BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 21 Haziran 2017

Kerkük-Musul- Rakka satrancı

Olaylar o kadar hızlı akıyor ki günü değerlendirmekten, günün tarih içindeki yerini belirlemede geride kalıyoruz. Fırsat buldukça geriye bakmanın çok yararı var.
Cumhurbaşkanımızın aşağıdaki can alıcı uyarılarını 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözleriyle birlikte değerlendirelim.
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan olayların derinliğini biliyor. Yazılan senaryoları iyi okuyor. Bu nedenle altın vuruşları dikkati çekiyor.
Erdoğan, 15 Haziran akşamı 'Devlet Omurgası'yla yaptığı iftarda son derece hayati parametreler içeren notlar verdi. "Çevremize baktığımızda son 10 yıldır kimi zaman ekonomik, kimi zaman siyasi, kimi zaman toplumsal zeminde, kimi zaman da hepsinde birden yürütülen bir dizi yeniden yapılandırma faaliyetlerine şahit oluyoruz" dedikten sonra hayati uyarılarda bulundu: "Bölgede yaşanan çatışmaların ve ortaya çıkan büyük yıkımın da gerisinde büyük oyunlar var. Benzer bir niyet Türkiye için de geçerli. Özellikle son 4 yıldır neredeyse kesintisiz bir şekilde maruz kaldığımız saldırılar tesadüf değildir.
Zirvesi 15 Temmuz darbe girişimidir." Erdoğan, yeni güvenlik konsepti bağlamında can alıcı vurgulamalarını sürdürdü: "Siyasi, sosyal, ekonomik fay hatlarımıza yönelik saldırıların bundan sonra da devam edeceği açıktır. Bu sebeple ülkemizin güvenlik konseptinde köklü bir değişikliğe gittik. Saldırıları kendi sınırlarımız ve mahremiyet alanlarımız içinde karşılamanın ağır maliyetini yeteri kadar ödedik. Bundan sonra sorunlara doğrudan kaynağında müdahale edecek, çözümleri orada arayacağız. Gecikme olmadan birçok şeyi yapmamız gerekiyor.
Gecikirsek bunlar aleyhe tecelli eder, onun için gecikemeyiz. Adımları anında atmamız lazım. Şimdi bu oyunu tüm sınırlarımız boyunca işlemez hâle getirmenin hazırlıklarını yapıyoruz." Kerkük-Musul-Halep hattı Türkiye için BEKA HATTI. Bu hattı korumak, Türkiye'nin yüzyıl bölgesel oyunları boşa çıkarmasını sağlayacak BÜYÜK STRATEJİ'DİR. BEKA HATTINDA, gelecek statüsünde Türkiye muhakkak olacaktır. "Musul'un demografik yapısıyla oynamayın" diyoruz. Üç hassas konuyu dikkatle takip ediyoruz. 1) Musul'da katliam ve Şiileştirme olacak mı?
2) PKK'nın asla bu bölgede yerleşmemesi gerekiyor. 3) Çoğunluğu Türkmenler'in yaşadığı TELAFER göz temasımız içinde.
Türkiyemiz'in müdahale hakkı bulunuyor.
SİNCAR DA KANDİL DE SÖNDÜRÜLECEK: Irak'ta Yeni Kandil Sincar dikkatle takip ediliyor.
PKK'nın, Sincar Dağı'nın batı yakasına konuşlanmasının örgütün Suriye'deki YPG güçleriyle organik bağlantılarını güçlendirme amacı taşıdığını biliyoruz.
Yaşanmakta olan gelişmeler nedeniyle Sincar Dağı bölgemizdeki en hassas, en kritik oluşumlara açık bölge olarak ortaya çıktı. Amerikan yönetiminin Rakka operasyonunda YPG ile çalışma kararından sonra PKK Sincar'a yönelik önemli hamleler yapıyor. Bu bölgeden Suriye'nin kuzeyine olası geçiş yollarının PKK'nın uzun dönemli stratejisini ortaya koyduğu görülüyor. PKK, YPG ile organik bağlantılarını güçlendirecek adımlarını Sincar Dağı merkezinden atarak bölgeye yerleşmek istiyor. Sincar Dağı'nın batısında PKK varlığı sadece bugün değil, gelecek on yıllarda da BEŞİNCİ KOL ÜSSÜ olmaktan çıkarılacak. İran da BOŞ DURMUYOR. Sincar bağlamında, PKK ile Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçleriyle ABD'nin Akdeniz'e kadar uzanacak ABD-İSRAİL koridorunu bizim gibi takip ediyor.
Türkiye, bölgede PKK ile İran hâkimiyetini engelleyip, Sincar üzerinde hâkimiyet mücadelesini muhakkak kazanmak zorunda.

SONUÇ: Irak, Suriye ve Akdeniz hattında güç ve hâkimiyet satrancı son derece karmaşık ve Türkiye de bu karmaşanın tam göbeğinde. Bütün bunlar gösteriyor ki eğer bölgede Türkiye istemezse ve onay vermezse hiçbir ülke istediğini kolay kolay yapamayacaktır.
Paçavraya dönen Sykes-Picot anlaşmasıyla, Türkiyemiz'i, Irak-Suriye'den kopardılar. Dün zayıftık, bugün güçlüyüz.
Bu nedenle, ikinci Sykes-Picot haritaları şekillenirken yerimizde durmuyoruz. Ufka bakıyoruz. Çünkü geride kalırsak, bir yüzyıl daha kendi geleceğimizi yine Anglo- Saksonlar'ın (ABD-İngiltere) inisiyatifine terk etmiş olacağız.