BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 23 Eylül 2016

Büyük harekat

Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik jeostratejik hamlesiyle Cerablus ve ardından Çobanbey kontrol altına alınarak Kuzey Suriye'deki denklemleri değiştirdik. FETÖ kumpasları sonucu Rus uçağının düşürülmesiyle sıkışan Türkiyemiz çok akıllı bir hamleyle Kuzey Suriye'de kurgulanan tezgahları birkaç açıdan bozdu. Amerika, Rusya, İngiltere ve İran'ın desteklediği saflara Türkiye de kalkan atınca dengeler sarsıldı. Aslında, Türkiye bu işin içinde başından beri vardı ama sınırda bekliyordu. Şimdi çok net bir şekilde kendi olanaklarıyla dahil oldu buraya. Bundan sonra sahadaki güç dengesinde bir değişiklik yarattı. Türkiye artık sahada. Bilindik, Amerika-İsrail'in kurguladığı koridoru havaya uçururken şimdi parelel koridor senaryoları sızmaya başladı. PARALEL KORİDOR: El Bab'ın kuzeyinden geçen Afrin'in de güneydoğusundan inen bir koridor.
Yani, PKK-PYD'nin Türkiye altında bozulan koridoru, daha güneyden kurması.... Paralel koridor senaryoları ile iç içe geçen bir gelişmede, ABD başkanı Obama'nın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'a, "Rakka'ya ortak operasyon" teklifi yapmasıydı. Çünkü TSK'nın, parelel koridoru da havaya uçurmak için daha güneye El Bab'a inmeden önce, bir başka bölgeye kafasının çevrilmesi düşünülerek yapılan bir teklifle karşı karşıya olduğumuz kısa zamanda anlaşıldı. Stratejistler, El-Bab ve Rakka konusunda Amerikan'ın iki yüzlü politika izlediğini vurgularken, "ABD, kara ordusu PKK-PYD parelel korıdora zemin hazırlıyor. Bunu engellemek için TSK, Kuzey Suriye'de 45 km derinliğe muhakkak girmelidir" dediler. Kuzey Suriye'yi yakından takip eden E.Amiral Soner Polat da Türkiye'nin önceliklerini şöyle sıraladı: 1-Cerablus-Azez arasındaki hattan 45 km. derinliğe kadar olan bölgede (Kantonlar arasındaki bölge- Güvenli bölge) dolaylı ya da doğrudan yöntemlerle askeri denetim sağlamak.
2-Afrin kantonunu dağıtmak. 3-Cezire ve Kobani'deki devletimsi yapıları ortadan kaldırarak, bu sahanın PKK'nın lojistik üssü olarak kullanılmasını engellemek.
4-Rakka dahil DAEŞ, El Nusra (Fetih El Şam) ve diğer terörist grupların kontrolü altında bulunan bölgelerde sahadaki dengeleri de gözeterek Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunan kuvvetlerle birlikte hareket etmek.
Cerablus hamlesiyle birlikte, aslında bir güvenli bölgenin altyapısını oluşturmaya yöneldik, eğer bazı stratejik yerler alınırsa kurgulanmış iki koridor da havaya uçurulmuş olacak. Türkiye'ye yakın koridoru havaya uçurmak üzere, Cerablus ve çevresi kontrol altına aldıktan sonra iki yöne doğru ilerleme başlatıldı. Bir, güneye, Membiç'in kuzeyiyle Cerablus'un güneyi arasında kalan köylere. İkinci hat, batıya, Çobanbey'e doğru. Çobanbey'e giden hat temelde Türkmen köylerinin bulunduğu, insanlarının büyük bir kısmının savaştan kaçtığı bir alan.
Zaten bir güvenli bölge oluşacaksa o hattın, yani Türkiye sınırı kontrol altına alınacak. Ama asıl mesele, Çobanbey'in güneyinden itibaren, 60 km. gibi bir derinliğin kontrolü. Bu da yapılırsa, daha aşağı-Halep'e doğru inilirek PARALEL KORİDOR paçavraya çevrilecek.
Burada El Bab ve Dabık hassas mevzi.
DAEŞ'in savunma, direnme noktası El Bab. Rakka'ya giden ana kapı olarak bakılıyor Bab'a. Ve orada ciddi bir yığınak ve savaşma kapasitesi var. Aynı hat üzerinde çok önemli Dabık var. Önemi nedir Dabık'ın? Sadece stratejik korunma açısından değil, taşıdığı sembolik, politik, psikolojik önemi de çok yüksek. Yavuz Selim'in Osmanlı'yı küresel güç ilan ettiği yerdir. Paralel koridorun da havaya uçurulması için, Çobanbey'den güneye doğru Dabık ve civarının alınması olmazsa olmaz bir durum.

SONUÇ : Cumhurbaşkanımız Erdoğan açıkladı: "El Bab'a ineceğiz. Buraları bize tehdit unsurları olmaktan çıkarmamız gerekiyor." Türkiye'nin önerdiği 48 km derinlik 98 metre genişlikteki yaklaşık 5 bin kilometre karelik alan 'Ucuşa Yasak Güvenli Bölge'yi oluşturacak.
Bu derinlik, hem güvenli bölgede hattın tamamlanması için El Bab'ın doğu ve batı kırsalı terör örgütlerinden temizlenecek, hem de PKK-PYD'nin paralel koridor planı havaya uçurulacak.