Tarihi 21 Ağustos 2014

10 gün formülü

Dünkü gazetemizde bir çağrıda bulunarak Torba yasa tasarısının Ekim ayına kalmaması gerektiğini, bunun önümüzdeki çalışma döneminde Meclis'ten kolayca çıkarılabileceğini yazmıştık. Haberimizin üzerinden 24 saat geçmeden, beklenen açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den geldi ve yasanın çıkartılacağı müjdelendi.

22 MADDE KALDI

Haziran ayında Meclis gündemine gelen torba tasarı o tarihten bu yana gündemimizi oluşturuyor.
İlk başta 60 madde olan tasarı şu günlerde 150 maddeye kadar dayandı.
Milletvekillerimiz gecegündüz çalışıp 126 maddeyi tamamladı.
Kaldı 22 madde. Yani tabir-i caizse 'yüzüp yüzüp kuyruğuna geldiler.' 20 milyon vatandaş bu yasayı beklerken, görüşmeler kesildi. Taşeronundan maden işçisine, çalışan anneden emekliye, işadamından esnafa ve öğretmen adaylarına kadar herkesin beklediği bu yasanın ertelenmesi, bazı mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Çünkü bütün planlar bu yasanın Ağustos ayında çıkacağı öngörüsüyle yapılmıştı. Umutlar Ekim'e kalırken, biz bir çıkar yol olabileceğini hatırlattık ve beklenen açıklama da Nurettin Canikli'den geldi. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu çok önemli toplantılar için bir araya gelecek. Öncelikle 28 Ağustos'ta 12'nci Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin merasimi yapılacak.
Ardından da yeni hükümetin kurulma süreci başlayacak. Bu aşamada hem yeni hükümetin programının okunması hem de güven oylaması için Meclis yeniden toplanacak. Bu sürecin de 6 Eylül'e kadar sürmesi bekleniyor. Yani 28 Ağustos ile 6 Eylül arasında 10 günlük bir zaman var.
Bu toplantılar sırasında yasanın 22 maddesi kolayca çıkarılabilir.
Çünkü zaten öğretmen atamaları için böyle bir çalışma gündemde.
Torba yasada bulunan öğretmen atamaları ayrı bir madde olarak gündeme getirilecek. Bu formülle kalan maddeler de gündeme gelecek, 20 milyon vatandaşın ve ailelerinin yüzü gülmüş olacak.

MECLİS TOPLANIYOR

28 AĞUSTOS:
Meclis'te Cumhurbaşkanlığı yemini yapılacak.
1 EYLÜL: Bakanlar Kurulu listesi TBMM'ye sunulacak. Meclis Başkanlığı, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracak.
2 EYLÜL: Yeni kurulacak hükümetin programı Meclis'te okunacak.
4 EYLÜL: Güven oyu görüşmeleri yapılacak.
6 EYLÜL: Meclis Genel Kurulu toplanıp güven oylamasını yapacak.