BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 10 Ekim 2015

CHP ve HDP'deki dip sarsıntıları

Aziz milletimizin nabzını ölçmek için Balıkesir, Bursa, Kocaeli'de yaptığım temaslar sırasında, CHP ve HDP'de gizlenen dip dalgalarına tanık oldum. PKK-KCK'nın kan akıtan katillerinin peşinde politika yapan Selahattin Demirtaş geriliyor. CHP'nin tabanında önemli sıkıntılar yaşanıyor. Tam yazımı kaleme alacağım sırada, iki ayrı kanalda seçim nabızlarında gördüğüm tabloya paralel, 1 Kasım seçiminin arka planına ışık tutan konuşmalar yapılıyordu.
AHaber TV'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan PKK-KCK katillerinin akıttığı kanda çırpınan HDP-Selahattin Demirtaş'ın durumunu net ifadelerle ortaya seriyordu: "HDP BIÇAK SIRTINDA. Halkımız daha duyarlı hareket etmeye başladı bu son zaman içinde. Baskıyla başka partiye giden oyları bu sefer yerine, mecrasına dönme eğiliminde. HDP, geçen sefer AK Parti ve Erdoğan karşıtlığıyla barajı geçmek için sürece ihanet ettiler. Çözüm Süreci'nin düşmanlarıyla bir araya geldiler. Bu büyük şehirlerden bir oy kaymasına sebep oldu, bu sefer; geri dönmekte olduğunu düşünüyorum. AK Parti'nin ben tek başına iktidara geleceğine inanıyorum..."
Bursa, Balıkesir ve Kocaeli'nde Başbakan Yardımcısı Akdoğan'ın aynen söyledikleri yaşanıyor. Bu üç ilimizde, HDP'nin aldığı oylar eriyor. Özellikle Kocaeli'nde yurt dışından gelen oyların ilave edilmesiyle HDP'den milletvekili olan Ali Haydar Konca'nın durumu sıkıntı yaratmış.
Konca'nın, sağlık nedeniyle ayrılmak istediği açıklansa da HDP'nin 1 Kasım listesine girmeme temasları yapması Demirtaş'ın da oylarının azalacağı korkusuyla bastırdığı konuşuluyor.
Siyasette tecrübeli eski CHP'li Celal Doğan'ın da 1 Kasım için ortaya çıkmaması, fazla konuşmaması herhalde dikkatlerinizi çekmiştir. Doğan, 7 Haziran'da Gaziantep'ten milletvekili olmuştu. 1 Kasım için İstanbul'a kaydırıldı. Doğan'ın, PKK katillerinden çok rahatsız olduğu söyleniyor. HDP'nin, Ankara, İzmir ve Bursa milletvekilliklerini kaybetme noktasına gerilediği hesaplanıyor. İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün sıkıntılı olduğu, bunu daha önce görerek Ankara'ya geçmek için çok çaba sarfettiği biliniyor.
Aydın Doğan-Ferhullah Gülen-
Cumhuriyet medya gizlemeye çalışsa da Kemal Kılıçdaoğlu'nun çok güvendiği Ege'de derin sıkıntılar var. Balıkesir'de ve Aydın'da, CHP'nin 1 milletvekilliği AK Parti'ye geçebilir. İzmir'de eski ve yeni il başkanları etrafında görülen sarsıntıları, 1 Kasım'da değiştirilmeyen CHP İzmir listeleri nedeniyle büyük tartışmalara sahne olacak gibi. Atilla Sertel olayından sonra kılıçlar çekilmişti.AK Parti, Binali Yıldırım'la da CHP'yi sarsıyor. Yıldırım'ın, "AK Parti 8'den 11 milletvekiline çıkacak" konuşmaları, CHP'lileri tedirgin ediyor. Manisa'da seçimlere kısa bir süre kala Yunus Emre İlçe Başkanı Ali Ercan ve Manisa İl Yönetimi'nden Fatma Ayhan, Bülent İçen, Demirhan Gözaçan, Osman Çamcı, Sevgi Başak Yeşil, Süleyman Özcan ve Kemal Dağlı gibi isimlerin bulunduğu toplam 14 yönetici istifa etti. Önceki günlerde, Hüseyin Gülerce, "Erdoğan'ı durdurma cephesi telaşta" başlıklı köşe yazısında 1 Kasım seçimleri öncesi siyasi tabloyu analiz etmiş Fethullah Gülen Cemaati'nin tereddütsüz HDP'ye oy vereceğini yazmıştı. Gülerce dikkati çeken yazısında "Erdoğan'ı durdurmaya çalışanların en başında ABD'deki Neoconlar, Yahudi lobisi, Ermeni lobisi, İsrail, AB yönetimi ve Avrupa'nın güç merkezleri, İran ve Suriye geliyor.
HDP'yi, Aydın Doğan medyası ve Neoconlar ve Yahudi lobileri parlatıyor"
demişti. Nitekim Gülen medyası, Demirtaş'ın gerilediğini görünce anında devreye girdi. BugünTV'ye çıkan Selahattin Demirtaş'ı parlatma programının parçaları SamanyoluTV'de tekrarlandı. SONUÇ: Küresel Beyin'in kurguladığı ittifak ve medyası Selahattin Demirtaş'ı zor durumdan kurtarmaya çalışıyor.
CHP'deki dip dalgalarını gizleme çabası göze batıyor. Fakat pek başarılı olamıyorlar. 1 Kasım süreci, siyasi ve ekonomik istikrara ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Tek başına iktidarı"na doğru evrilmiş görünüyor.