BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 12 Eylül 2017

CIA’nın 12 Eylül yazışmaları

Türkiyemiz'de 1960'dan bu yana yaşanan darbelerin hiçbiri Derin Amerika ve İngiltere'den habersiz ya da onaysız olmadı. Son 15 Temmuz da NATO gladyosu Fetullah tarafından gerçekleştirilmeye çalışıldı.
Washington ve Brüksel saniye saniye işin içindeydi.
Türkiyemiz'de ne darbeler ne de bunların ardındaki asıl aktörler gerçek anlamda araştırıldı.
Şimdi tarihi bir virajdayız.
CIA kuklası Fetullah'ı suçüstü yakaladık.
Çıkacak her belge, konuşturulacak her kukla, tarihe hizmet edecektir. Gelecek nesillerimiz bizden daha çok darbe raporu okuma şansı bulacaktır.
Bugün 12 Eylül. 12 Eylül 1980 darbesinin 37'nci yıldönümü. 12 Eylül'le ilgili gizliliği kalkan o dönemde Türkiye'de CIA İstasyon Şefliği yapmış, Beyaz Saray'da çalışan Paul Henze ile o dönemin Derin Amerika Beyni olarak tanınan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Brzezinski arasındaki CIA yazışmaları çok dikkat çekici. CIA ajanı Paul Henze "Bizim çocuklar yaptı" açıklamasını Başkan Carter'den başka Brzezinski'ye haber vermişti. Paul Henze uzun dönem Ankara'da görev yaptığından ve bölgedeki siyasi, askeri aktörleri yakından tanıdığından, raporları CIA ve Başkan'a devamlı vermişti.
12 Eylül günü Beyaz Saray içerisinde yapılan çeşitli yazışmalar ortaya çıktı. ABD Başkanı Jimmy Carter'ın günlükleri dikkat çekici. Carter'ın başkanlığı döneminde tuttuğu günlüğe en ufak detayları dahi yazmış olmasına karşın '12 Eylül 1980 tarihine' bakıldığında, günlüğün o sayfasının bomboş olduğu ortaya çıkmış.
Demek ki, CIA istememiş!
Sovyet sınırında önemli bir müttefik, NATO sınırlarını koruyan Türkiye'de darbe oluyor ve Carter günlüğünde sayfayı boş bırakıyor. 12 Eylül tarihindeki yazışmalardan Beyaz Saray'ın hayli hareketli bir gün geçirdiği ortaya çıkıyor.
Paul Henze ve Brezeznski, Beyaz Saray'da Türkiye'deki durumu yakından takip ediyor. İlginç değil mi?
Paul Henze ile Brezezinski yazışmalarında 12 Eylül'e giden sürecin tamamından ABD'nin haberdar olduğu görülüyor. Darbe ve sonrasında da ABD darbecilere destek oluyor. Nitekim KENAN EVREN DE ABD BAŞKAN I CARTER 'A TEŞEKKÜR EDEN MEKTUP YAZIYOR. Darbeci Kenan Evren, ABD Başkanı Jimmy Carter'e mektupta ABD'nin kendilerine olan tutumundan memnun olduklarını ve destek için teşekkür ettiklerini belirtiyor.
(Yazışmalarda bazı kısımlar sansürlü...) ABD'NİN SOLA VE SAĞA BAKIŞI: CIA yazışmalarına göre, Türkiye'yi yakından tanıyan Paul Henze'nin dönemin birçok Türk siyasetçisi ile temas halinde olmuş. Sol görüşlü önemli isimlerle Henze iletişimde bulunuyormuş. Mesela İsmail Cem (2001'de ABD destekli partiyi Hüsamettin Özkan'la kurdu) ve Metin Toker (İsmet İnönü'ün damadı) gibi isimlerle iletişim halinde...
CIA raporlarına göre 12 Eylül'e yakın günlerde ABD, MİLLİYE TÇİLERE VE MUHA FAZAKÂRLARA GÜVENMİYOR...
O dönemde, rahmetli Alpaslan Türkeş'in çok yakından ilgilendiği Türk Dünyası-Türkistan meselelerinde, ABD muhatap olarak Kenan Evren ve orduyu seçiyor. Rahmetli Necmettin Erbakan'ın İslam dünyası ve ağır sanayi düşüncelerinden tedirginler. Nitekim 12 Eylül sonrası Kenan Evren cuntası, gözünü kırpmadan merhum Necmettin Erbakan ve Alpaslan Türkeş'i mahkemelerde perişan etmiştir. Demek ki ABD, cuntacı Kenan Evren'e suflelerde bulunmuş...

SONUÇ: Türkiye'nin yakın siyasi tarihi bir darbeler tarihi olarak okunabilir. 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980'de ordu ülke yönetimine el koydu. 12 Mart 1971, 28 Şubat 1997'de dönemin hükümetleri istifa ettirildi. Ve 15 Temmuz 2016 kukla-taşeron-Haçlı-Siyonistlerin ajanı Fetullah'ın militanlarının teşebbüsü Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ve Aziz Türk Milleti'nce durduruldu.
12 Eylül'e giderken, CIA ajanları sol görüşlü önemli isimlerle temasta... 15 Temmuz'da format attıkları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'tan gözlerini ayıramıyorlar. 37 yıl geçti. Derin ABD hiç değişmiyor.