BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 22 Nisan 2016

Türk enerjisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, yakın coğrafyamızdaki yeni yüzyıl enerji denklemlerini değiştirmeye matuf hayati bir açıklama yaptı:
"Öyle bir vizyon planlamalıyız ki bir bakarsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ithal eden değil, ihraç eden, gaz ihraç eden bir ülke konumuna gelmiş olsun." Müthiş bir açıklama bu. Enerji Bakanı Berat Albayrak, konuşmasını sürdürdü:
"Türkiye çok önemli bir ülke. Bölgesi için önemli bir bölge. Etkin bir oyuncu olması lazım. Kriz dönemleri büyüme için yeni fırsatları değerlendirip aradaki farkı kapatmak için ciddi şanslı dönemler diye bakmalıyız. Bölgesel açıdan dünyada yeni bir sürece giriyoruz. Özellikle bizim bölgede yoğun bir gaz potansiyeli var. Önümüzdeki dönümde yoğun bir şekilde pazara gelecek. Bunun oluşturduğu alt yapı, nakil yolları açısından Türkiye özellikli konumda. Bölgede çok sayıda gaz oyuncusuna dayalı bir süreç var. Türkiye bölgedeki en güvenilir partnerlerden bir tanesi."
Dr. Albayrak'ın enerjide denklemleri sarsacak bu açıklamasını nasıl okumalıyız.
Türkiye'nin yakın coğrafyasında 21'inci Yüzyıl düzeni kuruluyor. Doğusundan batısına neredeyse dünyanın bütün güç merkezleri, devletleri, istihbarat servisleri, dev enerji şirketleri var BÜYÜK OYUN'da. Yeni yüzyıl düzeni/ enerji denklemlerini çok iyi okuyan Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın stratejik hamleleriyle, Türkiyemiz, ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLMA yolunda emin adımlarla yürüyor. Yeni Türkiye'nin ihya ve inşasında yaşanan SİYASİ-EKONOMİK-DİPLOMATİK gelişmelerin ENERJİ ile bire bir ilişkisi var. Türkiyemiz'in ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLMASI, enerjiekonomi ilişkilerini bölgesel siyasette ve güvenliğinde yeni denklemlere yol açacak.
Bölgesel enerjide söz sahibi olmamız oyun kurucu konuma geçmemiz büyük bir hedef. Bunun için de Yeni Türkiye'nin enerji konusunda bölge içinde onun çerçeveleyen coğrafyada kurmakta olduğu ortaklıklar büyük önem taşıyor.
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'la beraber Bakan Berat Albayrak'ın kurmakta oldukları ENERJİ KALKANLARI enerji denklemlerini değiştirme özelliklidir.
1) Kafkasya'da; Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan-Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev-Enerji Bakanı Berat Albayrak kalkanı.
En önemli kilometre taşlarından birisi Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP). TANAP, Azerbaycan (sonra Türkmenistan ) doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak projedir.
2) Türkiye-Irak ve Türkiye-Kuzey Irak petrol ve gazının Ceyhan'a akışı.
3) Doğu Akdeniz gazının Ceyhan'a yeni boru hatlarıyla ulaşması-Anadolu üzerinden Avrupa'ya geçişi. Kıbrıs, İsrail, Gazze ekonomik ve siyasi ilişkilerin yönünü değiştirecek özellikte.
4) KÖRFEZ-CEYHAN HATTI:
Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani kalkanı.
A) Deniz yoluyla Katar-Ceyhan nakli yapılacak. B) Irak ve Suriye'de yeni düzenin sağlanmasıyla Katar Gazı boru hatlarıyla Ceyhan'a ulaşacak. 2025'lerin hayati boru projesi...
5) Sıvılaştırılmış doğal gazda (LNG) öne çıkmaya çalışan ülkeler için Türkiyemiz LNG'yi satabilecekleri güçlü bir ticari partner ve transferde güvenli bir geçiş güzergâhı olarak görüyor.
6) Rusya ve İran petrol/doğalgaz hatlarının Türkiye'den geçişi.
7) 3 nükleer santrala, Rusya, Çin, Japonya-Amerika ortaklıklarının gösterdiği olağanüstü ilgi....

SONUÇ: Enerjimiz yok ama Anadolu toprakları Allah'ın lütfudur. Güneş yeniden Anadolu üzerinden doğacaktır. Anadolu coğrafyasından geçirilecek büyük projeler, Türkiye'yi enerji merkez ülkesi yapacaktır.
Türkiyemiz, enerji geçişi, enerji fiyatlarının belirlenmesi, ülkelerin uluslararası enerji pazarlarına ulaşabilmesi, enerji transfer güvenliğini sağlayabilmesinde aktif oyuncu olacak. Rusya'nın enerjideki tekelini kırmak isteyen Avrupa ülkeleri enerjide çıkış kapısı olarak Türkiye'ye bakacaklardır. AVRUPA'NIN VANASI YERLİ VE MİLLİ, GÜÇLÜ LİDER TAYYİP ERDOĞAN/ANKARA'DA OLACAKTIR.