Tarihi 18 Mayıs 2016

Satış tamam sıra futbolda

Süper Lig yayın haklarının sahibi Digiturk'ün satışı son aşamada. Yeni ihaleye Katarlı patronlarla girilecek. İcra Kurulu Başkanı Önal, 'Tüm paydaşlar futbola azalan ilgiyi çözmek için birleşmeli' dedi

3 Yıllık
TMSF döneminin ardından 1 milyar doların üzerinde bir rakam karşılığında Katarlı beIN Group'a satışı konusunda anlaşılan Digiturk, yeni süreçte bir çok yeniliği beraberinde getiriyor. Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal Berlin'de sorularımızı cevaplandırdı.

PAYDAŞLAR BULUŞSUN
Digiturk'ün satışı konusunda bir yılı aşkın süredir görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Ümit Önal, "Bu görüşmelerde ön bağlayıcı protokol imzalandı ve bu şartların tamamı yerine geldi diyebiliriz. Şu an satışın tamamlanması için artık çok yakın bir zamandayız. 1 milyar doların üzerinde bir satış olacak. Son dönemlerin en büyük yabancı medya yatırımı. Dünyada içerik yatırımı yapan şirketin sahibi de futbola büyük ilgi duyuyor. Şirketin sahibi aynı zamanda Paris Saint Germain Kulübü'nün sahibi Nasser Al-Khelaifi" dedi. Ocak ayında Süper Lig'in yayın hakları için ihaleye çıkılması gerektiğini anlatan Ümit Önal, şu bilgileri verdi: "Bu ihaleyi kim yapacak. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) mu yoksa Kulüpler Birliği mi? Henüz bu konuda net bir şey yok. Bizim için ihaleyi kimin yapacağı önemli değil. Bugün Süper Lig maçları ortalama 8 bin kişiye oynanıyor. Bu rakam İngiltere ve Almanya'da 40 binleri geçiyor. Futbolda sadece seyirci değil sponsor ilgisi de azaldı." Önal, yayıncı kuruluş, federasyon, kulüpler ve tüm paydaşların futbola ilginin tekrar yükseltilebileceği bir noktada buluşması gerektiğini bildirdi. Yayın ihalesiyle ilgili bir rakam zikretmekten kaçındıklarının altını çizen Önal, şunları kaydetti: "Şu an biz her bir sezon için TFF'ye 400 milyon dolar gibi bir rakam ödüyoruz. 15 yılda 4.6 milyar TL ödedik. Bu hatırı sayılır bir rakam. Yeni rakam endüstrinin ve Türkiye'deki futbol ekonomisinin gerçeklerine yaslanmalı."

FRANSA'DA YORUMCU BİLİC
Euro 2008 maçlarını yayınladıklarını hatırlatan Önal, Euro 2016'nın da resmi yayıncılarından biri olduklarını söyledi. Euro 2008'de Slaven Bilic'in Hırvatistan Milli Takımı'nı çalıştırdığına dikkati çeken Ümit Önal, "O dönemde Digiturk ekranlarında hafızalardan silinmeyecek bir karşılaşma izlemiştik. Bu turnuvada Türkiye'nin Hırvatistan ile yapacağı mücadeleyi Beşiktaş'ın da eski hocası Slaven Bilic'in maç önü ve sonu yorumuyla Digiturk izleyicileri izleme fırsatı yakalayacaklar" dedi.

FİKSTÜRÜ BİZ YAPMIYORUZ
Ümit Önal, "Taraftarlar arasında 'fikstürü Digiturk yapıyor' diye bir algı var. Asıl biz fikstür mağduruyuz. Fikstürü biz yapsak pazartesi derbi maçı oynatmayız. Derbi maçlarının pazartesi oynanması reklam gelirini yüzde 20 düşürüyor" şeklinde konuştu.

SOYUNMA ODASI ÖNEMLİ
Süper Lig'deki takımlara yayın gelirlerinden 2009- 2010 sezonundan beri 4.6 milyar lira kaynak aktardıklarını dile getiren Ümit Önal, şu bilgileri verdi: "Yeni yayın ihalesi sektörün gerçeklerinden uzak olmamalı. Yayın ihalesi sadece 90 dakika ile sınırlı kalmamalı. Maç öncesi ve maç sonrası bazı düzenlemeler yapılmalı. Özellikle soyunma odasına kameralar girmeli."

LİG TV ÖNDE
Süper Lig'de yarışın kızıştığı dönemlerde gelirlerin arttığını vurgulayan Ümit Önal, "3.4 milyon abonemiz var. Bunun 1.5 milyonu futbol üyesi. Bugün üyelerimizin yüzde 90'ını üç büyük kulübün taraftarı oluşturuyor" dedi.

SÜPER LİGE 4.6 MİLYAR TL
Sezon Ödenen para (Milyon TL)
2009-2010................................... 257
2010-2011................................... 540
2011-2012................................... 598
2012-2013................................... 634
2013-2014................................... 696
2014-2015................................... 893
2015-2016................................... 993