BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Nisan 2015

Milli deniz stratejimiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "TÜRKİYE SÖZLEŞMESİ-2023" manifestosunun ruhunu okumaya devam... Prof. Dr. Davutoğlu bizzat eliyle yazdığı '2023 SÖZLEŞMESİ'nin 100 maddesini tek tek okurken, aynı saatlerde Ertuğrul firkateyni faciasının 125'inci yılı nedeniyle Japonya'ya giden milli yapım Gediz'i Aden Körfezi'nde Japon savaş gemisi karşılıyordu. Bu tablonun anlam ve manası derindir.
Yıl 1913:
Birinci Dünya savaşına giderken, İngilizler parasını verdiğimiz halde, 2 Türk savaş gemimize el koyması, tarihin bir kara sayfası-İngiliz yüskarası eylemiydi.
Yeni Türkiye lideri Tayyip Erdoğan- Ahmet Davutoğlu, 1912 yılında parası ödenin 2 savaş gemisini vermeyen İngilizler'ün yüz karası tavrını unutmadı. Yıl 2015: Aden'de Türk Bayrağını dalgalandıran tamamen yerli, GEDİZ, Aziz Milletin saf ve temiz kaynaklarıyla yapıldı. Yeni Türkiye Donanması, Dünya denizlerinde sancak/varlık gösteriyordu.
Aziz milletimizin Denizle Aşkının başladığı tarih 1081'dir. SELÇUKLU'LAR: 1071 -Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'ya giren Türkler kısa zamanda, Kuzeyde Sinop'a, güneyde Alanya'ya, batıda İzmir'de tersane-filo kurmaya başladı. 1081'de İzmir'de Alpaslan'ın komutanlarından Çaka Bey, İlk Türk deniz filo-tersanesini kurdu. Karadeniz'de Sinop (yıl:1214) ve Akdeniz'de Alanya (Yıl:1227 ) tersanelimanları inşa edildi. OSMAN LILAR: Söğüt, Bursa'dan sonra Mudanya'da Marmara denizine ulaştı. İlk tersane, Sultan Orhan zamanında Karamürsel Bey tarafından Karamürsel'de kuruldu. 1354 yılında Rumeli'ye geçerek Gelibolu'da bir deniz üssü ve tersane kuruldu.

Çağ değiştiren padişah

1453'te İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in ilk icraatlarından biri, güçlü bir donanma inşa etmek için Haliç'in Kasımpaşa kıyılarında bir tersane kurdu. İstanbul Tersanesi ve donanma, 16. Yüzyılda Kanuni zamanında çok gelişti. Kanuni devrinde,250 gemiyle Türk Donanması, Akdeniz'i,"Türk Gölü" haline çevirdi.
Baharat ve ipek yollarının denetimi tam anlamı ile Osmanlıdaydı. Avrupa toplumları Amerika kıtasını keşfedip, Hindistan'a ulaşınca, bu toprakları yağmaladı. 1774- James Watt, Buhar makinesini keşfetti.
1807 yılında Buhar makinesinin gemilerde kullanılması deniz savaşlarında ve deniz taşımacılığında İngiliz'lere çok büyük bir avantaj sağladı. Güçlenen devletler Osmanlının denizlerdeki askeri üstünlüğüne son verdi. Osmanlı ticaret yollarının denetimini ve buradan elde ettiği muazzam geliri kaybetti.
Abdülhamit ve Abdülmecit çok uğraşsalar da,93-Rus savaşı, Balkanların kaybı, İttihat terakki darbesi ve Birinci Dünya Savaşı, Türk Donanmasının bir daha ayağa kalkmasına imkân vermedi.

100 YIL SONRA: Büyük Türkiye Deniz Stratejisi'ni Başbakan Davutoğlu açıkladı:2023'te Türkiye Donanması: Akdeniz'de güçlü bir donanma kuruyoruz. MİLGEM'LE, Milli kaynaklarla modern donanmanın en önemli unsuru Uçak gemisi, denizaltılar, firkateynler, hücumbotlar, süratli ve gemiden gemiye füzeleriyle yeni bir donanma var ediyoruz. 2023 hedefinde Deniz Ticareti: Türk deniz ticaret filosu yenilenerek 10 milyar tona ulaşacak. 3 büyük denizde 3 büyük liman kurulacak. Ege'nin dev liman kompleksi Çandarlı'da, Marmara ve İskenderun'da 2 dev Ro-Ro terminali yapılıyor.

SON SÖZ: Türk filosunun hedefi, Tunus (Kuzey Afrika), Kızıldeniz'de Ürdün(Arabistan),Dubai(Körfez), Cibuti ve Somali(Afrika) limanları... 100 yıl önce İngilizlere terk etmek zorunda kaldığımız Kızıldeniz-Hint Okyanusu'nun Müslüman coğrafyasına 'yeniden geldik' diyoruz... ANLAŞILDI MI?