BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 27 Mart 2017

Amasya ve Çorum’un kararı: Evet

Bugüne kadar yapılan genel seçimlerden ve referandumlardan çok daha hayati, Türkiyemiz'in gelecek yüzyılını, dünya siyasetinde konumunu ve jeopolitik hamle gücünü belirleyecek 16 Nisan halk oylamasında, aziz milletimizin nabzını ölçmek üzere hareket halindeyim.
Bu hafta Tokat'tan sonra, Amasya ve Çorum'da, yüz yüze görüşmeler yaptım. Amasya ve Çorum'da, 16 Nisan halk oylamasından, GÜÇLÜ MİLLET-GÜÇLÜ DEVLET-LİDER ÜLKE TÜRKİYE çıkacağına inanmış ve kararını NET vermiş: EVET.
AMASYA RAPORU (24-25 MART): Amasya yetiştirdiği devlet (Şehzadeler Yıldırım Bayezid, Murad, Çelebi Sultan, Mustafa, Alâeddin), ilim adamı, sanatkâr ve şairleriyle kendinden söz ettirdiği gibi şehzade sancağı olma özelliğiyle de öne çıkmaktadır. Dini nitelikli yerleşik kültürün ürünü olan yapılarıyla şehirleşme özelliğini en üst düzeyde temsil etmektedir. Amasya'da gezip görülecek yer çok. Kaya Mezarları, Aynalı Mağaralar, Amasya Müzesi, Ferhat Su Kanalı, Taş Han, Vakıf Bedesten Kapalı Çarşı, Gök Medrese Camii, Gümüşlü Camii, Mehmet Paşa Camii, Büyük Ağa Medresesi bunlardan birkaçı.
Ayrıca Hatuniye Mahallesi'ndeki eski Osmanlı evlerini mutlaka görmelisiniz.
BAŞBAKAN Binali Yıldırım referandum ilk mitingini 1 Mart'ta Amasya'da yapmıştı. Aradan 24 gün geçtikten sonra Şehzadeler şehrimizin siyasi derinliği ve özelliği olan noktalarında, Yeşilırmak kenarlarındaki kahvelerde, çarşıda, Mehmet Paşa ve Yıldırım Beyazıt Camii civarında aziz vatandaşlarımızla konuştum. Başbakan Binalı Yıldırım'ın yaptığı konuşma ve bazı cümleleri halen konuşuluyor. 1 Mart günü Yavuz Selim Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "Milli mücadelenin düşmana karşı Kurtuluş Savaşı'nın ilk kararının verildiği yerdeyiz, Amasya'dayız. İlk adımı burada attık ve ilk vurguyu bağımsızlık yolunda Amasya'da yaptık. Milletin istikrarını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Bu anayasa değişikliğini, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan için değil, her doğan için, Türkiye'nin geleceği için istiyoruz. Bizim benlik davamız yok, hepimiz faniyiz. Hedef güçlü Türkiye..." Mukayese yapmak için 1 Kasım 2015 seçimleri sonucu hatırlayalım: "AK PARTİ yüzde 51.5, MHP yüzde 20.6, BBP yüzde 1. Toplam yüzde 73.0... CHP yüzde 24.5 HDP yüzde 0.7. Toplam yüzde 25.2...
Peki 16 Nisan'da ne olabilir? Bu tablo 16 Nisan halk oylaması için kuvvetli bir mesaj iletiyor zaten. 'EVET'lerin toplamda yüzde 73 çıtası etrafında şekillenmesi söz konusu. Büyük Türkiye trenine hız kazandırılacaktır. Buna karşılık, 'HAYIR' oyları da CHP artı HDP destekli olarak 1 Kasım'ın toplamdaki 27.4 çıtası etrafında şekillenmesi söz konusu.
ÇORUM RAPORU (24-25 MART):
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde bölgenin havası astım hastalarına iyi geliyor.
Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan hasta oğlu Yakup Mirza' yı ve yüzlerce Çorluyu (Çok eski, bakımsız, zayıf, hastalara çorlu deniliyor) buraya göndermiş, sağlıklarına kavuşmuşlar. Ayrıca, Çorum veya Çorumlu adının Oğuz boylarından Alayuntlu boyunun bir oymağına ait bölgenin yerleşim birimi olduğu belirtilmektedir.

SONUÇ: Bir güzel ilimiz Çorum'da 16 Nisan referandum nabzını tutmadan önce, 1 Kasım seçim sonuçlarına baktım. Şöyle:
AK PARTİ yüzde 61.3, MHP yüzde 12.4, BBP yüzde 0.8. Toplam yüzde 74.5... CHP yüzde 22.1, HDP yüzde 0.8.
Toplam yüzde 22.9..." 1 Kasım'a bakınca, 16 Nisan'da neler olacağı hemen anlaşılıyor. Yüz yüze temaslarımda Çorumlular'ın kararının NET/EVET olduğu görülüyor. Bana göre ÇORUM, YÜZDE 70 EVET'LE, Büyük Türkiye trenine hız kazandıracaktır.
2006 yılında kurulan 20 bin öğrencili Hitit Üniversitesi, Çorum yaşantısında yeni bir güneş gibi doğmuş. SANAYİ ATAĞA GEÇMİŞ. HAVACILIĞIN USTASI BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN ÇORUMLULAR HAVALİMANI İSTİYOR. ÇORUM'A HAVALİMANI VE HIZLI TREN ÇOK YAKIŞACAK...