BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 26 Mart 2017

Onbeşliler diyarı karar verdi: Evet

Tokat'ın genç ve dinamik Belediye Başkanı AK Partili Avukat Eyüp Eroğlu'nun düzenlediği "Büyük Türkiye yolunda Tokat, Yeni Anayasa ve Lider Türkiye" paneline katıldım. Tokat Valisi Cevdet Can ve Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu İstanbul ve Ankara'dan gelen gazeteci panelistleri, aziz halkımızla beraber dinlediler.
Panel sonrası Tokat'a çağ atlatan eserlere imza atan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile hem sohbet ettim, hem de etrafımızı saran aziz vatandaşlarımızla fikir teatisinde bulunma şansı edindim.
Başkan Eyüp Eroğlu, "Milletimiz istikrar istiyor. Bunun için sistem kilitlenmemeli. Koalisyon dönemleri son bulmalı. Tokat'ta halkımı iyi tanıyorum. Hep içiçeyiz.
Referandumda yüzde 65'in altında oy beklemiyorum. Halkımız bilinçli" derken gözlerinin içi parlıyordu. Bu parlayışın ardında, Tokatlılara kalben inanış vardı. Hukukçu kimliği nedeniyle sistemin kilitlendiği noktaları tek tek sıralayan Eroğlu, "16 Nisan, ülkenin ayağındaki prangalardan kurtulduğu sisteme doğru gidişin adıdır" derken, yeni sistemin yürütmede 'çift başlılığı' engellemesinin yararları üzerinde durdu:
İSTİKARAR VARSA GÜÇLÜSÜNÜZDÜR: "Millet olarak şimdiye kadar kendi anayasamızı yapamadık. Devamlı tedbirli, ezici bir şekilde halktan kopuk ve o dönemki halkın ihtiyacına cevap vermeyen, bugünkü insanların ihtiyaçlarına da hiçbir şekilde cevap vermeyen anayasa sürecine son verecek olan anahtar, 16 Nisan'dır. Yeni Anayasal düzenlemenin 'ana felsefesi' şudur; İstikrar her alanda çok önemli. AK Parti Hükümeti gelene kadar tüm seçim dönemlerinde her iki veya 2 buçuk yıllık dönemde seçimler oldu. Hükümetler değişti. 2002 yılından bu tarafa böyle yaşanmadı. Bu yaşanmayacak manasında değil. Onun için, Cumhurbaşkanlığı sistemine anayasal kalıcılık getirmek zorundayız. Halkımız da, 'SİSTEM KİLİTLENMESİN' istiyor. 16 Nisan bu bakımdan geleceğimiz için hayati bir virajdır." Başkan Eroğlu'nun son sözleri çok makul ve mantıklıydı:
"16 Nisan'da halkımızın EVET diyerek destekleyeceği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin anlam ve önemi gelecek yıllarda daha iyi anlaşılacak. Türkiye'mizin 30-40-50 yıl sonra birbiriyle anlaşamayan bir Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında muhtemel kavgalardan kurtulmuş olması, sistemin kilitlenmemesi, yürütmenin tek bir LİDER tarafından yönetilmesinin sonsuz yararlarını hep birlikte anlayacağız."
HALK KONUŞUYOR: Tokat İl Genel Meclisi üyeleri Adem Dizer, Salih Yıldırım, Mehmet Ecdar ve Halil İbrahim Uzun'un görüşleri: "Yeni sistem siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek. Hızlı ve etkili yönetimle, ekonomik büyüme, refah ve kalkınma sağlanırken, güçlü hükümet, huzurun, güvenliğin ve özgürlüğün teminatı olacaktır." Vatandaşın sesi Musa Hardal "Bizler milletin efendisi olarak kararımızı verdik. Nasıl ki 15 Temmuz'da ülkemizi, devletimizi ve Sayın Cumhurbaşkanımızı yalnız bırakmadıysak, 16 Nisan'da da yanındayız. Oylarımız, güçlü bir Türkiye için EVET" dedi.

SONUÇ: Tokat'ta gördüklerime, fikir teatilerine ve hissiyatıma göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üzülecek ama güzel ülkemizin Tokatlılar'ın 16 Nisan kararı 'YÜKSEK ORANLI EVET' olacak.
17 Nisan sabahı Kemal Bey'in CHP Genel Başkanlığı'nı Deniz Baykal'a bırakmasından başka Muharrem İnce çok çırpınsa da alternatif görünmüyor bana göre...