BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Temmuz 2015

Heyecan fırtınası

Türk Ordusu, günümüzde iki yönlü heyecan fırtınası yaşıyor.
1) Olası Suriye ve Musul operasyonuna sıkı hazırlık.
SURİYE VE IRAK'TA EĞİT-DONAT...
2) 1-2-3 Ağustos'ta yeni komutanlar belirlenecek. Bu yılın özelliği Genelkurmay Başkanı ile 4 Kuvvet Komutanı'nın birden değişecek olması. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel emekli olacak. Yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar geliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Org. Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün yerine Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Kom. Org. Abidin Ünal, Jandarma Genel Kom. Abdullah Atay'ın yerine Ege Ordu Komutanı Galip Mendi, Deniz Kuv. Kom. Bülent Bostanoğlu'nun yerine Donanma Kom. Kor. Veysel Kösele, 1. Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler gelecek. Olası bir Suriye harekatını yönetecek 2'inci Ordu Kom. Org. Âdem Huduti değişmeyecek. 3'üncü Ordu kom. Org. Ümit Dündar, 2013'te atandı, iki yılını doldurdu. Peki, Necdet Özel genç yaşta emekli olacak. Devlete-millete nasıl hizmete devam edebilir? Yani, "Özel'e Özel bir görev"...
1) Rahmetli Turgut Özal, emekli olan Kara Kuv. Kom. Kemal Yamak'ı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri yaptı. Koordinasyon da iyi işlere imza attılar.
2) Tansu Çiller Başbakan'dı. Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'le çok yakın çalıştı. Onu DYP listesinden milletvekili yaptı. Yeni bir model olabilirdi. Çok tartışıldı. Ordu mahfillerinde Güreş çok sıkıntı çekti.
3) Eski Genelkurmay Başkanları ve komutanlar emekli olunca, ENCÜMENİ DANİŞ üyesi oldular. Bu kurum da çok tartışılıyor. Encümen-i Daniş Büyük Kulüp Merkezli olarak günümüze kadar yaşatıldı. Encümen-i Daniş'in Başkanı, (Eski TBMM Baş.) Necmettin Karaduman, Encümen-i Daniş'i "Düşünce üreten, dünya sorunları karşısında Türkiye'nin durumunu irdeleyen bir akademi" olarak tanımlıyor.
1851'den beri varlığını çeşitli isimler altında, yarı gizli bir biçimde sürdüren ve sahip olduğu misyonu bir gelenek haline getiren, değişen siyasal koşullara kendini uyarlayabilen, "derin devlet" denen bir oluşum iddiaları var.
Encümen-i Daniş'te, Eski genelkurmay başkanları Necdet Üruğ, İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Tuncer Kılınç, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski komutanlar Atilla Ateş, Ahmet Çörekçi, Necdet Öztorun, Süreyya Yüksel, 12 Eylül 1980 sonrası Başbakan olan Bülent Ulusu (Deniz Kuv. Kom) göze batar. Eski askerler, diplomatlar, bürokratlar, meşhur işadamları, on beş günde bir İstanbul' da, Moda Deniz Kulübü"nde bir araya gelerek "devlet meselelerini" tartışıyorlar.

SONUÇ: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel gibi hassas dönemde önemli hizmetler yapmış, Ordu'yu anayasal çerçevesine oturtmuş, genç (1950 doğumlu) ve tecrübeli bir isim emekli olunca, İstanbul'da evinin bahçesinde çiçeklerle mi vakit geçirecek? Böyle bir durum, yüzyılların devlet tecrübesine sahip Türkiye için, dar bir düşüncedir. Meseleye daha geniş mercekle bakmalıdır.
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, stratejik düşünen, stratejik hamlelere imza atan bir lider, usta, bir devlet ve siyaset adamı.
ÖRNEĞİN, NECDET ÖZEL'İN BAŞKANI OLACAĞI YENİ BİR DANIŞMA KURUL'U. STRATEJİK ANALİZ PLATFORMU... BÜYÜK DEVLET BÜYÜK DÜŞÜNÜR.
HERŞEY, BÜYÜK TÜRKİYE İÇİN...