Ergün Diler

ERGÜN DİLER

Tarihi 14 Ekim 2014

Esad neden önemli!

Kabul etmek gerekir ki YAZI bir yüzüyle sihirlidir! Elinizdeki bilginin gerçek ve sarsılmaz olduğunu anladığınızda YAZMAK, YAZMAK, YAZMAK istersiniz! Ama öte yandan vicdanınız, etkilenme ihtimali olan insanlar ile bilmeden kıracağınız kişilerle baş başa kalır! Hiç tanımadığınız, daha önce hiç görmediğiniz yüzler gözünüzün önüne gelir! Bir adım geri atar ve durursunuz! O sihre karşı direnirsiniz!
Çünkü gerçekleri tüm çıplaklığıyla yazdığınızda karşınızdakilerin çok zor duruma düşeceğini bilirsiniz!
Gazeteci olmakla, adam olmak arasında mekik dokursunuz!
Tercihiniz İNSANLIK olur!
Mesleğe ihanet etmeden ilerlersiniz! Yürürsünüz! Ama içinizde yaşadığınız bu git-gel yazının muhatapları tarafından hiçbir zaman bilinmez! Sizi hedefe koyarlar! İlk fırsatta canınızı yakacaklarını bildiğiniz halde onlar gibi yapamazsınız!
Sonuçta sizin kişisel bir hesabınız yoktur! Kimseyle şahsi meselelerden dolayı mücadele içinde değilsinizdir!
Ama gazetecilik böyle bir şeydi!
Özgürleşip yazdıkça birileri inciniyordu!
Canları acıyordu! Kimseyi DÜŞMAN bellemeden!
Neyse...
Amerikalı dostumla yaptığımız SOHBETE kaldığımız yerden devam edelim! Tekrar söylüyorum! Yazılarda ismi geçen şahıslarla ilgili çok önemli bilgiler olsa da geçit vermediğimi bilin! Bir yere kadar ilerliyorum, bir noktada İNSAN olarak duruyorum! Bu nedenle yazıların böyle okunmasında büyük fayda var! Çünkü kimseyi susturmak için koyduğum kuralları çiğneyecek değilim! "Madem öyle, alın size!" diyemem... Demem...
Çok uzattık! Devam...

* Ricciardone "Gülen'i canlı olarak veremeyiz!"derken neyi hedefledi ki?
Her devletin olduğu gibi bizim devletin de yani ABD'nin de beklentileri ve plan, programları var! Gülen sadece sizler için yani Türkler için çok ama çok önemli!

* Sizinkiler için değil mi yani?
Yanılgınız bu! Eğer Fethullah Gülen ve ekibinin işimize yarayacak bir işlevi olmasa bir dakika burada tutmazlar! Ama şunu da unutma! Kesin ve net bilgi! Bu halde bile hiç ama hiç sevilmiyor kendileri! Belki Pensilvanya'da bunu göremiyorlar ama gerçek bu! Beyaz Saray'da çok kişi rahatsız!
ABD'nin çıkarlarını zedelemeden tasfiyeyi nasıl yapacaklarını düşünen çok isim var!
Görüyorum ki buradaki Gülen ve ona gönül verenler gerçeklerden uzak! Acı ama maalesef tek bir doğru var! O da Washington'a yük oldukları!
Bilinmesinde "fayda var" diye söylüyorum! İş gördüğü ölçüde arkalarında destek vardı! Ama iş görüp göremedikleri ortada! Bu kaderleri de aynı zamanda!

*Anladım! Erdoğan, Obama ile şubat ayındaki görüşmeden sonra "mesaj alındı!" demişti!
Çok iyi hatırlattın! İşte bu da önemli kırılmalardan biriydi!

* Ne kırılması?
"Mesaj alındı!" sözünü Türk tarafı açıkladı!
Obama bu açıklamadan sonra çok sinirlendi! Zor duruma düştü çünkü! Obama'nın o sözü çok özel bir mesajdı! Ondan sonra Obama ve Erdoğan bir süre görüşemedi. Hatta Türkiye'nin açıklamasını inkar etmek zorunda kaldı.

*Sonra ne oldu peki?
Gülen'in "Derin Amerika" için bu kadar önemli olduğunu bilmiyordu. O zaman öğrendi! Obama'dan habersiz yine Beyaz Saray sözcüleri, BAŞKANIN böyle bir ifade kullanmadığını 3 kez açıkladı.

* Obama neden yalanlamayı yalanlamadı?
"Hayır, ben Erdoğan'a bu ifadeyi kullandım" demesini bekleyemezsin! Asla!
Galiba artık bu cesareti yok! Beyaz Saray sözcüleri, Derin Amerika'ya bağlıdır.
Obama odaya girdiğinde ayağa kalkmaları bile birkaç saniye sürer. O sözcüler bazı metinleri Obama'ya göstermeden okurlar.

* Peki Zbigniew Brzezinski işin içinde mi hala? Obama'ya da destek veriyor mu?
Zbigniew Brzezinski, 40 yıllık dostumdur.
Brzezinski, dünyada sadece 2 ülkenin önemli olduğunu ve onların yerini asla bir başka ülkenin alamayacağını söyler.
Birincisi Türkiye, ki bence en önemlisi Türkiye, ikincisi de Ukrayna.

- Neden?
Brzezinski, bu iki ülkede güçlü olanların, dünyayı yönettiğini bilir ve söyler. Türkiye, çok uzun yıllardır İngiltere'ye bağlıydı. Bazı dönemler ABD tarafından güç gösterileriyle karşı karşıya kalsa da, Derin Amerika'nın İngiliz kanadının yaptığı operasyonlardı bunlar.

*Açar mısın biraz?
Brzezinski, "Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz'e hakim konumda. Rusya'nın karşısında da bizim için çok önemli bir güç.
Kafkasya'da radikal İslam'ın önlenmesinde Türkiye'nin gücü yadsınamaz. Petrolün anavatanı Ortadoğu'dur! Türkiye'yi kontrol edenler bölgenin tek hakimi olur!" der!
Yani Türkiye jeopolitik olarak çok önemli ve şanslı bir ülkedir. Ancak güçsüz kaldığı dönemlerde birileri bu problemi gelir ve ortadan kaldırır. Sizin başınıza yıllardır gelen de budur!

* Güçlü Türkiye çok önemli o zaman?
Osmanlı'nın çöküş döneminden itibaren Türkiye, İngiltere'nin planları doğrultusunda bir çizgi izledi. Eğer Türkiye, tekrar eski imparatorluk günlerine dönerse, o zaman bölgede kaos biter. Tabi bunu benim yaşarken görmeyeceğim kesin. Ama siz göreceksiniz!

* Ukrayna?
Oradaki savaşın kimler arasında olduğunu sen yazdın! Ukrayna, Avrupa ve Avrasya için çok önemlidir! Türkiye Ortadoğu'yu, Ukrayna ise Avrupa'yı kontrol etmeye yarar! Böyle bak!
Ukrayna'daki ALMAN-İNGİLİZ ortaklığının Rusya'dan neden rahatsız olduğunu şimdi anladın mı! Bu nedenle Ukrayna ve Türkiye'nin huzuru yok!
Bırakmıyorlar! Bırakmayacaklar! Onlar savaşacak, siz acı çekeceksiniz! Ta ki BAYRAĞI kalenin burcuna dikinceye kadar! Bunu bilerek yaşamak zorundasınız!
Kolay bir mücadele değil bu!

* Peki, Suriye'nin etkisi nedir?
Suriye değil ama Esad'a dikkat etmeniz gerekiyordu! Sizin hükümet doğrudan Esad'ı hedefe koydu! Ülke çıkarları için hiçbir ülke liderini tamamen gözden çıkartmamak gerekirdi. Bunu şu anda İngiltere, ABD, Rusya veya İsrail yapmıyor, yapamıyor. Ancak siz Esad'ı gözden çıkardınız. Belki başka formül bulunabilirdi!

* Esad hiç rahat durmadı ama?Yaptıkları ortada!
Türkiye güçlü bir ülke! İsterse Esad'ı bir operasyonla indirir! Ama yapmıyor! Esad'la konuştum, kendisi bunu söylüyor! Ama Esad ile barış için zemin de yoklamıyorsunuz. Esad kalır ve sizin rakiplerinizle TAM BARIŞ yaparsa işiniz daha da zorlaşacak! Mesela Putin, Erdoğan'ın fikirlerine katılıyor ama Esad'ın da arkasında duruyor! Çıkarlarının zedelenmesini istemiyor! l

*Asıl dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Eğer siz süper güç olursanız, Ortadoğu huzurlu bir coğrafya olur. Bunu ben söylemiyorum. Pentagon'da hazırlanan ve Beyaz Saray'a sunulan raporlar böyle olduğunu gösteriyor. Çünkü Suriye'den kaçan yaşlılar, Türkler'e, "Biz, yani atalarımız Osmanlı'ya tuzak kurdu. Ancak siz bizi kabul ediyorsunuz" diyor. Derin Amerika buna asla izin vermez. Sana isimlerini verdiğim ADAMLARI İYİ TAKİP et! Bunlar sizin karşınızda!

*Başka?
Mısır, Suriye, Kuzey Irak, Libya, Arabistan, Katar, Lübnan ve Ürdün'de de çok güçlü olmanız halinde büyük bir devlet olursunuz. . Mısır, Tunus, Libya, Katar, Lübnan'da en güçlü ülke olmayı başarmıştınız. Ancak Mısır'ı kaybettiniz.
Libya ve Tunus'ta sıkıntılar çok büyük!
Libya ve Tunus'ta Fransa ile İngiltere, size karşı ortak çalışıyor. Her an oraları da kaybedebilirsiniz. Dikkatinizi dağıtmayın! l

*Aklıma takıldı! Esad neden bu kadar önemli?
Değil! Konu siz olduğunuz için önemli hale getirildi! Suriye'de Esad'ın kalması İngiltere, Rusya ve ABD için çok önemli. Bu üç ülke hiçbir zaman ortak karar almaz ama Türkiye'nin güçlü olmaması için Esad konusunda aynı düşünüyorlar. İlginç değil mi!

*Katar nedir peki?
Katar sonuna kadar yanınızda! Ancak Katar'da çok ilginç olaylar yaşandı. Herkes Baba Sani'nin oğlu Tamim tarafından darbe ile gönderildiğine inanıyor. Ancak bu Türkiye için yapılan bir değişiklikti. Çünkü Baba, oğlu Tamim kadar cesur değildir.
Yaşlı adamlar daha az cesur olurlar.
Tamim, kendini bir Türk gibi görür. Türkiye hayranı ve özellikle Erdoğan'ı babası kadar çok sever ve inanır...
Bugünlük de bu kadar!

NOT: Yarın daha da ilginç konular, ilginç değerlendirmeler var! Türk ordusu ile, Necdet Özel Paşa ile ilgili çok önemli açıklamalar var! Bekleyin!
Pişman olmayacaksınız!