BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 19 Mayıs 2015

Enis Öksüz öksüz kaldı

Zaman sadece insanların hayatında değil, toplumların hayatında da hızla akıyor gidiyor. Fazla uzun değil, 14 yıl önce, aziz milletimiz, yaşadığı 19 Şubat 2001 ekonomik kriziyle dibe vurmuştu. Patlak veren ekonomik krizin sosyal ve siyasal yaşama yansımaları devam ederken, güvensizlik ve istikrarsızlık ortalığı sarsarken, ülkemizin hatıratında yer edecek karanlık günler yaşanıyordu.
Türkiye'nin, o karanlık günlerinde, Başbakan Bülent Ecevit (DSP)-Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli (MHP) ve Mesut Yılmaz (ANAP) KOALİSYON HÜKÜMETİ baştaydı. "Ekonomik felaket" isimli 2001 KORKU FİLMİNİN yazılacak birçok boyutu var. Hele birisi aklıma gelince kan beynime fışkırıyor.
Dönemin siyasal iktidar sahiplerinden MHP-Devlet Bahçeli kontenjanından Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'le, IMF komiseri- Koalisyon Hükümeti'nin 4.üncü ortağı Kemal Derviş'in, insanın kanını beynine çıkaran kavgası vardır ki hiç unutulmaz. 19 ŞUBAT 2001'de devletin zirvesi, Cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş bir kavgaya sahne olmuştu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, MGK toplantısının başında, Başbakan Bülent Ecevit ve yardımcıları Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan'ın yüzüne bakarak, "Sayın Başbakan, çamurun üzerinde oturuyorsunuz. Böyle devlet yönetimi olmaz. Yolsuzlukları ortaya çıkarmaya çalışıyorum, siz beni engellemeye çalışıyor sunuz" demiş ve elindeki Anayasa'yı Ecevit'e doğru iterek "Yolsuzluk yaptığı söylenenler hala kabinede" diye konuşmuştu. O sırada yurtdışında bulunan Devlet Bahçeli krizi anında öğrenmiş, nedense, Türkiye'ye hemen dönmeme kararı almış ve gezisine devam etmişti. Devlet adamlığı kriz anında daha belirginleşilir. El koyar, çözmeye çalışır.
Kafa yorar. Aktif olur...Yeni köprüler kurar.
Arka kapı diplomasisi uygular......

Derviş'e, 'Azrail misin?'

Kılıçdaroğlu'nun kurmayı hayal ettiği CHP-MHP ve HDP, Yeni Koalisyon Hükümeti'nde Kemal Derviş, Ekonomi Patronu olacağından daha önce ne yapmış onu bilmek iyi olacak. Türkiye'nin IMF'in kıskacında olduğu dönemde... IMF'nin Türkiye ekonomisini kontrol altında tutması için görevlendirilen Kemal Derviş, Türk Telekom'un 2 milyar dolar gibi komik bir paraya özelleştirilmesi için düğmeye bastığında direnen bir isim vardı. Enis ÖKSÜZ. (Ulaştırma Bakanı) Başta Doğan Medya olmak üzere Avrupa'yla parelel o dönemin Merkez medyası ve Zenginler Klübü TÜSİAD'ın, Kemal Derviş'in üzerine titrediği, göklere çıkardığı bir sırada Enis Öksüz, Derviş'e, "Meleksin de, Azrail misin, Cebrail misin?" diye soran tek bakan olmuştu. Ve... En acımasız saldırılara muhatap olurken, ekonomik krizin sorumlusu gösterildi... İlahlar, pardon IMF-Kemal Derviş, kurban istediği için görevden alındı... (IMF Kıskacında Telekom, THY ve Enis Öksüz isimli kitabı...) Enis Öksüz, Derviş'i "terleten", IMF'i "Çileden çıkaran" sorularını Telekom krizi sırasında soruyordu. Telekom'un peşkeş çekilmek istendiğine inanan Öksüz, Derviş'e kimsenin sormaya cesaret edemediği soruyu sordu: "Sen buraya Amerika'nın menfaatini savunmak için mi gönderildin?" Derviş henüz bu soruya yanıt vermeden, Öksüz ikinci soruyu yapıştırdı: "Telekom'u peşkeş mi çektin?"
BÜYÜK PATRON- IMF, çok kızıyordu.
Ve Derviş'in iki dudağı çok etkili oluyordu.
IMF, utanmadan garanti ettiği Türkiye'ye ödenecek 3.2 milyon dolarlık krediyi askıya alıyordu. Borsa, taban yapıp, dolar bir milyon 600 bin lira sınırına gelmişti.
Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, Enis Öksüz'ü Başbakanlığa çağırdı. Bahçeli'nin yanından kıpkırmızı bir yüz ile makamına gidip istifa etti. Ve dayanamadı, MHP'yle de yollarını ayırdı.

SONUÇ: Enis Öksüz, Türk Telekom'un özelleştirilmesine, daha doğrusu özelleştirme adı altında peşkeş çekilmesine karşı çıkmış, Hakim güçlerpareleli TUSİAD-DOĞAN MEDYA'nın hedefindeki adam olmuştu. Derviş'e dokunmuştu, yanmıştı. "Azrail misin?" sorusunun cevabını böylece almıştı. İSMİ GİBİ, ÖKSÜZ BIRAKILDI.... ALLAH, '2001 EKONOMİK KRİZ -KORKU FİLMİ'Nİ AZİZ MİLLETİMİZE BİR DAHA GÖSTERMESİN.