Afrika'ya veriyordu!
Ama rüşvet almıyordu. Blatter'ın 1998'den beri çamura battığı bilinen bir SIR'dı! İşin içinde FİLİSTİN davası da vardı.
Blatter'ın sağ kolu Julio Grondona, 2003 yılında Arjantin'de katıldığı bir radyo programında "Neden hiç üst düzey Yahudi hakem yok" sorusuna "Yahudiler öyle bir hakem çıkaramaz" cevabı verince kıyamet koptu. Katoliklerin, Yahudiler ile tarihsel kavgası yine sahnedeydi!
Güney Amerika'nın İsrail aleyhtarlığı, hepsi bilinen şeylerdi. Blatter'ı İsrail istemiyordu. 2005'te bütün bu rüşvet hikayelerini İngiliz gazeteleri yazmıştı. İşin daha da ilginci Brezilya VW'yi ülkesine sokmamak için çırpınıyordu. Hyundai ise ipi önde göğüslüyordu! FIAT da çok güçlüydü!
Reuters ise geçtiğimiz günlerde koca bir haberin arasındaki kısa cümlede şöyle diyordu: Otomobil dünyasının merkezi, Almanya'dan (Frankfurt) başka bir noktaya kayacak! Bir de DÜNYA KUPASI'nı ayakta tutan sponsor firmalar vardı. Bunlar da çok ama çok önemliydi. Mesela Blatter çok önemli bir İÇECEK firmasını safdışı etmeyi planlıyordu! Ama kendisi sarsıldı!
PKK, Boko Haram, IŞİD ve El Kaide gibi örgütler üzerinden savaşanlar FUTBOLLA ve otomobille de savaşıyorlardı. VW, "HALKIN ARABASI" anlamına geliyordu.
Alman birliğinin sonucuydu.
Brezilya'dan Ortadoğu'ya, Asya'dan Afrika'ya kadar yayılan bir ALMAN rüzgarı belli ki birilerini rahatsız etmişti.
Sorun ne TOP ne de EGZOZ'du! GAZ başka yerdeydi!
Dünya paylaşımında ALMANLAR'ı frenlemek isteyen ABD topa girmişti! "Bensiz adım atma!" diyordu!
Suriye'de de Ortadoğu'da da Afrika'da da hesaplar karışmıştı!
Birileri birilerini yola sokmaya çalışıyordu. Ama Almanlar da ALMAN'dı! İnanç, hırs ve ekolü temsil ederlerdi! Sınırlarımızın aşağısında gördüğümüz kavga galiba şimdi otomobile sıçradı. Demek ki gaza basacaklardı!
Hem Air Force One'dan hem de PAPA'dan iki not aktaralım...
Yaklaşık bir hafta önce BAŞKAN'ın fotoğrafçısı Pete Souza, PAPA'yı Fiat otomobille Washington'da alandan ayrılırken fotoğrafladı... Papa da MÜLTECİLER konusunda KAPIMIZI AÇALIM ADALET DAĞITALIM diyerek üstü kapalı Avrupa'yı uyardı! Demek ki birilerinin AVRUPA BİRLİĞİ ile ciddi bir meselesi vardı! KAVGA BU!
Seyredin...