BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 9 Ocak 2015

İSKİ'ci Göknel'in itirafları

Şişli, İSKİ'yi (İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri) geçti. Şişli İSKİ'nin pabucunu dama attı. Dün Ergun Göknel, bugün Mustafa Sarıgül... İSKİ skandalının kahramanı Eski İSKİ genel müdürü Ergun Göknel, Şişli tartışmaları sırasında isminin hatırlatılmasına kızarak bir açıklama yaptı. Ergun Göknel diyor ki: "SHP'nin (CHP) oy kaybı İSKİ olayı ile başlamadı.
Oy kaybetme sebeplerine ANTİ-NURİNG kitabımda yer verdim."
(Not: Friedrich Engels'in Marxizmin temel eserlerinden Anti Dühring'i çağrıştırıyor...) Göknel'in yakın geçmişteki bir gazete söyleşisi aslan sosyal demokratların günümüzdeki skandallarına da ışık tutacak özellikte:
- İSKİ'nın başına kazayla geldim. Nurettin Sözen'in adaylığı kesinleşince Taksim'deki seçim bürosunun başına ben geçtim.
- Kazanmasına yüzde yüz şans verilen Bedrettin Dalan adaydı. Sözen, kazanmak için değil de partinin oyunu Türkiye genelinde artırmak için aday oldu.
- Sözen seçildi... Ama biz seçilmemeye göre programlanmışız. Belediyenin organizasyon şeması 30 Mart günü elimize geçti. Yani seçimden bir gün sonra.
- 5 yılın sonunda 'İSKİ Genel Müdürü olmayacağım. Ben bir homopolitikus'um, politikayla meşgul olacağım' dedim. Herkes SHP'den aday olacağımı düşündü. Nurettin biraz sıkıldı. Bir gece buluştuk. Kardeşi Ali ve Yüksel Çengel de vardı. Sonra işte bu olaylar oldu.
- Nurettin Sözen beni rakip olarak gördü. Sonra benden kurtulmak için, 'Bu adam rüşvet alıyor. Bu kadar parayı çalışarak biriktiremez' lafını attı ortaya.
- Sözen bensiz hiçbir şey yapmazdı. İSKİ Genel Müdürü gibi değildim. Onun çok üstünde etkiliydim politikada. 1991'de hangi bakanı arasam mutlaka ulaşırdım.
- İSKİ skandalından sonra sosyal demokratların olası iktidarının önünün kapanmasının sebebi İSKİ değil, Sözen'dir. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin İSKİ olayında bana haksızlık yapıldığını söyledi.
- Cezaevinden çıktıktan sonra Uğur Büke ile buluştuk. O, 'Senin Büyükşehir adaylığın kesindi' dedi. Sözen'in ve partide daha birçok kişinin beni politik rakip olarak gördüğünü söyledi.
- İhaleye fesat karıştırmak fiilinden Toplam 12,5 yıl ceza aldım. 5 yıl yattım. Açık cezaevine geçmek istedim. (SHP) Mehmet Moğoltay'ın önüne gitti dilekçem, o kadar samimiydik ama atmadı imzayı. O Mehmet Moğultay ki 1991'de kabine oluşturulurken bana telefon açıp, 'Beni Çalışma Bakanı yapmak istiyorlar ama ben Adalet Bakanı olmak istiyorum, ne dersin?' diye soran adamdı. Koltuk dostuymuş. Cesaret gösteremedi.
- Eski kızıl komünistlerdenim. Gele gele sosyal demokrasiye geldik. Son genel seçimde CHP'ye oy vermedim. Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüm. Deniz Bey benden nefret eder.
- Cezaevinde kimseden yardım almadım. İsviçre'de bir bankada paralarım vardı. Yüzde 7 komisyon alır bunun 3'ünü Türkiye'ye getirir, 4'ünü dışarıda bırakırdım.
- İSKİ'yla çalışan bütün müteahhitlerin defterleri incelendi, ama benim defterlerim incelenmedi. Hâlbuki benim büromda o yüzde 4'lerin kayıtları vardı asıl suç, oydu. Dosyaları aldılar içine bakmadılar.
Aradan 18 sene geçti bitti artık. Bir şey olmaz. Onun için rahat konuşuyorum ...(Dinç Çoban-Akşam. 4 Aralık 2011) NOT: Mahkeme, Ergun Göknel'in İsviçre'de bulunan Amerikan Discon Bank'ta 30 000 ABD Doları ve 670 000 Alman Markı bulunduğu saptadı. İsviçre'deki paranın da iadesi istenmişti..
SON SÖZ: İSKİ'Cİ GÖKNEL'DEN MÜTHİŞ İTİRAF... KİTABIMDA, SHP'DEN BANA RÜŞVET TEKLİ F EDEN YÖNETİCİYİ YAZMADIM. İSMİNİ ŞİMDİ DE SÖYLEMEM... KİM BU ASLAN SOSYAL DEMOKRAT? KİM?
KİM? TANIKLAR SİZİN AZİZ MİLLETİMİZ...