BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Haziran 2016

Kurultay hareketi

Çağrı heyetinin topladığı MHP kongresi dün Ankara Anadolu Oteli'nde yapıldı. MHP kongresinde ilk raundu Meral Akşener'in başını çektiği muhalifler kazandı.
Aslında bir Atlantik Konsorsiyum başarısı söz konusu. Hürriyet-Cumhuriyet- Sözcü-FETÖ -CHP-HDP'den oluşan konsorsiyum, MHP'yi ele geçirme operasyonunda ilk raundu geçti.
"MHP'de Atlantikçiler'in ilk raundu alması genel siyasete nasıl yansıyacak?
MHP'de doğum nasıl olacak?" soruları eşliğinde, büyük fotoğrafta ne görünüyor? Muhalifler şimdi, Devlet Bahçeli'yi yıkıp, yerine Meral Akşener'i getirmek için 10 Temmuz harekatına başlayacaklar.
Peki, Bahçeli'yi yıkabilecekler mi?
Siyasi tarihimizde bu olayı aydınlatacak iki önemli olay var.
Birincisi, merhum Muhsin Yazıcıoğlu olayı... İkincisi, Bülent Ecevit'in devirmesi, İsmet Paşa'nın CHP'den istifa etmesi olayı.

MUHSİN YAZICIOĞLU OLAYI: Yazıcıoğlu, DYP-SHP Koalisyon hükümetine SHP'deki DEP'lileri hazmedemediği için "Hayır" diyecek ve Başkan Türkeş "Evet" oyu verecekti. İlginç bir görüntü oluşacaktı.
Yazıcıoğlu, bir kâğıda milletvekilliğinden istifa dilekçesi yazarak, TBMM'den ayrıldı. Türkeş yırttı ama sonra araları çok açıldı. Yazıcıoğlu ve arkadaşları ayrılıp Büyük Birlik Partisi'ni kurdular.

BÜLENT ECEVİT OLAYI: Parti yönetimindeki Ecevit ağırlığını kırmak için İsmet Paşa, 5 Mayıs 1972'de kongreye gidilmesine karar verdi.
Delegeler İsmet Paşa'nın "Ya ben ya Bülent" restini gördüler. Ecevitçiler'den oluşan Parti Meclisi güvenoyu aldı.
Bunun üzerine İsmet İnönü genel başkanlıktan istifa etti. Bülent Ecevit 14 Mayıs 1972'de CHP'nin 3.
Genel Başkanı oldu. Ecevit, Erim Hükümeti'nin ardından kurulan Melen Hükümeti'ne bakan verdi, sonra koalisyondan çekildi. Bu karara kızan İsmet Paşa, CHP'den istifa etti.
Görünen tabloya göre, muhalifler arasında gizli çekişme var.
Akşener'e karşı güç birliği yapıyorlar.
Genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener'e karşı 'Güç Birliği' hareketi oluşturdu.
Gerekçe ise Akşener'in tek başına hareket etmesi Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan'ın 10 Temmuz'daki kurultayın ikinci tur oylamasında "Akşener harici en fazla oy alan aday üzerinde birleşeceği" de kaydedildi.
Genel başkan adaylarından Meral Akşener salona "Başbakan Meral" sloganları ile girdi. Akşener'in salona bu şekilde girmesi "Salona hakimiyet kurmak istiyor" algısı oluşmasına neden oldu. Diğer genel başkan adayları arasında bu durum rahatsızlık yarattı. Kısa bir gerilim yaşandı. Divan başkanlığı için iki ayrı liste ortaya çıktı.
Bu da seçim anlamına geliyordu.
Divan Başkanlığı'na Meral Akşener'in 452 delege imzasıyla Müsavat Dervişoğlu'nu önermesine karşın, Sinan Oğan, Hasan Hüseyin Türkoğlu'nu önerdi. Rakamsal korkudan tek adaya indirdiler.
Dervişoğlu seçildi.
MHP'nin bin 195 delegesi var.
800 oy psikolojik rakamdı. 800'e ulaşılamadı. MUHALİFLER 752, GENEL MERKEZ 495, Ankara 13. Noterliği 657 imza açıklaması yaptı. Farklı rakamlar tartışmasının mahkemeye intikal etmesi söz konusu olacak. Son kararı Yargıtay Başsavcılığı verecek.

SONUÇ: 10 TEMMUZ'da Bahçeli ve Akşener çekişmesi yaşanacak. Eğer noterin 657 imzası baz alınırsa, Devlet Bahçeli'nin 538 delege desteği var.
Akşener'in 452 oyu bulunuyor.
Meral Akşener'e karşı güç birliği yapan 3 başkan adayından Koray Aydın 'kilit adam'...Aydın destek verirse, Devlet Bahçeli seçilir.
Meral Akşener kazanırsa Devlet Bahçeli ve arkadaşları MHP'den ayrılır.
Akşener kaybederse MHP'den ayrılır, Demokrat Parti-Büyük Birlik Partisi ittifakının başına geçer.