BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 27 Ağustos 2016

‘Moldova Türk halkının emrindedir’

Balkanlar'ın Türkiye'yi çok seven Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Andrei Galbur, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Ankara'ya geldi. İki dost ve kardeş ülke bakanları buluştuktan sonra Galbur TAKVİM'e konuştu. Galbur'un dost düşüncelerini TAKVİM'e ulaştıran Moldova'nın Antalya Fahri Konsolosu,Turizmci-İşkadını Diyar İçkale'ye teşekkür ediyorum.
"Moldova ,Türkiye ile ortak vizyon ve endişeleri paylaştığımız dost bir ülkedir.
15-16 Temmuz 2016 gecesi trajik olaylarını derin bir üzgünlükle takip ettim. Türkiye'de demokratik yollardan seçilmiş devlet kurumlarına karşı şiddet girişimini kınıyoruz. Darbe sırasında çok sayıda zayiat olduğu için en içten ve samimi başsağlığı diliyorum.
Türkiye'nin istikrarın hem bölgesel ve Avrupa hem de uluslararası güvenliği için çok önemlidir. Türkiye'yi, bölgesel kalkınmanın tetiklediği muazzam bir potansiyeli olan ve aynı zamanda güney-kuzey hattında Avrupa ile Ortadoğu arasında etkin bir bağlantı köprüsü olarak, ekonomi, ticari ve teknoloji planında etkileyici başarılar kayıt ettiği bir ülke olarak görüyorum.



İki ülkenin vatandaşları yaklaşık iki yıldır vizeye ihtiyaç duymuyor.
Ülkelerimiz arasında olan iyi geleneksel ilişkilerimiz, gelişmekte olan siyasi diyaloğumuz, ticariekonomik, kültürel, eğitim, insanlar arasında ve iş dünyasında karşılıklı alıp vermelerin planında kaydedilen başarıların bir sonucudur. Ülkelerimiz arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ticaret ve ekonomik işbirliği yoğunlaşacak ve ticari işlemlerin hacmi önemli ölçüde tetiklenecektir. Ülkelerimiz arasında coğrafi yakınlığı, iyi ilişkilerimiz ile yetkililer tarafından sağlanan desteği göz önünde bulundurduğumuz zaman Moldova ve Türk işadamları bu anlamda anahtar bir role üstlenmektedir.
Moldova Cumhuriyeti'nde Türk sermayesiyle bin 126 şirketi faaliyet göstermektedir. Moldova Cumhuriyeti Kamu Gayrimenkul Özelleştirme Ajansı tarafından yürütülen açık artırmalarında Türk şirketlerinin katılımını desteklerim. Türk işadamları, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Bölgesi ile iş geliştirebilecekleri inanıyorum.
Tuna Nehri aracılığıyla nehir ve deniz ulaşımında Giurgiuleşti Uluslararası Limanı'nın avantajından faydalanabilir, Moldova'nın da yer aldığı demiryolu ulaşım koridorun Viking projesine katkıda bulunabilirler. Bursa, İzmir, Manisa ve Antalya/ Belek'te Moldova Cumhuriyeti Fahri Konsoloslukları Moldova ve Türk halkının emrindedir.
Moldova Cumhuriyeti'ndeki Gagavuz kardeşlerimizin durumu: 23 Aralık 1994'te Moldova Parlamentosu, Gagavuzlara Gagvauz Özerk Bölgesi (GÖB) kapsamında geniş bir otonomi tanımıştır. Yaklaşık 160 bin Gagavuzlar'ın milli kimliğini ve kültürü korunabilmesi adına uygun bir çerçeve oluşturuldu. Özerk Bölgesinin lideri, 4 yılda bir genel oylamayla seçilmektedir.
Ayrıca, GÖB geniş bir ekonomik otonomiye sahip olup diğer ülkelerin bölgeleriyle ticari ve ekonomik işbirliği kurabilmektedir. Şu anda GÖB'in Azerbacan, Turkmenistan, Kırgıstan ve Rusya Federasyonu ile kurmuş kültürel, ticari ve ekonomik ilişkileri mevcuttur.
Moldova Cumhuriyeti'nin güzel yerleri çok var. Türk mutfağı ile büyük benzerlikler taşıyan ulusal yemeklerimiz var. Chişinu şehrini keşfetmeye davet ediyorum sizleri. Orheiul Vechi alanı, Soroca Kalesi, ve özellikle de Osmanlı döneminde inşa edilmiş Tighina Kalesi veya diğer birçok özel mimarisi olan yerel manastırlar da turistlerin ilgisini çekebilir."