BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 12 Ocak 2015

Demirtaş'ın baraj manevraları (2)

Haziran-2015 seçimleri Cumhuriyet tarihimizin hayati eşiklerinden birisine işaret ediyor. Buradan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu yıllardaki kurucu meclis gibi çok önemli bir meclis oluşacak. Yeni Meclis'in oluşma biçimi, yeni anayasa yapılmasından, ayağımızdaki 100 yıllık prangaların kırılmasına, Başkanlık-Yarı başkanlık'tan partili Cumhurbaşkanı modellerine kadar, hayati konulara el koyacak. Yeni TBMM'nin oluşmasını etkiyecekbiçimlendirecek 2 siyasi hareket göze batıyor:
1) Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun liderliğindeki AK Parti'nin, 330 milletvekili üzerine çıkması.
2) HDP'nin seçime parti olarak mı, bağımsız adaylarla mı, gireceği konusu.
2015 seçim sonucuna göre oluşacak Yeni TBMM'nin, 3 parti mi (AK Parti, CHP ve MHP) veya 4 partiden mi (AK Parti, CHP, MHP ve HDP) oluşacacağını, HDP'nin seçimlere parti olarak girmesi halinde barajı aşması veya aşamaması belirleyecek. Bu tabloyu analiz etmek için taban olarak, partilerin son oy durumuna (2015-Ocak ayı) bakmamız gerekiyor. Politics, ORC ve GENAR'ın yayınladığı 2015 (Ocak ayı ) seçim anketi sonuçlarına göre partilerin durumu: AK Parti birinciliğini koruyor, yüzde 46 ila yüzde 49 arasında. CHP yüzde 22 ila 25 arasında, MHP yüzde 13 ila yüzde 15 arasında. Seçime parti olarak gireceği söylenen HDP'nin oy oranı yüzde 8 civarında.

HDP'nin tavrı...

Adil Gür, kamuoyunun araştırmalarına güvendiği önde gelen isim. "HDP oylarında ivme yukarıya doğru.
Yüzde 10 barajını geçebilir.
HDP'nin Kürt seçmenler dışında oy almasının yolu, Türkiye partisi olma yolunda seçmeni ikna etmekten geçiyor"
diyor. HDP'nin bir 'Türkiye partisi' olma şansı var. Yüzde 10 barajını aşarsa; bunu da sadece bir bölgeden çıkarak diğer bölgelerde az ya da çok oyunu arttırır ve milletvekili çıkarabilirse, bölünmüşlük algısından bütünleşmeye önemli bir adım atılmış olur. Bunu da sağlayacak olan, Kandil'in, KCK'nın, HDP'nin, "ılımlı, barış dilli, çözüme yardımcı, kamu güvenliğine azami dikkat eden" yeni bir söylem ve tavıra geçmesidir. Böyle yapılırsa, HDP, doğu ve güneydoğu dışındaki bölgelere taşınır ve 'Türkiye partisi' olarak tabanını genişletir.

Kimlere mesaj veriliyor!

Bu noktada akla diğer Kürt partileri geliyor. HDP'in tabanını oluşturan Kürt seçmen, partinin barajı aşamayacağını düşünerek, diğer Kürt partilerin bağımsız ve HDP tabanının benimseyebileceği adaylar gösterirlerse oyunu bu adaylara verebilir. HDP'nin dışındaki Kürt partileri kendi aralarında ittifak edebilir ve bu ittifak halka güven verirse, farklı sonuçlarla karşılaşılabilir.
HDP baraj altında kalırsa, "Denedik olmadı, önümüzdeki seçime bakacağız" derler mi? Meclis dışı muhalefeti nasıl yaparlar?
Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın sözleri tehdit edici: "Baraj altında kalırsak onu da Türkiye'yi yönetenler düşünsün."
SONUÇ: HDP yüzde 8 civarında görünürken, Selahattin Demirtaş bugün yüzde 11'leri aştıklarını söylüyor.
Neye güvenerek konuşuyor? Veya böyle konuşarak, neyi hedefliyor? Kimlere mesaj veriyor? Kimlerden destek bekliyor?
(ÜST AKIL)-NEWYORK -LONDRA -BERLİN -TELAVİV BOŞ DURMAZ . HAYBEYE OTURMAZ . UYUMAZ .
ACABA KANDİL'İN BARAJ DIŞINDA KALIRSA HDP(KCK ) ÜZERİNDEN YENİ BİR PLANI MI VAR ?