BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 26 Mayıs 2015

Doğan, Derviş'i arenaya sürdü

Dünkü yazımı, "IMF-Kemal Derviş-Ermeni asıllı Türk ve Amerikan vatandaşı Prof. Daron Acemoğlu-Benenson-Derin Amerika'nın ortak yapım yeni filmi gösterime girdi. İsmi, CHP'nin Merkez Türkiye Projesi..." paranteziyle tamamlamıştım. Aydın Doğan bir KOALİSYON peşinde!
ABD orijinli CHP Proje'sinin mimarı Kemal Derviş'i arenaya sürdü. Demek ki, bugüne kadar verdiği lojistikten umduğunu bulamayınca, yetmedi. CNNTürk'ün (dün akşam 21.00) yayınına çıkardığı, Kemal Derviş'in, uzun uzun CHP'ye methiyeler düzmesine imkân verdi. Doğan Medya-Fethullah Gülen desteğinde Kemal Derviş, CHPMHP-
HDP koalisyonuyla yeniden gelirse (Allah göstermesin) neler olabilir? Derviş'in yaptıkları yapacaklarının teminatıdır!
2 Anekdot...
BİR) KEMAL DERVİŞ-YAŞAR OKUYAN KAVGASI: TARİH.18 TEMMUZ 2002... SSK, aldığı ilaçların parasını ödeyemez duruma düştü. SSK'lı hastalar en ucuz ilaçları bile ceplerinden ödeyerek özel eczanelerden alıyordu. Devlet Bakanı Kemal Derviş ile hükümetin MHP ve ANAP'lı bakanları devamlı kavga ederken, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'a çarpıyordu. SSK ve Bağ-Kur'un 700 trilyon liraya ulaşan borcu yüzünden. Okuyan, SSK ve Bağ-Kur'un 4.5 aydır ilaç firmaları ve eczanelere para ödeyemediğini, SSK'nın borcunun 577 trilyon lira, Bağ-Kur'un eczanelere 134 trilyon lirayı bulduğunu bildirdi.
Okuyan, "Firmalar icraya başladılar.
Soruna biran önce çözüm bulmak zorundayız. Yoksa SSK ve Bağ-Kur'luların hiç biri ve hastanelerimiz ilaç bulamayacak duruma gelecek" dedi.
Kemal Derviş her zamanki gibi, IMF'ye verilen program ve bütçe uygulaması dolayısıyla bu paranın ödenmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.
Çok sinirlenen Okuyan, "Sayın Derviş, Bütçe'de 2.6 katrilyon lira öngörülürken, IMF'ye taahhütler çerçevesinde tutup, bütçeyi 1.7'ye indirdiniz. DERVİŞ BEY, ben 4.5 aydır ilaç firmaları ve eczanelere para ödeyemediğimi söylüyorum, siz burada başka şeyler konuşuyorsunuz.
İnsandan söz ediyoruz, insandan.
Bunun IMF'ye sözü, programı olmaz.
Biz burada sağlıktan söz ediyoruz. İlaç, sağlık ertelenemez, bunun tartışması yapılamaz"dedi.
Peki, sonra ne oldu? OKUYAN GİTTİ!
TARİH 7 AĞUSTOS 2002: Aradan 17 gün geçti. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, istifa etti. Kemal Derviş-IMF-Dünya Bankası baskısıyla istifa etmek zorunda bırakıldı. Devlet Bakanı Kemal Derviş'le kavgaları biletini kestirdi.
İKİ) KEMAL DERVİŞ OKTAY VURAL'LA KAVGA ETTİ: TARİH 25 EKİM 2001... IMF-KEMAL DERVİŞ HIZLI TRENE KARŞI ÇIKTI.
Bakanlar Kurulu'nda Devlet Bakanı Kemal Derviş, bu sefer, istifa ettirdiği Enis Öksüz'ün yerine gelen MHP'li Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'la papaz oldu.
Bakan Vural, Ankara-İstanbul demiryolu projesi için, 403 milyon dolarlık dış kredi bulunduğunu, Derviş-Hazine 'nin onay vermediği için, projenin beklediğini söyledi.
Derviş "BU HIZLI TREN DE NEREDEN ÇIKTI? Yeteri kadar kredi yok" derken, Vural'ın yüzü sasardı, sesini yükselterek "Krediyi İspanyol Hükümeti taahhüt etti. Kredi gelmezse, Hazine onayı vermezse, ihale iptal edilecek" karşılığını verdi. IMF komiseri Derviş kararlıydı. "Yeteri kadar kredi yok. Proje, dış kredi ile sağlanacak ancak Hazine garantisi vermek gerekiyor. Hazine'nin durumu belli" diyerek, hızlı treni, yüzü kızarmadan geciktirdi.

SONUÇ: Hızlı tren rüyasını kim gerçekleştirdi? Türkiye'nin hızlı tren macerası 71 yıl önce başlamıştı. Bugüne tam 23 hükümet ve 32 bakan eskitti. Son DSP-MHP-ANAP Koalisyon'unda Kemal Derviş taş koydu. Türkiye, en az 12 yıl kaybetti... Tayyip Erdoğan, Başbakan oldu. 2004 yılında bütçeden 300 milyon lira ödenek tahsis ederek, Ankara-İstanbul 'yeni' yüksek hızlı tren (YHT) projesine start verdi. 9 Mayıs 2004'de temel attı.
Ankara- Eskişehir hattını 2009'da, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Eskişehir-Konya ve 2015'te Ankara- İstanbul hattını açtı. Onlar konuşur, AK Parti yapar... Yeni Türkiye yolun açık olsun.