BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 14 Nisan 2015

Davutoğlu'nun Doğu titizliği

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Tunceli, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Iğdır milletvekili listesini hazırlarken, stratejik hatalar yaptı. Bahçeli, Iğdır'da milletvekili Sinan Ogan'ı, Kılıçdaroğlu Tunceli'de Kamer Genç'i liste dışı bırakırken, AK Parti'nin önüne çok önemli bir pozisyonu koydular. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise il analizleri yaparken, 2011'de milletvekili çıkaramadığı Hakkari, Tunceli ve Iğdır illerine özel bir önem verdi. "81 ilden milletvekilimiz olmalı" diyerek bu 3 ilden mutlaka milletvekili çıkarılmasını sağlayacak, en iyi ve en fazla oy alabilecek adayları seçti.
Başbakan, çok titiz bir çalışma yaparak çok etkili isimleri yerleştirince, AK Parti'nin Iğdır ve Tunceli'de, bu sefer başarılı çıkmaya çok yakın olduğu gözleniyor.
Milletvekili çıkarılamayan Hakkar'den de bir sürpriz yapmaya hazırlanılıyor.
2011 seçimlerinde ne olmuştu?
TUNCELİ: CHP 26 bin 2 milletvekili çıkarmış. Bağımsız 10 bin oy alırken, Ak Parti 8 bine yaklaşmıştı.
IĞDIR: MHP, 27 bin oyla 1 milletvekili, bağımsız 25 bin oyla 1 milletvekili çıkarmış. AK Parti 24 bin yakınlarında kalmıştı.
HAKKARİ: Bağımsız 3 milletvekili, 30 biner oyla seçilmiş, AK Parti 20 bin oyda kalınca, bir milletvekilliğini kaybetmişti.

7 Haziran'da ne olacak?

9 tanınmış araştırma şirketinin Mart ayında yaptıkları anketlerin ortalamasına ve listelerin açıklanmasından sonraki halkın atan nabzına göre, Başbakan Davutoğlu, Iğdır ve Tunceli'den birer milletvekili çıkarmaya çok yakın duruyor.
Iğdır'da AK Parti seçimlere Ferdi Turan (Yönetici-Özel sektör) ve Cengiz Seyran (Danışman) ile giriyor. Tunceli'de AK Parti, Mehmet Tunç (Mühendis) ve Ali Ulvi Seyrek (Avukat) ile seçimlere giriyor.
Tunceli Üniversitesi'nin çok sevilen Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, AK Parti İzmir 2. Bölge 5. sıradan aday gösterildi. Prof. Boztuğ'un Iğdır ve İzmir gibi 2 il üzerinde detay çalışmalar yapacağı söyleniyor. Hakkari'de AK Parti listesinde, Osman Kızılban (Özel sektör), Rüstem Zeydan (doktor) ve Mehmet Ertuş (Özel sektör) var. AK Parti, 2011 seçimlerinde AK Parti Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 50'nin üzerindeki oy alarak 1. parti olma özelliğini korudu. 2011 genel seçimlerinde BDP (HDP) Güneydoğu'da yüzde 34, Doğu Anadolu'da ise yüzde 23.7'da kaldı.
Başbakan Davutoğlu, doğu ve güneydoğu adaylarını belirlerken 2 ana görüş etrafında değerlendirme yaptı.
1) Aday listelerine bakıldığında, AK Parti'nin Güneydoğu'da özellikle de Diyarbakır'da ilk sıralara "oy potansiyeli yüksek" isimleri koyduğu görülüyor. AK Parti'nin Diyarbakır listesinin birinci sırasında Bingöllü eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz var. Listenin ikinci sırasında ise Refah-Yol Hükümeti döneminde Devlet Bakanlığı yapmış olan Salim Ensarioğlu yer alıyor. Eski Refah ve Fazilet Partisi Diyarbakır Milletvekili Seyit Haşim Haşimi ise üçüncü sırada.
2) HDP barajı aşamazsa, bu illeri Ankara'da iyi temsil edecek, yatırımların peşini takip edecek ve çözüm sürecinde aktif çalışmalar yapacak isimleri listeye koydu. Çözüm süreci, GAP-DAP ve kalkınma projeleriyle hizmete hazır.
GAZİANTEP: Mehmet Şimşek (bölgenin ruhunu temsil ediyor)
HAKKARİ: AK Parti eski milletvekili Mustafa Meydan'ın oğlu Rüstem Zeydan
BİTLİS: Eski Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı
MARDİN: Orhan Miroğlu (çözüm sürecinin akil adamı)
ŞIRNAK: Birlik ailesinden Rizgin Birlik lokomotif isimler olacak.

SONUÇ: BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN STRATEJİK YOL HARİTASI: HDP barajı aşamazsa, 2015 sonbahar aylarında yapılacak bir erken seçimle HDP'nin barajsız olarak Meclis'e tekrar gelmesi söz konusu olacak. Merak etme Türkiye, demokraside çare tükenmez. Milli irade her zaman çareyi gösterir...

YARIN: Başbakan Davutoğlu'nun Orta Anadolu'da MHP'yi, Batı'da CHP'yi kuşatacak hamleleri...