BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 13 Nisan 2015

CHP'de Gürsel Ersol depremi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, memleketi Tunceli'de sarsılıyor. Kendisine çok bağlı ve gölgesi işadamı Gürsel Erol'u listeye 2'inci sıradan koyması tam deyimle depreme yol açtı. Erol istifa ederken, yerine koyacak bir isim bulamayan CHP, Tunceli'de çökme noktasına geldi. Tunceli depreminin perde arkası: Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan seçildiği günden bu yana yanından ayırmadığı Gürsel Erol'a, önce "Tunceli'de önseçim yapacağız; hazırlıklarını yap" dedi. Gürsel Erol seçim kampanyasına başladı. TV'lere çıktı; Genel Başkan'dan önseçim sözü aldığını söyledi.
Ancak daha sonra Kılıçdaroğlu, Tunceli'de önseçim değil merkez yoklaması kararı aldı. Tunceli ayağa kalkınca, onlara "Kesinlikle size söz veriyorum, Tunceli'de yaşayan sorunlarını çok iyi bilen iki arkadaşınızı aday göstereceğim" diye konuştu.
7 Nisan'da liste açıklanınca, Tunceli 1. sıraya hayatı Tunceli dışında geçen Merkez Disiplin Kurulu üyesi Saniye Barut'u, 2. sırada Gürsel Erol'u aday gösterdi. Tunceli teşkilatı ayağa kalktı, Gürsel Erol istifa edince ortalık karıştı.

Aday bulamadı

Tunceli depremi karşısında panikleyen Kılıçdaroğlu hemen yeni aday aramaya başladı. Hasan Gülüydar, Ferit Demir, Ali Rıza Olcay, Kemal Atmış, Bekir Gündoğan, Hıdır Arat'a teklif götürüldü, ancak Saniye Barut'a olan büyük tepkiden dolayı hiçbiri bu önerileri kabul etmedi. Cuma günü çıkan bir fısıltıya göre Almanya'da yaşayan işadamı Sinan Samat'a teklif yapıldı. Halen aday bulunamadı. Deniz Baykal, kasetle düşürülünce Kemal Kılıçdaroğlu'nun yıldızı Hürriyet yazarlarınca (Gandi geliyor) denilerek parlatılırken, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında-arkasında bir isim GÖLGE GİBİ duruyordu. İşadamı Gürsel Erol...
Kılıçdaroğlu başkan olduktan sonra, CHP'deki kurultay dengelerinde bir güç odağı olmuştu. Üst üste yapılan kurultayları organize eden ekibin koordinatörlüğünü yaparak dikkatleri üzerine çekiyordu. 'Kılıçdaroğlu'nun kara kutusu' olarak tanımlanıyordu.
Kılıçdaroğlu'nu çok seven, Dede Diyap Ağa'nın torunu Gürsel Erol'du o.
Çankaya Eski Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'in yeğeni olarak da tanınıyordu.
İlginçtir, Gürsel Erol hem parti içinde çok etkili hem hiçbir resmi görevi yoktu. Genel merkezde odası olan ama hiçbir görevi olmayan bir insandı. Hem dizayn ediyor, yön veriyor hem de hiç makam, mevki talebinde bulunmuyordu.
Gürsel Tekin İstanbul İl Başkanlığına Oğuz Kaan Salıcı'nın atanması sürecine karşıydı. Erol açıklama yaparken, aslında fitili ateşliyordu. "İstanbul İl Başkanlığı'ndan geldiği için kendi önerisi dâhilinde olsun istedi. Gürsel Tekin, 'sokak siyasetini' bilen ve başarılı bir siyasetçidir. Bu konuda hakkını veriyorum ama o da kendi yanlışlarını görerek bundan sonraki süreci yönetmeli.
Bir Genel Başkan Yardımcısı, bir İl Başkanının atanmasına tepki göstererek görevini bırakmamalıydı bence" diyordu.
Gürsel Tekin'e yakınlığı bilinen ( İstanbul MV. listesine giren) gazeteci Barış Yarkadaş'ın sitesinde Gürsel Erol'a yönelik, farklı yazıları dikkati çekmişti.

Gürsel, Gürsel'e karşı mı?

SONUÇ: CHP'de, önseçim operasyonunu Kılıçdaroğlu gölgesinde Gürsel Tekin kurgularken hissedilen, olası Genel Başkan adayları tasfiye edildi.
Mustafa Sarıgül bitirildi, Umut Oran ve Hurşit Güneş liste dışı bırakıldı. Gelecek CHP'de tüm ipler Gürsel Tekin'in eline geçti. Gürsel Erol'un da devre dışı bırakılmasında Gürsel Tekin'in izlerini takip etmek, yanlış olmayacak.
Gürsel Erol için 'Dostluğum da bilinir, düşmanlığım da' diyecek kadar gözü kara olduğu söyleniyor... Kamer Genç'in ahı da unutulmasın. Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin'e duyurulur.

YARIN: Başbakan Davutoğlu'nun Tunceli, Hakkâri ve Iğdır'da ilk kez milletvekili çıkarma şansı çok yüksek.