BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Haziran 2015

Meclis'te sürpriz hamleler

7 Haziran seçimleri sonrasında TBMM'ye giren 4 siyasi parti, Meclis Başkanlık satrancında ilk hamlelerini yaptı. Geniş bir analiz yapmadan önce olası hamlelerin ulaşacağı önemli kavşak şu: Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı hükümetteki ortağını kesin olarak 30 Haziran günü yapılacak Meclis Başkanlık oylamasında öğreneceğiz.
Yani 30 Haziran Meclis Başkanı'nı, seçilen isim de yeni hükümetin; AK Parti+CHP veya AK Parti+MHP arasında olacağını işaret edecek. Şimdi hep beraber, 30 Haziran gününe odaklanalım.
TBMM'de Başkanlık seçimi için bir ve ikinci tur yapılacak. Bu turlarda başkan seçilmek için üçte iki çoğunluk şart. Yani 367 ve üzeri bir oy. BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN KARARI, MECLİS BAŞKANI'NIN KİM OLACAĞINI GÖSTERECEK. 30 Haziran'a kadar Başbakan Ahmet Davutoğlu, hangi partiyle hükümet kuracağına karar verirse, tablo şudur: Davutoğlu, CHP'yi ortak olarak seçerse, Meclis Başkanı Deniz Baykal olacaktır. İlk iki turda AK Parti=258+CHP=132 eşittir 390'a yakın oyla yeni Meclis Başkanı olacaktır.
Davutoğlu, MHP'yi ortak seçerse, AK Parti=258+MHP=80 eşittir 338 olacak, bu rakam 367'nin altında kaldığından, MHP'li Ekmeleddin İhsanoğlu'nun üçüncü turda yani 1 Temmuz'da Meclis Başkanı seçilmesi söz konusu olacak.
ÖNCEDEN ANLAŞMA OLMAZSA
30 Haziran'a kadar arka kapı diplomasisi sonuçlanmadığı taktirde, CHP veya MHP ile gayri resmi anlaşma yapılmadığı taktirde, meclis başkanlık satrancında heyecanlı hamleler başlayacak. Böyle bir durumda 30 Haziran günü yapılacak birinci ve ikinci turda, her 4 parti kendi adayına oy verecek. 367 bulanamayacağı için, 1 Temmuz'da 3 ve 4'üncü turlara geçilecek. Hükümet kurmada CHP veya MHP ile yine anlaşma olmazsa 3'üncü turda da başkan seçilemeyecek.
Son tura girildiğinde, MHP ve HDP başkan adayları devre dışı kalacak, büyük ihtimalle AK Parti ve CHP adayları yarışacak. CHP adayı Deniz Baykal, MHP ve HDP'den destek alamadığı takdirde, AK Parti adayı 258 oyla Meclis Başkanı seçilecek. Peki, Baykal, MHP'den oy alabilir mi? Devlet Bahçeli, Baykal için destek açıklaması yapmazsa, MHP'den yeterli oyun gelmesi zor.
MHP'den destek gelse bile, HDP , "Kilit" konumunda olacak. Selahattin Demirtaş, tam destek verirse Baykal seçlir.
Vermezse, Baykal seçilemez. CHP-132 artı MHP-80 yetmez. CHP ve MHP'nin destek verdiği Deniz Baykal, ancak HDP'nin desteği ile seçilme şansı buluyor.
NEDEN BAYKAL?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu neden Deniz Baykal'ı seçti?
İhtimaller şöyle:
BİR) Arka kapı diplomasisi çalışıyor. CHP, AK Parti ile hükümet kurmaya çok yakın. Buna güvenerek, seçileceğini düşünerek Baykal'ı aday yaptı. Eğer böyle bir anlaşma yoksa Baykal'ın seçilmesi zor. Çünkü MHP'den destek gelmesi zor, gelse bile CHP+MHP oyları Baykal'ı seçtirmeye yetmiyor. HDP'nin tam desteğine ihtiyaç var.
İKİ) Kaybetme riskini göz önüne almasının sebebi ne olabilir? Kılıçdaroğlu, MHP ve HDP'ye kafadan güveniyor.
Muhalefet, herhalde "AK Partili Meclis Başkanı'na karşı CHP adayını desteklemek zorunda kalacaktır" diye düşünüyor.
NEDEN İHSANOĞLU?
MHP lideri Devlet Bahçeli sürpriz bir hamle yaptı. Önemli bir ismi öne çıkardı.
Ekmeleddin İhsanoğlu... Bu hamleyle neyi hedefliyor?
BİR) AK Parti ile MHP anlaşması yakınsa Ekmeleddin İhsanoğlu, üçüncü turda Meclis Başkanı olacak demektir. Garantili bir durum yoksa İhsanoğlu'nu çıkarmazdı.
İKİ) Koalisyon için anlaşma olmazsa, Baykal'ın yerine İhsanoğlu'na, CHP ve HDP'den destek geleceğini hesaplıyor olabilir mi? O zaman da "HDP Desteği"ni nasıl göğüsleyecek?

SONUÇ: 30 HAZİRAN'DA AK PARTİ'NİN ORTAĞI KESİNLEŞMİŞ OLACAK! BAYRAMA GİRMEDEN YENİ HÜKÜMET TAMAM....