BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 30 Mart 2015

Türkiye Cibuti'de İsrail Etiyopya'da

Jeostratejistler 21. Asrın Afrika'nın yüzyılı olacağını söylüyor. Yeni Türkiye, Kara Kıta'da geleceğini arıyor. Birinci Dünya savaşından sonra içimize kapatılmıştık. Türkiyemiz 2 bin yıllara kadar zayıf stratejiler üzerine kurgulanan sönük ilişkiler dönemi yaşamıştı.
Önümüzdeki süreci okuyan ve yakın coğrafyasındaki yüzyılların mirası topraklardaki kılcal damarlara kan vermeye çalışan Erdoğan-
Davutoğlu'nda şekillenen milli iktidar, ülkemizi yeni dönemde dışa açıyor. Afrika kıtasına yöneliyor. Mazlum ve yoksul Müslüman ülkeleri yanına alarak Batıya karşı yeni bir güç odağı yaratmayı düşünüyor. Afrika'da sömürgecilik yeni bir maskeyle yoluna devam ederken, Amerika İngiltere, Fransa, İsrail'den sonra, kıtanın her yerinde Çin görülürken, Türkiye'nin Afrika kıtasına bigâne kalması, "geleceği okuyamayan bir ülke" manasında olurdu.

Erdoğan Cibuti'de

16. yüzyılın başlarına kadar, bölgenin yegâne hâkimi olan Müslümanlar'ın elinde bulunan Cibuti-Somali, Mısır'ın Osmanlı hâkimiyetine geçmesi üzerine içinde bulunduğu Afrika Boynuzu'yla birlikte Osmanlı Devleti'ne katılmıştı.
Yemen-Aden'in karşısında yer alan, dünyanın en önemli bir boğaz geçişini kontrol eden Somali-Cibuti, Süveyş kanalının 1869'da açılmasından sonra, stratejik bir nokta olarak çok büyük önem kazanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 25 Ocak 2015 günü Güney Doğu Afrika'yı kapsayan (Altın boynuz) Cibuti, Somali ve Etopya gezisiyle stratejik bir hamleyi gerçekleştirdi. Erdoğan'ın bu gezisinin çok önemli bir şifresi vardı: "İsrail'in Etopya'sına karşı Türkiye'nin Somali-Cıbuti hattını kurmak."
İsrail, (Arka planda Amerika ve İngiltere) Afrika'ya bağlantı yeri olarak en güçlü üssü olarak Etiyopya'yı seçmişti. Yahudi sermayesiyle bu ülkeyi stratejik sanayi yatırım üssü olarak hazırlıyorlardı.

Sömürgeci İsrail

Etiyopya
, Küresel İsrail Aklı ve sermayesi için, Ortadoğu ve Afrika'daki gizli aktiviteleri için uygun bir istasyondu.
İsrail kurucusu Ben Gurion, ABD Başkanı Eisenhower ile yazışmaları sırasında Etiyopya'nın kendileri için önemli olduğuna özellikle dikkat çekiyor, Mossad'ın Afrika şubesi Incoda şirketinin Etiyopya'da çok faal olduğunu ve büyük bir İsrail kontrolünü yürüttüğünden bahsediyordu. İsrail, bir taraftan NİL'in çıktığı Etiyopya'yı kontrol altında tutuyordu, diğer taraftan Afrika Boynuzunda, Oyun kurucu pozisyonunda bulunuyordu. 'Incoda' İsrail'e ait Etiyopya etlerini pazarlayan bir şirketti. Bu şirket mükemmel bir istihbarat görevi de yapıyordu. Cibuti, Somali ve Etiyopya arasında kalan, pek çok insanın adını dahi bilmediği, Afrika'nın jeostratejik önemi en yüksek ülkelerinden birisiydi. Yeni Türkiye'de Cibuti'yi stratejik yatırım üssü olarak belirledi.

ÜÇÜNCÜ SÜVEYŞ KANAL INI İSRAİL KURUYOR ...
Kızıldeniz jeopolitiğinde, Türkiye'nin bölgesel güç konumunda fay hattı yaratmaya yönelik, iki hassas olaya çok dikkat etmemiz gerekiyor. 1- İkinci Süveyş kanalını Mısır Cumhurbaşkanı General Sisi kuruyor. (Mısır'da MURSİ'nin devrilmesinin bununla çok yakın ilişkisi var) 2- Üçüncü Süveyş Kanalını pardon...
Akdeniz ile Akabe Körfezi'nde, Kızıldeniz'in en kuzey ucunda yer alan ELAT arasındaki yeni bir kanalı İsrail kuruyor.

SONUÇ: Türkiye'nin Kızıldeniz jeopolitiğinde ve Afrika kıtasında stratejik hamlelerine kafası basmayan, gelişmeleri görmeyen malum çevreler, utanmadan, Somali'de ne arıyoruz? Cibuti'den bize ne? Türkiye Kızıldeniz'de ne arıyor' diye şaşkınca yorumlar yapıyorlar. İt ürür, Türkiye yürür... Anlaşıldı mı?

YARIN: BÜYÜK İSRAİL'İN SINIRI, NİL'DEN FIRAT'A KADAR . PKK NE İŞE YARAR!